BirGün'ün ‘Borçlar ödenemiyor’ haberi Meclis gündeminde

İnşaat sektöründe müteahhitlerin çektiği kredileri geri ödemekte zorlandığı sır değil. 9 Eylül tarihli gazetemizde yer verilen Hatay’da inşaat sektörünün 100 liralık kredi borcuna ilişkin 93 liralık takibe düşen borcu bulunması meclis gündemine taşındı. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a soru önergesi verdi. Şahin önergede şu ifadelerin altını çizdi;

“Sektörün üretim tarafında yer alan müteahhitler, tüketim tarafında ise yatırım ya da kullanım amaçlı konut, bina, yol, köprü vb. talep eden müşteriler açısından borçlarını ödeyememekte, bu nedenle takibe düşen krediler hızla artmaktadır. Geçtiğimiz yıl yüzde 3,2 olan takibe düşen kredilerin Türkiye ortalaması bu yıl yüzde 6,9 oranına çıkmıştır. Takibe düşen kredinin olmadığı neredeyse hiçbir ilimiz yok iken birçok ilimizde neredeyse 3 kata varan oranlarda artış yaşanmıştır. Konut kredisi alan yurttaşlarımız açısından takibe düşen kredilerin yüzde 347 ile en çok artış gösterdiği il Gümüşhane iken, müteahhitler açısından da borç yükü hızla artmaktadır. Bankacılık Devlet Denetleme ve Düzenleme Kurumu verilerine göre inşaat sektöründe bazı illerde kredilerin takibe düşme oranı 20 kattan fazla artış gösterirken, müteahhitlerin takibe düşen kredi oranının yüzde 2348 ile en çok arttığı il yüzde 24’lük artış ile Hatay ilimiz olmuştur. Hatay ilimiz bu oranla konut sektörünün en yoğun olduğu İstanbul’u bile geride bırakmış, Hatay’da inşaat sektörüne verilen her 100 liralık kredinin 93’ü takibe düşmüş durumdadır”

Şahin’in Albayrak’a yönelttiği soruların bazıları şu şekilde;

>>Hem konut alıcıları hem de konut satıcıları açısından yaşanan borç artışının nedeni nedir?

>>Müteahhitlerin takibe düşen kredi oranının yüzde 2348 arttığı Hatay ili için özel bir önlem alınacak mıdır?

>>İnşaat sektöründe konut alıcıları ve müteahhitlerin borçlarının azaltılması ve kredilerin geri ödemesinin kolaylaştırılması konusunda çalışmalarınız nelerdir?