Bir pazar klasiği olan BirGün Pazar'da bu hafta çift dosya işleniyor. 'Halil Falyalı cinayeti' ve 'Gericilik tartışması' dosyalarıyla dopdolu BirGün Pazar yarın gazeteniz ile birlikte bayilerde...

BirGün Pazar'da bu hafta: Falyalı cinayeti ve gericilik tartışması

BirGün Pazar ekinin çift dosya işlediği 779’uncu sayısı bu hafta bayilerde. Ana dosya olarak Sedat Peker’in ifşalarıyla gündeme gelen Kıbrıslı Halil Falyalı’nın öldürülmesi üzerine Gazeteci Bahadır Özgür, Yeni Kıbrıs Partisi Genel Sekreteri Murat Kanatlı ve Kıbrıs’ta Akademisyenlik yapan Yonca Özdemir yazdı. Ayrıca Falyalı Cinayeti dosyası üzerine Mustafa Kömüş’ün Fikri Sağlar’la yaptığı söyleşi de bulunuyor.

BirGün Pazar ekinin yan dosyasıysa geçen hafta HDP Milletvekili Oya Ersoy’un mecliste yaptığı gericilik konuşması üzerine hem iktidardan hem muhalefetten hem de kendi partisinden yükselen gerici söylemleri işlediğimiz “Gericilik.” Gericilik dosyasını ise Yazar ve Gazeteci Barış İnce, İlda Alçay Sepetoğlu ve Levent Hekim yazdı.

FALYALI CİNAYETİ

Bahadır Özgür “Şayan-ı şükrandır ki Falyalı engellendi!” yazısında Ömer Lütfü Topal’la benzeştirerek Halil Falyalı cinayetini anlattı.

Mustafa Kömüş, “Susurluk kadar vahim” başlığı altında Falyalı cinayetini Eski Devlet Bakanı ve BirGün Yazarı Fikri Sağlar’la söyleşti.

Yonca Özdemir “Falyalı Hikâyesi: Mafya-para-devlet(sizlik)” başlığıyla mafyaları, kara parayı ve devleti yazdı.

Murat Kanatlı “Yeni düzen hazırlığı ve Falyalı” yazısında yeraltının yeniden organize olmasını ve yenilenmesini anlattı.

GERİCİLİK TARTIŞMASINA DAİR

Barış İnce “Gerici”ye dair birkaç söz” başlığıyla gericilik ilericilik kavramlarının kökenini, kullanımını, sorunlarını ve sınırlarını yazdı.

İlda Alçay Sepetoğlu “Gericiliğe mahkum değiliz kazanacağımız bir memleket var” yazısında gericiliğin sınıf mücadelesiyle olan ilişkisini ve kurtuluşu anlattı.

Levent Hekim “İlericilik-gericilik kavramlarının tarihsel serüveni” başlığıyla gericilik ve ilericilik kavramlarını tarihsel perspektiften anlattı ve Oya Ersoy’a HDP’den gelen tepkileri işledi.

DİĞER YAZILAR

Derya Gürses Tarbuck “Melankolinin duygusal tarihi” yazısında melankoli denen duygunun tarihini ve gelişimini anlattı.

Emine Uçar İlbuğa “Hiçkokun Kuşlarıyız” ve “Dünyayı Değiştireceğiz”: Sabırsızlık Zamanı” başlığıyla Aydın Orak’ın 20221 yılında çektiği Sabırsızlık Zamanı filmini yazdı.

Girayalp Karakuş “İşte dünya bankası yıllık raporu gerçekten samimiler mi?” yazısıyla Dünya Bankası’nın söylemleri ve icraatları arasındaki tutarsızlığı yazdı.

Gül Yaşartürk “Saga Norén’den Mare Sheehan’a kadın dedektifin dönüşümü” adlı yazısında dizi ve filmlerdeki kadın dedektif karakterlerini ve bu karakterlerin gelişimini inceledi.

Güray Öz “Bir çift güvercin havalansa…” yazısında hatırlama ve unutma kavramlarını edebi ve yaşamsal bağlamlarda inceledi.

Haydar Ergülen “Yardımcı Ders Kitabı 101” yazı dişine bu hafta da “Aşkın aldı benden beni...” başlığıyla sürdürdü. Aşk Dersi ve Ağaç Dersi adlı iki alt başlıktan oluşan yazıda şiirden, edebiyata, ağaçtan, ormana pek çok olguyu yazdı.

Onur Alp Yılmaz geçtiğimiz haftalarda başlattığı CHP’ye yönelik tartışmaları bu hafta da “Toplumsal Dönüşüm ve Hak Talepleri (1): Motokuryeler” başlığı üzerinden sürdürdü.

Ozan Eren “Bedenin müziğe dönüştüğü anlar: KeKeÇa” yazısıyla Türkiye’de beden müziği yapan KeKeÇa grubunu tanıttı.

Zafer Köse “Kitaplı Mücadele” yazısında kitabı, edebiyatı ve sorunlarını işledi.