Dopdolu BirGün Pazar, bu hafta '21. Yüzyılda Milliyetçilik' dosyasıyla yarın gazeteniz ile birlikte bayilerde...

BirGün Pazar'da bu hafta: '21. Yüzyılda Milliyetçilik'

BirGün Pazar eki 828. sayısında “21. Yüzyılda Milliyetçilik” dosyasıyla yarın bayilerinizde. Bu dosyada Rober Misik tarihsel faşizmlerden yola çıkarak günümüz aşırı sağını mercek altına aldı. Ergin Yıldızoğlu yeni milliyetçilik ile küreselleşme bağlantısını incelerken, Güven Gürkan Öztan ülkenin tarihsel bir dönemeci olacak 2023 seçimlerine giderken Türk milliyetçiliğini analiz etti.

İlkay Öz, 1500 yıldır kentsel, toplumsal ve ekolojik hafızada yerini koruyan İstanbul’un kent bostanlarının varlığını sürdürmesi için mücadele veren iki araştırmacı Aleksandar Shopov ve Ayhan Han’la bostanlar üzerine söyleşi yaptı.

“Dışarıdan İçeriye Mektuplar” köşesinin bu haftaki konuğu Ozan Gündoğdu romanların tozlu sayfalarından çıkarak Gezi tutuklularını selamladı.

Güray Öz ülke tarihinin en önemli seçiminde sol siyasetin siyaset dışılığını ve düzen siyasetini yazdı.

Doğuş Sarpkaya, Mutlu Arslan ile Sol Kültür’den çıkan Hepimizin Hikayesi Uşak’ta Devrimci Mücadele kitabı üzerine söyleşti.

Ayşegül Uçar, artan baskılar, şiddet olayları ve ekonomik zorluklar içerisinde müzisyenlerin varoluş mücadelesi verdiği süreçte Aylin Aslım, Ari Barokas, Piiz grubundan Doğa Usta ve Ozan Çoban ile ekonomik, siyasi ve kültürel krizler karşısında müzisyenlerin tutumlarına dair görüştü.

Sercan Meriç, Prof. Dr. Selçuk Şirin ile Köy Enstitüleri’nden “1 milyon kitap projesi”ne, barınma, istihdam ve sosyal politikalardan kültür politikalarına kadar ülkenin temel sorunlarına dair önerilerini içeren bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bu hafta Pazar ekinde ayrıca siyaset felsefesine ilişkin 3 yazıyla bir alt dosya da var.

Gencer Çakır, piyasa toplumunu Hobbes, Smith, Marx’tan hareketle analiz etti.

Ateş Uslu, İbn Haldun’un siyaset teorisini, onun siyaseti maddi üretim sürecinde temellendirme çabaları üzerinden ele aldı.

Ahmet Gire, devlet, şiddet ve sınıf arasındaki ilişkiyi gözler önüne serdi.

Aydın Afacan Paul Knee’nin Angelus Novus adlı eserini anlattı.

Olcay Taşlı “Sabahattin Eyüboğlu ve Köy Enstitüleri” başlığıyla Eyüboğlu’nu anlattı.