"En büyük felaket AKP iktidarı" dosyasıyla çıkan BirGün Pazar eki, dopdolu içerikleriyle yarın bayinizde.

BirGün Pazar'da bu hafta: Afetler, yangınlar ve iktidar

BirGün Pazar'ın “Afetler, yangınlar ve iktidar” dosyasıyla 10 günü aşkın süredir devam eden yangınları, bu yangınların neden kaynaklandıklarını, nasıl önlem alınabileceğini ve sonrasında ne yapmak gerektiğini işlediği sayısı dopdolu içerikleriyle yarın bayinizde.

Güray Öz “Yangınlara bakan gözün gördüğü, görmediği” yazısıyla yangınları, eksiklikleri ve gündemi değerlendirdi.

Su ve İklim Politikası Araştırmacısı Gökçe Şencan “Politikasızlığın bedelini ödeyebilecek kadar zengin değiliz” adlı yazısıyla iktidarın görmezden geldiği ve herhangi bir politika geliştirmeyi umursamadığı iklim krizi ve küresel ısıtma felaketlerini yazdı.

Enerji Analisti Özgür Gürbüz, “Varsayalım iklim krizi yok” yazısıyla iklim krizini enine boyuna değerlendirerek enerji politikalarını ve alternatiflerini inceleyerek çözüm önerilerinde bulundu.

İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Ünal Akkemik “Orman yangınlarının düşündürdükleri…” yazısıyla yanan alanları, ne yapmalı nasıl yapmalı ve sonrasında neye dikkat etmeli sorularına değinerek doğruları ve yanlışları işledi.

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi 2. Başkanı Prof. Dr. Gülen Özalp “Yanan ormanlarda kaç gün?” yazısıyla orman yangınlarını, yanan alanların nasıl yeniden yeşertilebileceğini ve doğru bilinen yanlışları yazdı.

Zafer Aydın “Sabotaj mı dediniz?” yazısıyla orman yangınlarını ve bunun ilişkili olduğu neoliberal düzeni ve iktidarın ihmallerini yazdı.

Levent Hekim “Vicdan zorbalığa karşı” adlı yazısında ekolojik felaketi, tek adam rejimini ve işlevsizliği yazdı.

Setenay Kızılkaya, Alex Callinicos’un Socialist Review’e 2021 Ocak ayında yayımlanan ve felaketlerin kapitalizmin doğasına içkin olduğunu ve doğrudan bu düzen taraıfndan yaratıldığını konu eden “Kapitalizm ve felaket” yazısını çevirdi.

Batuhan Sarıcan “Ormanları yakanı tanıyoruz” yazısıyla insanın doğa üzerindeki etkisini ve yangınlardaki sorumluluğunu işleyerek iklim krizini ve doğayla insanın mücadelesinin olası sonuçlarını yazdı.

Akademisyen Emine Uçar İlbuğa “Alfred Döblin’den Burhan Qurbani’ye Berlin Alexanderplatz” yazısıyla Berlin Alexanderplatz filmini ve göçmen konusunu nasıl işlediğini ayrıntılı biçimde anlattı.

Recep Yılmaz, “Müzik ötelenen bir şey olmamalı” yazısıyla her afet veya olağanüstü hal durumunda ilk olarak gözden çıkarılan kültür ve sanat sektörlerini ve müziğin her kriz anında ötelenmesini yazdı.

Haydar Ergülen’in Yüzeysel adıyla yayımlanacak, alt başlığı ‘Toplumsal Tipikler’ olan kitabında olacak 29 toplumsal tip ve karakteri yazdığı serisinde bu hafta “Zübüklerin Z” yazısı var.

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Ümit Kartoğlu “Kırmızı ışıkta geçmek ya da Covid-19 aşısı” yazısıyla aşı hakkında süregelen yalanları, ana akımın ısrarla aşı karşıtı sözde hekimlere söz hakkı tanımasını ve bilim düşmanlığıyla ifade özgürlüğü arasındaki ince çizgiyi yazdı.