HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, BirGün'ün ortaya çıkardığı Adıyaman’da Menzil Cemaati’ne ait köydeki bin 100 depremzede çocuğu Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, depremde yaşanan yıkımın ardından psikolojik desteğe, eğitime ve oyuna ihtiyacı olan çocukların bu tip tarikat ve cemaatlere teslim edilmesinin, çocukların psikolojileri ve gelecekleri açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.

BirGün’ün Menzil Köyü’ndeki çocuklar haberi Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ

BirGün’ün bin 100 depremzede çocuğun Menzil Cemaati’ne ait köyde bulunduğuna dair haberi Meclis gündeminde. HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Adıyaman’da Menzil Cemaati’ne ait köydeki bin 100 depremzede çocuğu Meclis gündemine taşıdı. Ersoy, Menzil Cemaati’nin sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntülerde ise küçük çocukların tekbir işareti yaparken fotoğraflarının yayınlandığını ve çocuklara dini sorular yöneltildiği videolar yayınlandığını belirtti.

Ersoy, çocukları korumakla yükümlü olan bakan Derya Yanık’ın, yaptığı açıklamada refakatçisi ile bulunan çocuklar için “Bizim Menzil cemaatine ya da x, y, z herhangi bir yere verecek bir çocuğumuz yok ama insanlar kendi çocuklarını diledikleri yerde bulundurabilirler, buna da karışacak halimiz yok” açıklamasına yer vererek, Bakanlığın çocukları tarikatların kontrolüne bıraktığını itiraf ettiğini dile getirdi. Ersoy, devletin çocuklara karşı sorumluluğunun yalnızca çocuklara yönelik, istismar, ihmal ve şiddet gibi durumlarda başlamadığını, devletin çocuklara güvenli, sağlıklı, mutlu bir hayat sunmakla yükümlü olduğunu ifade etti.

ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ DEVLETİN SORUMLULUĞUNDA

Ersoy, depremde yaşanan yıkımın ardından psikolojik desteğe, eğitime ve oyuna ihtiyacı olan çocukların bu tip tarikat ve cemaatlere teslim edilmesinin, çocukların psikolojileri ve gelecekleri açısından büyük bir sorun teşkil ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Refakatçileri olsun ya da olmasın, refakatçilerinin izninin alınması ya da alınmaması çocukların tarikatlara teslim edilmesini meşrulaştıramaz. Tüm çocukların güvenliği devletin sorumluluğundadır.”

Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a şu soruları yöneltti:

1. Menzil Cemaati’ne ait Buhara Evleri’nde depremden etkilenen kaç yurttaş yaşamaktadır?

2. Bu bölgede yaşayanların kaçı yetişkin kaçı çocuktur?

3. Buhara Evlerinde kalan çocukların kaçı refakatsizdir?

4. Refakatçisi ile birlikte Menzil Cemaatine ait evlerde kalan çocuk sayısı kaçtır?

5. Bakanlık izni ile Menzil Cemaatine teslim edilen kaç çocuk vardır?

6. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Menzil Cemaati’nin elinde olan çocuklardan haberi var mı?

7. Menzil Cemaatine ait evlerde çocuklar dini eğitim dışında bir eğitim almakta mıdır?

8. Çocuklara ve yetişkinlere psikolojik destek sağlayacak ekiplerinizi söz konusu bölgeye yönlendirdiniz mi?

9. Çocukların bir tarikatın kontrolünde olan bölgelerde yaşaması Bakanlığınızın talimatı doğrultusunda mı gerçekleştirildi?

10. Bakanlığınız söz konusu sitede yaşayan çocukların güvenliği ve sağlığı için bir adım atacak mı?

11. Kayıp çocuk sayısı kaçtır?

12. Bakanlık olarak çocukları tarikatların gözetimine bırakarak karışmayız dediniz. Onlarca tarikat yurdunda yaşanan istismar, şiddet ve intihar olaylarından bakanlık hiç ders almamış mıdır?