BirGün Pazar 8 Mart dosyasıyla bu hafta da dopdolu

BirGün Pazar bu hafta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü ele alan konusuyla yine dopdolu bir içerikle okurlarını bekliyor.

"Değiştirecek güç bizim" başlığıyla çıkan BirGün Pazar'ın kapağını Defne Kıran çizdi.

★ Handan Koç Türkiye'nin ilk feministlerinden Nezihe Muhiddin'den yola çıkarak ülkede feminist hareketin gelişimini, imkânlarını ve sınırlılıklarını kaleme aldı.

★ L. Gülden Treske, kürtaj hakkının hem dünyada hem de Türkiye’deki tarihsel gelişimini yazdı.

★ Arzu Erkan Yüce, pandemi döneminde ev içi şiddetteki artışı vurgulayarak kadınların ruhsal, fiziksel ve ekonomik açıdan salgından nasıl etkilendiklerini değerlendirdi.

★ Tricontinental’ın yaptığı “Pandemi ve Patriarka” başlıklı çalışmasını Hande Tuhanioğlu, BirGün Pazar için çevirdi. Çalışma tüm dünyada kadınların pandemi sürecini nasıl bir mücadeleyle geçirdiğini ayrıntılarıyla ortaya koyuyor.

★ Çağla Ünlütaş, Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin istatistiklere yansımalarını yorumladı.

★ Melda Yaman, pandemi koşullarından yola çıkarak kadınların görünmeyen emeğinin ataerkiyi ve kapitalist sistemin çelişkileri üzerinden nasıl kesiştiğini yazdı.

★ Yazar Elçin Poyrazlar kadın cinayetlerini anlattığı son kitabı “Ecel Çicekleri”ni Mustafa Kömüş ile konuştu. Poyrazlar 21. yüzyılın dişil bir çağ olacağını ve kurtuluşun kadınların isyanıyla geleceğini vurguladı.

★ Hande Gazey, siyasal İslamcı AKP iktidarına ve neofaşizme karşı yükselen devrimci alternatifin feminist politikaya olan ihtiyacını kaleme aldı.