CHP Milletvekili Murat Emir, BirGün’ün “Engelli çocuk istismarına skandal rapor: Rızası varmış!” başlıklı haberini Meclis gündemine taşıdı. CHP’li vekil, “Bu yanlıştan dönülmesi, raporda imzası bulunanlar hakkında soruşturma başlatılması, kamuoyu vicdanının derhal rahatlatılması gerekmekte” dedi.

BirGün'ün 'istismar' haberi Meclis gündeminde: Raporda kimlerin imzası var?

BirGün/ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, BirGün’ün haberi ile kamuoyunun gündemine gelen skandalı TBMM gündemine taşıdı. Adli Tıp Kurumu’nun, cinsel istismara uğrayan 15 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik’e yönelik, “Rızası var” yönündeki raporunun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Emir, “Zihinsel engeli bulunan küçük kızın, ‘Cinsel ilişkiye gösterdiği rızanın sonuçlarının anlama yeteneğini olduğunu’ söylemek, en hafif tabirle aymazlıktır” diye konuştu.

Yanlıştan dönülmesi için sürecin takipçisi olacağını ifade eden CHP’li Emir, “Adli Tıp Kurumu’nca hazırlanan skandal raporlara ne yazık ki bir yenisi daha eklendi. Zihinsel Engelli 15 yaşındaki kızı istismar eden fail, olaydan bir yıl sonra serbest dolaşmış. Bu bir hukuki garabettir” dedi.

'KAMU İŞLEYİŞİ ALTÜST OLDU'

Adli Tıp Kurumu’nun raporuna tepki gösteren Emir, şunları kaydetti:

"AKP iktidarında neredeyse tüm kamu kurumlarının işleyişi altüst oldu. Adalete güven, son 20 yılda yerle bir edildi. Vatandaşlarımızın hukuka güveninin tesis edilmesinin öneminin altını defaatle çizmemize karşın siyasi iktidar, tam tersi adımlarla hukuk sistemine büyük darbeler vurdu. Cinayetlerin aydınlatılması, suçluların açığa çıkarılması için kritik önemi bulunan Adli Tıp Kurumu’nun böylesine bir rapor hazırlanmasının mantıklı bir açıklaması yok. Bu yanlıştan dönülmesi, raporda imzası bulunanlar hakkında soruşturma başlatılması, kamuoyu vicdanının derhal rahatlatılması gerekmektedir."

'RAPORU HAZIRLAYANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MIDIR?'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Emir, önergesinde şu üç soruya yer verdi:

► Adli Tıp Kurumu’nun, “Çocuğun rızası vardı” şeklinde yorumlanabilecek raporunun altında kimlerin imzası vardır?
► Bu raporu hazırlayanlar hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?

NE OLMUŞTU?

Manisa’nın Salihli ilçesinde 15 yaşındaki zihinsel engelli Zehra Çelik’i öldüren İsmail Karakoç ‘ağırlaştırılmış müebbet’ cezası almıştı. Ancak Çelik’i iki yıl boyunca istismar eden sanık, bu suçtan beraat etmişti. Gerekçe ise Adli Tıp Kurumu'nun Çelik’e dair verdiği rapor olmuştu. Raporda, öldürülen engelli kız çocuğunun “cinsel ilişki için göstermiş olduğu rızanın anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin gelişmiş olduğu” iddia edilmişti.