Tarihi eserlere zarar verdiği ve ortadan kaldırdığı gerekçesiyle ikinci kez iptal edilen Sinanhoca Hidroelektrik (HES) projesinin halkın katılımı toplantısında yetkililer gelmeyince, köye giden yaşam savunucuları tutanak tuttu.

BirGün yazmıştı: Tarihi eserlere zarar veren HES projesi ikinci kez iptal edildi

Gökay BAŞCAN

Tarihi eserlerin kaybolmasına ve zarar verilmesine neden olan Sinanhoca Hidroelektrik (HES) projesi ikinci kez iptal edildi. Halkın katılım toplantısı için köye giden yaşam savunucuları yetkililer gelmeyince, kendileri tutanak tuttu. Tutanakta bölge halkının projeyi istemediğine dikkat çekildi.

İnşaat aşamasında tarihi yapılar zarar veren ve haklarında ceza davası açılan Dedegöl Yatırım A.Ş. adlı şirket Sinanhoca Hidroelektrik Santralı (HES) projesinden vazgeçince devreye Ergünler Yol Yapı İnşaat girdi.

Antalya’nın Manavgat ve İbradi ilçe sınırları içerisinde yer alan Sinanhoca köyü Manavgat Çayı üzerinde yapılması planlanan Sinanhoca HES projesi için, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Ergünler Yol Yapı adlı şirketin başvurusu üzerine, projeyi iki günde inceleyen Bakanlık, 21 Mart Salı günü halkın katılımı toplantısı yapılmasına karar verildi. Ancak, şirket yetkileri toplantıya gelmedi. Bunun üzerine bölge halkı, kendi tutanak tutarak projeyi istemediğini belirtti.

İkinci kez iptal edilen proje 2012 yılına uzanıyor. O dönemde aynı yerde HES yapmak isteyen Dedegöl Yatırım A.Ş. şirket yöneticileri ise bugün 1. derece arkeolojik sit alanında yaptıkları yol çalışmasında tarihi eserlere zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyor. Daha sonra mahkeme kararıyla iptal edilecek projeye ilişkin verilen 'ÇED Olumlu' kararının ardından şirket, yol çalışmalarına başladı. Bölge halkının başvuruları üzerine inceleme yapan Side Müze Müdürlüğü, yol çalışmaları sırasında tarihi eserler ve tarihi mezarlar ortaya çıktığı, eserlerin firma yetkilileri tarafından ortadan kaldırıldığı ve bunlara rağmen faaliyetin sürdüğünü gördü. Bunun üzerine, şirket yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunan Müze Müdürlüğü, haklarında işlem yapılmasını talep etti. Aseki Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma kapsamında Dedegöl Yatırım A.Ş. yöneticilerinin ifadesi alındı. Yetkililer özetle, kendilerinin herhangi bir tarihi esere rastlamadığını ve oluşan selden sonra mezarların ortaya çıktığını öne sürdü. 2016 yılında yapılan suç duyurusu üzerine dosyayı yeni tamamlayan savcılık, yetkililerin cezalandırılmasını talep etti. Hakların açılan davalar ve mahkemelerin projeye yönelik verdiği kararlar üzerine şirket projeden vazgeçti.

Eski şirket yöneticileri yargılanırken bu kez HES için Ergünler Yapı devreye girmişti. Ancak şirket çıkan haberlerin ardından toplantıya gitmeyerek projeden çekildi.