TÜMAD’ın altın madeni için verilen ÇED olumlu kararı yargıya taşındı. 158 bin ağacın kesileceğini belirten dilekçede ÇED dosyasının bilimsellikten uzak olduğuna dikkat çekildi.

BirGün yazmıştı: Altın madeni kapasite artışı yargıya taşındı
Fotoğraf: TÜMAD

Gökay BAŞCAN

BirGün’ün yazdığı TÜMAD’ın altın madeninin kapasite artırımı için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı yargıya taşındı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada, “Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Şahinli Köyü mevkiinde Nurol Holding’in bir iştiraki olan TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan “68955 Ruhsat Numaralı Sahada Altın Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı” projesi ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile dava açtık” denildi.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin yanı sıra TEMA Vakfı, ziraat ve çevre mühendisleri odası ile 32 yurttaşın açtığı davanın 77 sayfalık dilekçesinde ÇED raporunun bilimsellikten uzak, eksik ve hatalarla dolu olduğuna dikkat çekildi.

TÜMAD, 2021 yılında Eczacıbaşı Holding’den devir aldığı işletme ruhsatı kapsamında açılmak istenen altın-gümüş madeni projesi için 2013 yılında 34 hektar alan için ÇED olumlu kararı aldı.

Kapasite artırmak isteyen şirket, 34 hektarlık alan 429 hektara çıkarmak için başvuru yaptı. Şahinli Projesi’nden elde edilecek cevher, şirketin 1,5 kilometre yanındaki mevcut Lapseki Altın Madeni Projesi alanındaki zenginleştirme tesisine taşınacak ve proses atıkları da aynı proje kapsamındaki katı atık depolama alanına konulacak.

BARAJIN YANINDA

ÇED alanı, Lapseki ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 7,5 km, Şahinli köyüne 1,2 km, Subaşı köyüne 3,3 km, Yeniceköy köyüne 3,4 km, Taştepe köyüne 4,2 km, Çamyurt köyüne 4,6 km ve Mecidiye köyüne 5,13 km. mesafede.

ÇED alanının hemen hemen tamamı ormanlıktır ve rapora göre en az 158 bin ağaç kesilecektir.

ÇED alanı bölge için hayati öneme sahip olan ve içme ve sulama suyu sağlayan Bayramdere Barajı’nın orta mesafeli koruma alanında, mutlak koruma alanına ise yalnızca 750 metre mesafededir.

158 BİN AĞAÇ KESİLECEK

Dilekçede ÇED raporuna ilişkin şu tespitler yer aldı:

-Proje çevre etki değerlendirme mantığına uygun olarak hazırlanmamıştır.

-426,91 hektarlık bir alanda orman ekosistemi yok edilecek. Raporda ormana yalnızca kereste gözü ile bakılmakta ve hatta ağaçların kesilecek olmasına ‘bu sayede ormanlar gençleştirecektir’ denilerek bilimsellikten uzak yaklaşımlar sergilenmektedir.

-Kümülatif etki değerlendirmesinde civardaki tüm diğer madencilik ve enerji projeleri dikkate alınmamıştır.

-Bölgede bulunan en az 28 adet kültürel-arkeolojik varlık, kültürel rotalar ve Granikos Savaşı gibi somut olmayan kültürel miras göz ardı edilmiştir. ÇED raporu ekinde yer alan uzman raporu eski projeye aittir ve yalnızca eski ÇED alanının içi göz önünde bulundurulmuştur.

-Proje bölgede kuraklaşmaya, susuzluğa ve çölleşmeye yol açacak ve civar köylerin içme suyu kaynaklarına el konulacak, köyler susuz kalacak, yeraltı ve yer üstü su kaynakları kirlenecek ve akışları değişecektir.