BirGün ve Evrensel'e yönelik ilan yasağına G9 Gazetecilik Platformu'ndan tepki

Basın İlan Kurumu'nun BirGün ve Evrensel'e ilan ve reklam akışını durdurmasının ardından tepkiler devam ediyor. G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu da Basın İlan Kurumu tarafından yapılan amborgoya tepki gösteren bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, Basın İlan Kurumu'nun, hükûmetin ilan dağıtımında yayınları kayırmaması ve ekonomik bir silah olarak kullanmasının engellenmesi amacıyla kurulduğu ancak gelinen aşamada basın kurumlarını ve çalışanlarını fişleyen SETA'nın güdümünde olduğu kaydedildi. Platform, Basın İlan Kurumu'na şeffaflık çağrısı yaparak uygulanan cezaların kaldırılmasını istedi.

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu'nun açıklaması şu şekilde:

Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz.

"Basın İlan Kurumu'nun internet sitesinde kurumun tarihçesi "1957 tarihinde çıkarılan Kararname ile tüm resmi ilan ve reklamların, gazete ve dergilere sadece bu şirket aracılığıyla dağıtılacağı duyuruldu. Devamında da ihale ilanlarının yayımlanacağı gazeteleri, doğrudan hükûmetin seçmesini öngören düzenlemeler geldi.

"Ekonomik bir silah olarak kullanmasının önlenmesi için kurulmuş"

1960’a kadar süren bu dönemde hükûmet ile gazeteler, resmi ilan dağıtımları ve yayınları konusunda karşı karşıya geldi. Basın özgürlüğü tartışmalarının yaşandığı bu dönem, 2 Ocak 1961’de 195 sayılı Basın İlan Kurumu’nun kuruluşuna ilişkin kanunun kabul edilerek, 9 Ocak 1961’de resmi gazetede yayımlanmasıyla sona erdi." denilerek anlatılıyor. Anlıyoruz ki Basın İlan Kurumu, hükûmetin ilan dağıtımında yayınları kayırmasının, ekonomik bir silah olarak kullanmasının önlenmesi için kurulmuş.

"SETA raporunun mimarı atandıktan sonra cezalar yağmaya başladı"

Gelinen noktada Basın İlan Kurumu tümüyle iktidarın, hatta kısa bir süre önce basın kurumlarını ve çalışanlarını fişleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) güdümündedir. 31 Ağustos 2019 tarihinde, SETA raporunun mimarı İsmail Çağlar, BİK temsilciliğine atandı. Atananlar arasında SETA ile ilişkili başkaları da vardı. Hemen ertesi gün, 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren BirGün ve Evrensel gazetelerine ceza yağmaya başladı. İktidar, cezalarla yıldıramadığı yayınları bu kez ekonomik olarak cendere altına almaya çalışıyor.

Sadece ulusal yayınlar değil, Basın İlan Kurumu aracılığı ile desteklenmesi öngörülen yerel basın da cendere altında. Çok sayıda yayın yaşam mücadelesi veriyor, çalışanlarının ücretini ödeyemiyor.

"Basın İlan Kurumu, iktidarın sopasıdır"

Basın İlan Kurumu, beğenmediği haberler nedeniyle gazetelere ceza veriyor, ilan kesiyor. Gazeteciler haberlerini 'beğendirme', 'yaranma' amacıyla değil, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yazarlar.

Basın İlan Kurumu, iktidarların basın üzerindeki denetim aracıdır, iktidarın sopasıdır. Özerklikten uzak, tamamen politikleşmiş bu kurum ilanların dağıtımında adaleti değil, adaletsizliği temsil etmektedir.

"Cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz"

Gazetelerin ve gazetecilerin hangi nedenle ve hangi araçla olursa olsun, engellenmesinin, baskı altına alınmasının karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz. Basın İlan Kurumu'nu uyguladığı cezaları kaldırmaya ve şeffaf olmaya çağırıyoruz."

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu:

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ)

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ )

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)