BirGün yazarı Bahadır Özgür, "AKP'nin Kur Korumalı Mevduat ile nasıl ciddi bir servet transferi yaptığının somut örneği"ni belgeyle anlattı. Buna göre bir firma, 6 ayda kurdaki değişiklik nedeniyle TCMB'den 73 milyon 519 bin TL aldı.

BirGün yazarı Bahadır Özgür belgeyle anlattı: KKM ile servet transferinin somut örneği

BirGün yazarı Bahadır Özgür, Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile yapılan servet transferini paylaştığı belge ile anlattı.

Özgür'ün Twitter hesabından paylaştığı Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) belgesine göre, Ercar Filo Kiralama 11 Şubat'ta 16 milyon 675 bin dolarını Türk Lirası'na çevirdi ve 226 milyon 88 bin TL olarak Kur Korumalı Mevduat'a yatırdı.

Aradan geçen 6 ayda kurdaki değişiklik nedeniyle firma, Merkez Bankası'ndan 73 milyon 519 bin TL aldı.

Özgür, paylaşımında, "AKP'nin KKM ile nasıl ciddi bir servet transferi yaptığının somut örneği..." yorumunda bulundu.

"YAYIMLAMIYORUZ" DENİLMİŞTİ

KKM'lerin faiz getirisi TL’nin değer kaybından daha az ise aradaki farkı Hazine ve Merkez Bankası karşılıyor. Bütçe verilerine göre Kur Korumalı Mevduat'ın Hazine'ye maliyeti 2022’nin ilk yarısında 37,2 milyar oldu. Ancak döviz mevduatı üzerinden sisteme geçen fonlar için TCMB tarafından karşılanan maliyet açıklanmadığından, toplam maliyet bilinmiyor.

Geçen günlerde KKM ile ilgili TCMB'ye sorular sorduğunu belirten ekonomist Uğur Gürses, Twitter paylaşımda “Merkez Bankası'na yazılı olarak sordum; Banka'nın yükümlüsü olduğu KKM miktarı nedir? Ne kadar kur farkı ödendi? Yuvam hesabına gelen para nedir? Hiçbirine yanıt vermeyip "Bunları yayımlamıyoruz" dediler“ paylaşımı yapmıştı.