Bir pazar klasiği olan BirGün Pazar, 'Enerji Krizi' dosyasıyla yarın gazeteniz ile birlikte bayilerde.

BirGün Pazar'da bu hafta: Enerji Krizi

BirGün Pazar eki bu haftaki 780’inci sayısında “Enerji Krizi” dosyasını işledik. Enerji krizi nedir, enerji yoksulluğu nedir, enerjide dönüşüm nasıl gerçekleşir, enerji nasıl kamulaştırılır gibi sorulara yanıt aradık. Bu dosyaya TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Prof. Dr. Aziz Konukman, Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu, Prof. Dr. Oğuz Oyan, Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Eski Başkanı Mahir Ulutaş ve Özgür Gürbüz katkı sundu.

Prof. Dr. Seyhan Erdoğdu “Türkiye’de enerji yoksulluğu” yazısında Türkiye’nin enerji üretimini ve halkın enerjiye erişmede yaşadığı güçlükleri anlattı.

Prof. Dr. Aziz Konukman “Kirletirken de temizlerken de kâr etmek” yazısında doğayı kirleterek sermayelerini katlayan şirketlerin şimdi doğayı temizleyerek sermayelerini katlamalarını inceledi.

Özgür Gürbüz “Enerji dönüşümünden enerji faturalarına giden yol” başlığı altında olası enerji dönüşümünün faturalara yansımalarından söz etti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz “Başka bir enerji mümkün! Kamucu, toplumcu bir enerji programının satır başları” yazısında kamucu enerjiyi, alternatif enerjiyi ve halk yararına enerji üretimini anlattı.

Prof. Dr. Oğuz Oyan “Enerjide devletleştirme ve finansmanı” başlığıyla enerjinin nasıl kamulaştırılabileceğini ve finansmanın nereden sağlanabileceğini yazdı.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Eski Başkanı Mahir Ulutaş “Elektrik şirketleri kamulaştırılsın!” başlığıyla enerji krizini ve kamuculuğu anlattı.

Prof. Dr. Doğan Kökdemir “Zombi filmlerini seviyorsanız, dünyanın sonunun gelmesinden korkmayın” yazısında hayatta kalma ve dünyanın sonuna dair filmler ve diziler izleyen kişilerin hayatta kalma becerilerini anlattı.

Ulaş Bager Aldemir & Berfin Kaya “Bu dünyayı tatsız hâle getirenlerden uzak durmak lazım” başlığı altında sanatçı Mehmet Güreli ile ekimiz için söyleştiler.

Yankı Yazgan “Eşitsizlik ve yoksulluk ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor?” yazısında yoksulluk ve eşitsizliğin psikolojik karşılıklarını anlattı.

Aydın Afacan “Troyalı Kadınlar” yazısıyla bir tiyatro oyunu olarak Troyalı Kadınlar’ı inceledi.

Güray Öz “Ütopya kılığındaki distopya” başlığıyla metaverse ve benzer teknolojileri inceledi ve tartıştı.

Mert Yılmaz Güler “Ernesto böyle fotojenik olmasaydı” yazısında devrimci önder Ernesto Che Guevara’nın sanata yansımalarını işledi.

Gül Çetin, Doğadan Çizgilerle köşesinde bu ay “Hezaren çiçeği dinliyor, duyuyor musun?” başlığıyla Hezaren çiçeğine dair her şeyi anlattı.