Gazetemiz BirGün'ün gündeme getirdiği "Milli Eğitim Bakanı, fiziki kapasitesi yetersiz okullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmamasını istedi" haberi Meclis'e taşındı. CHP'li Siber Özdemir, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorular yöneltti.

BirGün'ün 'MEB, sınıf tekrarı yaptırılmamasını istedi' haberi Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, gazetemiz BirGün'ün gündeme getirdiği "Eğitimdeki çöküşün resmi itirafı: Okullar yetersiz, sınıfta bırakmayın" başlıklı haberini TBMM gündemine taşıdı.

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, mesleki ve teknik liseler arasındaki nakiller ile alan geçiş işlemlerine yönelik okullara yazı gönderdi. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener imzası ile 22 Eylül’de gönderilen yazıda, eğitim sistemindeki çöküşün itirafı niteliğinde ifadeler kullanıldı. Geçen yıl lisede sınıf tekrarını kaldıran MEB bu kez fiziki kapasitesi yetersiz okullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmamasını istedi.

Yazıda, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla mesleki ve teknik liselerde 47 alan ile 105 dala ait yeni Çerçeve Öğretim Programları’nın devreye girdiği belirtildi. Yeni programların devreye girmesi ile birlikte önceki programların kademeli olarak yürürlükten kaldırıldığını bildiren yazıda, kaldırılan programlarda öğrenim gören ya da sınıfta tekrara kalan öğrencilerin eğitime nasıl devam edeceğine yönelik tereddütlerin giderileceği kaydedildi.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, öğrencilerin öğrenim gördükleri alan ve dallar ile yeni alan ve dallar arasındaki ders farklılıkları nedeniyle ortak derslerde diğer 11’inci sınıf öğrencileriyle fark derslerinde ise öğrenci sayısına bakılmaksızın mevcut alanlarında derslere devam edeceğini belirtti. Bu durumdaki öğrenci sayısının ise 22 bin olduğu bildirildi. Şener, devamsız ya da başarısız durumdaki öğrenciler için ise ayrı bir parantez açtı. Yazıda, “e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde ders programı oluşturulmasında yaşanan sorunlar, okulların fiziki kapasitelerinin yetersizliği” gibi nedenlerle devamsız ya da başarısız öğrencilerin, “Bir defaya mahsus” üst sınıfa alınması talimatı verildi.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, gazetemiz BirGün'ün gündeme getirdiği haberi Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Özdemir, "Resmi, özel ve mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında 11. sınıfta kayıtlı olup, sınıfta kalan yaklaşık 22 bin öğrencinin başarı, başarısızlık, devamsızlık veya disiplin suçu dahil hangi sebeple olursa olsun bir üst sınıfa geçirilmiştir. Gerekli sosyal çalışmalar yapılmadan alınan bu kararın özellikle okul idarecileri ve öğretmenler arasında endişe yarattığı gözlenmektedir" ifadelerini kullandı.

Özdemir, Bakan Özer'e şu soruları yöneltti:

">> Resmi, özel ve mesleki teknik ortaöğretim kurumlarında 11. sınıfta kayıtlı olup 12. sınıfa geçemeyen öğrencilerin sınıfta kalma gerekçelerine göre sayısal dağılımı nedir?

>> 11. sınıfı geçemeyen öğrencilerin sınıf tekrarı yapmaması kararının alınmasının gerekçesi nedir?

>> Hangi kriter veya durumları dikkate alarak sınıf geçme kararına onay verilmiştir? Sınıf geçme kararına onay verilirken okul idarecilerinin ve öğretmenlerin görüşleri alınmış mıdır?

>> 12. sınıfa geçmesine karar verilen öğrencilerin okul türlerine ve cinsiyetlerine göre dağılımı nedir?

>> Sınıf geçirilen öğrenciler arasında çeşitli nedenlerle disiplin suçu almış öğrencilere yönelik herhangi bir özel çalışmanız veya planlamanız olmuş mudur? Olduysa bu çalışmalar veya planlamaların detayları nelerdir?

>> Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlarının onayıyla sınıf geçme kararı verilmiş midir? Verildiyse bu kararların hangi Milli Eğitim Bakanı dönemlerinde alındığına ve sınıf düzeylerine göre istatistiki detayları nedir?

>> Sınıf geçirilen öğrencilerin kabulü ile birlikte okullarda yaşanan sorunlar olmuş mudur? İdareci, öğrenci, öğretmen veliler tarafından iletilen sorunlar olmuş mudur?"