Türkiye’nin BirGün yazarı Timur Soykan’ın yazılarıyla öğrendiği tarikattaki sistematik çocuk istismarı skandalı, karanlığı aydınlatarak devletin ihmallerini ve tarikatlara sağlanan imtiyazların hangi boyutlara vardığını en acı haliyle gözler önüne serdi. Haberlerimizin ardından harekete geçilmesi ve olayın farklı yönleriyle soruşturulmaya başlanması, bağımsız gazeteciliğin değerini de bir kez daha hatırlattı. Tarihe kara bir leke olarak kazınacak bu dehşet verici olayla ilgili bugüne dek ortaya çıkanları okurlarımız için derledik.

BirGün perdeyi kaldırdı, karanlık ortaya serildi: İstismar skandalına ilişkin bugüne dek ortaya çıkan acı gerçekler

HABER MERKEZİ

BirGün yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken, 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile evlendirmesi skandalı tüm sıcaklığıyla ülke gündemindeki yerini koruyor. Dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yöneticileri ve milletvekilleriyle Adalet Bakanlığı’na yürüyerek, “2 yıldır biliyordunuz, neden sessiz kaldınız?” diye sordu.

BirGün'ün skandalı gün yüzüne çıkaran 3 Aralık 2022 tarihli birinci sayfası. (Timur Soykan'ın yazısını okumak için tıklayın)BirGün'ün skandalı gün yüzüne çıkaran 3 Aralık 2022 tarihli birinci sayfası. (Timur Soykan'ın yazısını okumak için tıklayın)

Soykan’ın 3 ve 7 Aralık’taki yazılarıyla Türkiye’nin öğrendiği olay toplumda infial yaratırken, yargıdan bakanlıklara devlet kurumlarının tarikatlara nasıl göz yumduğunu bir kez daha en yakıcı haliyle gözler önüne serdi.

Skandalın ortaya çıkmasıyla birlikte medyaya ve kamuoyuna yansıyanlar, bu istismarın sadece tarikat içinde yaşanan dehşet verici bir olaydan ibaret olmadığını kanıtlar nitelikte. BirGün’ün kaldırdığı perde, karanlığı aydınlatarak devlet yetkililerinin ihmallerini ve tarikatlara sağlanan imtiyazların ne boyuta vardığını gün yüzüne çıkardı.

Bugüne kadar skandala ilişkin ortaya çıkan rahatsız edici bilgiler şöyle:

BirGün'ün skandalın detaylarını Türkiye'ye anlattığı 7 Aralık 2022 tarihli birinci sayfası. (Timur Soykan'ın yazısını okumak için tıklayın)BirGün'ün skandalın detaylarını Türkiye'ye anlattığı 7 Aralık 2022 tarihli birinci sayfası. (Timur Soykan'ın yazısını okumak için tıklayın)

DEVLET OKULA GİTMEYEN ÇOCUĞA SEYİRCİ

Babasının müridine henüz 6 yaşındayken “eş” olsun diye verdiği 1998 doğumlu H.K.G., tarikatın kuralları gereği eğitimden mahrum edildi ve hiç okula gönderilmedi. Ancak devlet, H.K.G.’nin okula gitmemesini önleyemedi ya da önlemek istemedi. Bu da devletin okula gitmeyen çocuklardan haberdar olup olmadığı ve bu sorunun üzerine nasıl gidildiği sorusunu doğurdu.

DOĞUM KAYDINI İSTEMEYEN SAVCI

H.K.G, 2012 yılında rahatsızlandığında doktora götürüldü. Bu onun dış dünyayla kurduğu nadir temaslardan biriydi. Annesi evli olduğunu ağzından kaçırınca doktor, H.K.G.’nin düşürüldüğü bataklığı anladı ve durumu polise bildirdi. Olay yargıya intikal etti ancak tarikat olayın üstünü kapatacak ilişkilere sahipti. H.K.G.’nin yaşının tespit edilmesi meseleyi aydınlatacakken savcı, daha riski bir yöntemi tercih etti ve ‘kemik testi’ istedi. Teste o dönem 14 yaşında olan H.K.G.’nin yerine 21 yaşındaki başka bir kadın sokuldu. Savcı durumdan 'şüphelenmeyerek' testi kabul etti ve dosyayı kapattı.

İSTANBUL’DA 13 YAŞINDA NİŞAN, 14’ÜNDE DÜĞÜN YAPILDI

H.K.G., babası Yusuf Ziya Gümüşel’in kıydığı imam nikahından 7 yıl sonra, 13 yaşına gelince 36 yaşındaki Kadir İstekli ile Hiranur Vakfı’nın külliyesinde nişanlanıyor. Bir yıl sonra da düğün yapılıyor. Bu durum da devlet kurumları tarafından tespit edilemiyor.

H.K.G.'nin 6 yaşında 'evlendiğini' gösteren fotoğraflar.H.K.G.'nin 6 yaşında 'evlendiğini' gösteren fotoğraflar.

17 YAŞINDA DOĞURDU, DEVLET ONU DA GÖRMEDİ

6 yaşında evlendirilen H.K.G., 17 yaşındayken doğum yaptı. Ancak bu durum da devlet tarafından ‘farkedilmedi’. 2015 Türkiye’sinin İstanbul’unda, bir kızın 17 yaşında çocuk doğurmasından şüphelenilmedi ve olayın üzerine gidilemedi.

