CHP Milletvekili Murat Emir, BirGün’ün gündeme getirdiği ambulans uçak ihalesinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği ihaleye, Katar ortaklı şirketin tek başına katıldığını vurgulayan Emir, “İhalede rekabet koşulları oluşmadığı için kamu zararının oluşabileceğini” söyledi.

BirGün’ün haberi Meclis gündeminde: Ambulans uçak ihalesi iptal edilsin

HABER MERKEZİ

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, BirGün’ün gündeme getirdiği, Katar ortaklı şirketten kiralanan ambulans uçakları Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığı’na Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP'li Emir, ambulans uçak kiralama ihalesinde rekabet koşulları oluşmadığı için kamu zararının oluşabileceğini vurgulayarak, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçak kiralama ihalesine Katar bağlantılı Red Star Havacılık Şirketi’nin tek başına katıldığının altını çizen CHP'li Emir, “Sağlık Bakanlığı, 12 Ocak’ta iki hasta taşıyabilen bir adet ambulans uçak kiralama ihalesi düzenlemiş ve ihaleye yalnızca Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi katılmıştır. İhale sonucunda iki yıllık hizmet karşılığında şirket ile bakanlık arasında 55 milyon 80 bin TL’lik sözleşme imzalanmıştır. Şirketin yüzde 49’luk ve en büyük hissedarı Katar merkezli Gulf Helikopters Şirketi gözükmektedir. Red Star şirketinin yüzde 51'lik hissesi ise iki Türk ortakta bulunmaktadır” dedi.

BUGÜNE KADAR 210 MİLYON TL ÖDENDİ

“Sağlık Bakanlığı, 2017 yılından bu yana ambulans uçakları Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi’nden kiralamış ve şirkete bugüne kadar ödenen para 210 milyon TL'yi geçmiştir” diyen CHP’li Emir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“12 Ocak 2021 tarihinde yapılan ihalede teklif dokümanı dört istekli tarafından satın alınmış, buna rağmen açık ihale usulü ile yapılan ihaleye yalnızca Red Star Havacılık Şirketi teklif vermiştir. Dolayısıyla uygun rekabet koşulları oluşmadığından ve kamu zararı ortaya çıkabileceğinden ihalenin iptal edilmesi gerekmektedir. Buna karşın 55 milyon 80 bin TL karşılığında firma ile sözleşme imzalanmıştır. İhalenin yaklaşık maliyetinin, ihale bedelinin neredeyse iki katı olacak şekilde 90 milyon TL olarak hesaplanmış olması da ihalenin sağlıklı bir şekilde yapılmadığının bir göstergesidir.”

birgun-un-haberi-meclis-gundeminde-ambulans-ucak-ihalesi-iptal-edilsin-885551-1.
CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir

İHALE NEDEN İPTAL EDİLMEDİ?

CHP Milletvekili Emir, Sağlık Bakanı Koca’ya şu üç soruyu yöneltti:

1- Açık ihale usulü ile yapılan ihalede tek firmanın teklif vermiş olmasına karşın, ihale neden iptal edilmemiştir?

2- Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketine uçuş garantisi verilmiş midir? Verildiyse söz konusu uçuş garantisi ne kadar süreyi kapsamaktadır ve bu çerçevede şirkete ne kadarlık bir ödeme yapılacaktır?

3- 2017 yılından bu yana neden tek firmada ısrar edilmektedir?