BirGün Pazar bu hafta “Monarşi ve Cumhuriyet” dosyasıyla bayilerinizde. Dosyada Barış İnce, Fatih Yaşlı, Barış Zeren ve Semiha Durak'ın yazıları yer alıyor.

BirGün Pazar’da bu hafta: Monarşi ve Cumhuriyet

Kraliçe Elizabeth'in ölümü ve İzmir'in kurtuluşu kutlamaları esnasında Tunç Soyer'in sözleri üzerinden başlayan cumhuriyet ve monarşi tartışmalarının işlendiği BirGün Pazar’ın 810’uncu sayısında dosyaya katkı verenler arasında Barış İnce, Barış Zeren, Fatih Yaşlı ve Semiha Durak yer alıyor.

Bu hafta Dışarıdan İçeriye Mektuplar köşesinin konuğu Murat Meriç, içerideki dostlarına selamlarını iletti. Tayfun Mater, Bülent Forta ve Göksu Cengiz’in “Sol 12 Eylül’de neyi başardı?” başlıklı TAKSAV Ankara konuşmaları bu sayıda Yusuf Tuna Koç tarafından yazıya döküldü.

Birsel Kurt ve Ulaş Bager Aldemir ise İtalyan düşünür ve feminist filozof Prof. Adriana Cavarero ile düşünceleri ve Türkçeye de çevrilmiş Platon’a Rağmen adlı eseri üzerine söyleşti. İlkay Öz ise geçen hafta başlattığı gıda krizi tartışmasına bu hafta Türkiye ile sürdürdü.

Okan Toygar “Anadolu’nun devrimci ozanı Ruhi Su” başlığıyla ölüm yıldönümü yaklaşan Ruhi Su’yu, müziğini ve mücadelesini anlattı.

MURAT MERİÇ, GEZİ TUTUKLULARI İÇİN YAZDI

Murat Meriç “Dışarıdan İçeriye Mektuplar” köşesinden “Ne geçmiş tükendi ne yarınlar…” başlığıyla içeridekilere seslendi.

Tayfun Mater, Bülent Forta ve Göksu Cengiz “Bu topraklarda devrimcilik yapmayı başardık” başlığıyla 12 Eylül’ü ve solu anlattı.

Semiha Durak “Benim kralım değil” başlığıyla İngiltere’de Kraliçe Elizabeth’in ölümünden sonra monarşiyi istemeyenler ile kraliçenin arkasına dizilenleri yazdı.

Barış Zeren “Masum olmayan bir masal: Sultan Vahdeddin’i aklamak” başlığıyla Vahdeddin ve Cumhuriyet tartışmalarını konu aldı.

Barış İnce “Cumhuriyet: Sahiplenirken yeniden kurmak” başlığıyla Cumhuriyet’i, ona sahip çıkmayı ve yeniden kurmayı konu etti.

Fatih Yaşlı “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e: Süreklilik mi, kopuş mu?” başlığıyla Türk sağının ısrarla gündeme getirdiği Osmanlıcılık tartışmalarının kökenini yazdı ve Cumhuriyet’i anlattı.

İlkay Öz “Timsahın ağzında Türkiye’de gıda krizi” başlığıyla geçen hafta başlattığı gıda krizi tartışmasını sürdürdü.

Güray Öz “Geçmişe ağlamanın yararı yok…” başlığıyla geçmişten gelen sorunlara kapılma hatasını ve geçmişe bağımlı kalmanın yanlışlığını işledi.

Koray R. Yılmaz Marx üzerine birkaç söz “Kapital’in basımının yüz elli beşinci yılında Marx üzerine birkaç söz” yazısıyla Marx’ı, Kapital’i ve mücadelelerini anlattı.

Mehmet Berk Yaltırık “İsyan ve İtaat” yazı dizisinin üçüncü yazısını “Eşkıya türkülerinin iki yüzü” başlığıyla sürdürdü ve toplumun eşkıyalara bakışındaki ikili tavrı gösterdi.

Birsel Kurt ve Ulaş Bager Aldemir İtalyan feminist düşünür ve filozof Prof. Adriana Cavarero ile düşünceleri ve Türkçeye de çevrilmiş ‘Platon’a Rağmen’ adlı eseri üzerine, “Konum siyaseti yapmayı feminizmden öğrendim” başlığıyla söyleşti.

Haydar Ergülen “Yardımcı Ders Kitabı 101” yazı serisine “Sizden önce tarih de yoktu” başlığıyla devam etti ve “Tarih” ile “Hayal” dersi verdi.

Emine Uçar İlbuğa “Chaplin’in Büyük Diktatör’üne yeniden bakmak” başlığıyla Büyük Diktatör filmini ve Charlie Chaplin’i yeniden ele aldı.