MediaCat tarafından düzenlenen yılın gazetecilik ödülleri belli oldu. BirGün gazetesi en iyi manşet ödülüne layık görüldü

BirGün’ün gurur günü: Yılın en iyi manşeti ödülü

İletişim dergisi MediaCat tarafından düzenlenen yılın gazetecilik ödülleri belli oldu. BirGün gazetesi en iyi manşet ödülüne layık görüldü.

‘165 manşet arasından seçildi’
Sonuçları, MediaCat Jüri Başkanı gazeteci İsmail Küçükkaya, sosyal medya hesabından duyurdu. Küçükkaya, paylaşımında, “2017’de yılın manşetini MediaCat jürisi seçti. Önce 165 manşet, sonra ilk 10 seçildi. BirGün manşeti de ‘Yılın Manşeti’ seçildi” ifadelerini kullandı. 1 Eylül 2017 tarihli manşete konu olan haberde, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde eğilmesine yönelik tepkilere yer verilmişti.


Manşet başlıkları değerlendirilirken beş kriter göz önünde bulunduruyor:

»Başlığın ifade gücü ve çarpıcılığı,

»Merak uyandırması,

»Espri barındırması,

»Genel görsel ve grafik estetik,

»Hakaret, küfür, aşağılama ve nefret söylemi içermemesi.

“En önemlisi halkımızın BirGün’e yönelik artan ilgisi”

Ödülü alan başlığı atan BirGün Yayın Kurulu Üyesi Barış İnce, şu değerlendirmede bulundu:
“BirGün gazetesi olarak haberleri, analizleri en çarpıcı bir şekilde okura sunma anlayışımız sürüyor. Bu çabanın değer görmesi bizleri sevindirmektedir. Daha önce de 2013 ve 2014 yıllarında aynı dalda ÇGD ve TGC ödüllerini almayı başarmıştık. Haber ve analizleri okuyucuya daha yaratıcı bir şekilde verme çabası yoğun bir fikir emeği gerektiriyor. Haber geldikten sonra da iş bitmiyor; fotoğraf ve başlığın uyumu, okurda bir his uyandırması, haberi en doğru şekilde anlatması gibi kriterler üzerinde kafa yormak gerekiyor. Peki neden buna önem veriyoruz? Çağımızda basılı gazete okuma oranı giderek düşerken kâğıda bir anlam katmak gerekiyor. Bu da iyi analizlerle, yorumlarla, özel haberlerle, ilgi çekici başlık ve fotoğraflarla mümkün… Öte yandan BirGün gibi maddi olanakları, duyuru imkânları sınırlı bir gazetenin diğer gazeteler arasından fark edilebilmesi için ekstra çaba göstermesi gerek. 5-6 yıldır bunu uygulamaya çalışıyoruz. Edebiyattan, dilin imkânlarından yararlanarak haberciliğe yeni bir estetik düzey katmak istiyoruz. Emeğimizin karşılığını kimi zaman davalarla kimi zaman da bu tarz ödüllerle alıyoruz. Ama en önemlisi halkımızın BirGün’e yönelik giderek artan ilgisi.”


Bu yılki manşetler arasında en beğendiği manşetin ne olduğu sorusuna İnce şu yanıtı verdi: “Ödülü veren jüriye teşekkür ediyorum ama benim en sevdiğim manşetimiz 16 Nisan Referandumu’ndan bir gün önce attığımız, ‘Böyle kazandığını, böyle kaybetme’ başlığıydı. Bu başlıkla bütünleşen fotoğraflar çok çarpıcıydı.”