ADALET BAKANLIĞI DURUMU YENİ ÖĞRENDİ

Adalet Bakanlığı skandalı, BirGün’ün haberiyle öğrendi. Dosyayı kapatan savcıya yönelik HSK soruşturması, haberimizin ardından başlatıldı. Oysa olayın üzerinden 10 yıl, H.K.G.’nin yargıya “Çocukken tecavüze uğradım” diyerek başvuru yapmasının ardından 2 yıl geçmişti. Bu savcı H.K.G. ile ilgili dosyayı kapattıktan sonra 10 yıl daha aynı anlayışla görev yaptı; birçok dosyayla ilgili karar verdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYANDI, KEMİK RAPORUNA İNCELEME BAŞLATILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı açıklamada, doktorun ilk şikayetin ardından H.K.G'nin kemik yaşıyla ilgili düzenlediği rapora ilişkin soruşturma açtıklarını söyledi. Oysa olay zaten 2 yıldır yargıdaydı. Sağlık Bakanlığı da BirGün’ün haberinden sonra ‘uyanarak’, sahte raporu araştırmaya başladı.

DAVANIN AÇILMASI UZUN SÜRDÜ, BABANIN İFADESİ ALINMADI

H.K.G.’nin şikayet dilekçesini 30 Kasım 2020’de Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na vermesine rağmen dava 2 yıl sonra 30 Ekim 2022’de açıldı. İddianamede tarikatın lideri ve H.K.G.’nin babası Yusuf Ziya Gümüşel’in ifadesi yer almadı.

Hiranur Vakfı, sitesinden Yusuf Ziya Gümüşel'e ilişkin bilgileri kaldırdı.Hiranur Vakfı, sitesinden Yusuf Ziya Gümüşel'e ilişkin bilgileri kaldırdı.

ÖMÜR BOYU HAPİS YATABİLİRLER AMA TUTUKLANMADILAR

Skandalın en dikkat çeken yönlerinden biri ise faillerin tutuksuz yargılanmaları. Attığı tweetlerden dolayı yurttaşları tutuklayan yargı, 6 yaşında evlendirilen bir kız çocuğunun yıllarca tecavüze uğramasına rağmen zanlıların hiçbirini tutuklamadı. Ne Yusuf Ziya Gümüşel’in ne de Kadir İstekli’nin ne de başka bir şahsın yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor. Bu kişiler hakkında 22 yıl 6’şar aydan 67 yıl 10 aya kadar hapis cezası isteniyor. Türkiye’de alacağı azami cezadan daha uzun süre tutuklu kalanlar bile oldu.

ÜSTELİK İKİ KEZ TUTUKLAMA TALEP EDİLMİŞ

Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli hakkında iki kez tutuklama talep edildiği ancak mahkemenin talepleri reddettiği ortaya çıktı. Talebi reddeden mahkemenin, 2 zanlı hakkında adli kontrol uygulanmasına hükmetti. Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın haberine göre, Savcılık bu duruma itiraz etse de hakimin kararı değişmedi.

DURUŞMAYA KATILMAYACAKLAR

Tutuklanmayan isimler, davanın 22 Mayıs’ta görülecek duruşmasına bile katılmayacaklar. Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz'ın haberine göre, Sapanca Asliye Ceza Mahkemesi, Yusuf Ziya Gümüşel ve eşinin Sesli ve Görüntülü Bilgi Sistemi üzerinden ifade vermesini uygun gördü.

AİLE BAKANLIĞI, BİRGÜN’ÜN HABERİNDEN SONRA DAVAYA MÜDAHİL OLDU

2020’de konuyu yargıya taşıyan H.K.G., devlet korumasına alındı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise davaya BirGün’ün skandalı ortaya çıkarmasının ardından 7 Aralık’ta müdahil olarak büyük bir ihmale imza attı.

H.K.G.’NİN KARDEŞLERİ İÇİN BİR ADIM ATILMADI

H.K.G, babası, annesi ve zorla evlendirildiği erkekten şikayetçi olup devlet korumasına alınırken, devlet kardeşleriyle ilgili harekete geçmedi. H.K.G.’nin bir abisi ve kendisinden küçük iki kız kardeşinin bulunduğu basına yansımıştı.

İSMAİLAĞA VE HİRANUR’A DENETİM YOK

Skandalın ortaya çıkmasından sonra, istismarın yaşandığı yapılanmalara dokunulmadı. Ne Hiranur Vakfı’na ne de İsmailağa Cemaati’ne yönelik herhangi bir işlem uygulanmadı. Oysa ortaya çıkanlar, bu tip vakaların tarikat yapıları içindeki olası istismar vakalarına ilişkin ciddi ipuçları barındırıyor.

ERDOĞAN TARİKATLARA SAHİP ÇIKTI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de deprem etkisi yaratan istismar skandalıyla ilgili günlerce sessiz kaldı. Olayın kamuoyuna yansımasından 8 gün sonra dün (12 Aralık’ta) Kabine toplantısının bitiminde açıklama yapan Erdoğan, tarikatlara şu sözlerle sahip çıktı: “Böyle bir hadiseyi milletimizin inancıyla ve o inancın temsilcisi kurumlarla irtibatlandırmak ahlaki olmayan bir çarpıtmadır.”