MHP’nin, Devlet Bahçeli’nin ‘tek başına iktidar’ mesajını gündeme taşımasının ardından, BirGün yazarları konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bahçeli’nin mesajı ‘Neden şimdi? Ne anlama geliyor?’, yazarlarımız Yaşar Aydın ve Gürkan Öztan yorumladı

BirGün yazarları Bahçeli'nin 'tek başına iktidar' mesajını yorumladı: Neden şimdi? Ne anlama geliyor?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ‘tek başına iktidar’ söylemlerini gündeme taşıdı. Yalçın’ın paylaşımları, ‘Cumhur İttifakı’nda çatlak’ yorumlarını da beraberinde getirdi. Yalçın’ın açıklamalarının ardından çok sayıda MHP’li ismin de benzer paylaşımlarda bulunması akıllara ‘Neden şimdi? Ne anlama geliyor?’ sorularını getirdi.

Bahçeli'nin 'tek başına iktidar' mesajının gündeme getirilmesini yorumlayan BirGün yazarı Gürkan Öztan, “MHP 9 yıl önceki beyanatını boşuna tozlu raflardan indirmedi. MHP hem Erdoğan'a hem de AKP içinde yeni dönem için hamle hazırlığında olanlara mesaj verme arayışında” derken, Yaşar Aydın ise, “Bugün yaşananların ilk mesajın AKP içinde erken seçim isteyenlere hatta Erdoğan’a olduğunu söyleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

BirGün yazarlarının MHP’nin tekrar gündeme getirdiği ‘tek başına iktidar’ mesajına ilişkin yorumlarının tamamı şu şekilde:

birgun-yazarlari-bahceli-nin-tek-basina-iktidar-mesajini-yorumladi-neden-simdi-ne-anlama-geliyor-729278-1.

GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN: "Semih Yalçın Bahçeli'nin 9 yıl önceki beyanatını boşuna tozlu raflardan indirmedi. MHP hem Erdoğan'a hem de AKP içinde yeni dönem için hamle hazırlığında olanlara mesaj verme arayışında...

Kulislerde %50+1'i bulması artık pek mümkün olmayan Erdoğan'ın CB seçim sisteminde değişiklik yapmayı düşündüğü konuşuluyor. Kimileri bunun AKP'nin MHP'ye olan bağımlılığından kurtulması için fırsat olduğunu ileri sürüyor. Her ne kadar böylesi bir hamlenin gerçekleşme olasılığı kuvvetli olmasa da belli ki Bahçeli ön almak istemiş ve kendisinden bağımsız plan yapılmasını hoş karşılamayacaklarını duyurmak istemiş.

MHP'nin af dahil bu süreçte istediklerini büyük ölçüde Erdoğan'a kabul ettirmesi daha büyük oynama ve fazlasını isteme konusunda MHP'lileri cesaretlendirmiş gibi görünüyor.

Bu çıkış bir anlamda cumhur ittifakının belirleyici aktörü olma hırsının yeniden dışavurumu diğer yandan da AKP'ye bizsiz plan yaparsanız ansızın erken seçim kartını oynarız mesajı."

birgun-yazarlari-bahceli-nin-tek-basina-iktidar-mesajini-yorumladi-neden-simdi-ne-anlama-geliyor-729279-1.

YAŞAR AYDIN: "MHP’li yöneticiler Bahçeli’nin sözlerinin dokuz yıl sonra sosyal medyadan paylaşılmasının, tüm kurmayları tarafından boy boy fotoğraflarıyla birlikte methiyeler düzülmesinin nedeni olarak Kayseri’de yaşanan linç girişimi ardından “ülkücülere yapılan kampanya” olarak açıkladı. Kuşkusuz bir tarafı budur. Ana bu boyutta bir kampanyanın tek nedeni bu olamaz.

MHP, bir olayda birden fazla kesime mesaj veriyor. Süleyman Soylu vakasında görüldüğü gibi Bahçeli Cumhur İttifakı’nda pozisyonu her geçen gün güçlendiriyor. Durumundan memnun ve seçime kadar bu pozisyon devam edecek. Erken seçim tartışmaları bu nedenle Bahçeli’nin çok hoşuna gitmedi.

Seçim sistemi tartışması, Öcalan’a telefon görüşme izni meseleler MHP kurmaylarının canını sıkmışa benziyor. Bu nedenle bugün yaşananların ilk mesajın AKP içinde erken seçim isteyenlere hatta Erdoğan’a olduğunu söyleyebiliriz. Demokratik kamuoyuna “Cumhur İttifakı iktidarda olduğu sürece size rahat yok” diyerek ikinci mesajı da muhalefete vermiş oldu.

Seçim bir anda açıklanır ama öncesinde çok alamet biriktirir. Bugün yapılanlarda bu alametlerden biri olarak görülmeli. AKP iktidarı iyice köşeye sıkıştı, bir sonraki ünü göremiyor. Kafayı kaldırıp etrafına bakmak istiyor. Bahçeli buna izin vermiyor. Yaşananlar biraz bu sanırım."