Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'daki yedi büyük hastanenin koronavirüs testleri için düzenlediği ihaleyi Menzil Cemaati’yle bağlantılı bir şirkete vermesi TBMM gündemine de taşındı. CHP Milletvekili Emir, Sağlık Bakanı Koca’ya, “Covid-19 PCR test hizmeti işi neden taşerona devrediliyor?” diye sordu.

BirGün’ün haberi Meclis gündeminde: Covid-19 testleri neden taşerona devrediliyor?

HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul'daki yedi büyük kamu hastanesinin Covid-19 PCR testlerini 114 milyon TL karşılığında biri Menzil Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Ferhat Danışman'ın şirketi olan iki şirkete yaptırması tartışmalara neden oldu.

BirGün’ün gündeme getirdiği milyonlarca liralık anlaşmayı CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM'de soru önergesi veren Emir, “PCR test hizmeti işi neden taşerona devrediliyor?” diye sorarak “Vaka sayılarında da, Bilim Kurulu kararlarında da şeffaf olmayan Sağlık Bakanlığı, ihalelerde de şeffaf bir süreç yürütmüyor. İstanbul’da yedi kamu hastanesinin PCR test hizmeti işi taşerona devrediliyor. Sağlık Bakanlığı'nın kendi imkanları bu test hizmetini vermeye yetmiyor mu?” ifadelerini kullandı.

birgun-un-haberi-meclis-gundeminde-covid-19-testleri-neden-taserona-devrediliyor-811330-1.
Fotoğraf: CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir

YANDAŞA PARA KAZANDIRMA İSTEĞİ

“Vaka sayılarının 30 binleri geçtiği bir dönemde bile böylesine önemli bir hizmetin taşerona yaptırılmasının hiçbir açıklaması olamaz” sözleriyle de anlaşmaya tepki gösteren CHP’li Emir, “Bu ihalenin tek açıklaması olabilir o da yandaşa para kazandırma isteğidir. Çünkü ihaleyi Menzil tarikatına ait olduğu bilinen Emsey Hastanesi’nde Mali Hizmetler Koordinatörü olarak görev yapan bir ismin şirketi alıyor” diye konuştu.

144 MİLYON TL’YE KAÇ TEST YAPILACAK?

CHP'li Emir, Sağlık Bakanı Koca’ya şu soruları yöneltti:

>> Kamu hastanelerinde PCR test hizmetlerini bugüne kadar kendisi yapan Sağlık Bakanlığı, hangi gerekçeyle böyle bir ihale düzenlemiştir?

>> Toplum sağlığı açısından PCR test süreçleri büyük önem taşırken bu hizmetin taşeron firmalara verilmesi hangi gerekçeye dayandırılmıştır?

>> 144 milyon TL’ye imzalanan sözleşme karşılığında yüklenici firmalar kaç adet PCR testi yapmayı taahhüt etmiştir?

>> Yüklenici firmaların uygulayacağı PCR testlerinin kontrolü ve denetimi hangi kriterlere göre yapılacaktır, testlerin ve test sonuçlarının güvenilirliği nasıl sağlanacaktır?