Afrin operasyonunun biteceği tarihi açıklayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AKP’nin ‘zaman kaybetmeyeceğini’ ortaya koydu, bu kez de Irak’a sınır ötesi operasyon düzenleneceğini açıkladı

Biri bitmeden diğeri başlayacak

Afrin’de 48’inci gününü geride bırakan Zeytin Dalı Operasyonu’nun iki aya kadar sonlanacağını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’a sınır ötesi operasyon sinyalini de verdi. Çavuşoğlu, “Afrin harekâtı mayıs ayına kadar biter. Irak’ta da PKK’ya sınır ötesi operasyon olacak” dedi.

Hem Suriye, hem Irak
Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Viyana’da Avusturya Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Avrupa Karin Kneissl ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, "Hem Suriye’nin hem de Irak’ın tüm terör örgütlerinden temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde siyasi çözümle ilgili attığımız, atacağımız adımlar başarısız olur. Bir ülkenin birliğini, beraberliğini sağlamak için sınır ve toprak bütünlüğünü tesis etmek ve istikrara kavuşabilmesi için terör örgütlerinden temizlenmesi gerekiyor. Sadece DEAŞ’tan değil, El Nusra ve El Kaide’den, PKK/YPG’den de temizlenmesi gerekiyor. Çünkü bunların hepsi terör örgütüdür" dedi.

‘Kritik aşamalar bitti’
Operasyonun ne zaman biteceğine dair sorulara da yanıt veren Bakan, şöyle konuştu; "Bir an önce bitmesini arzu ederiz. Mayısa da kalmasın bir an önce bitsin. Şimdi kritik aşamalar aşıldı. Dağlık bölgeler ele geçirildi. Sınır kontrolü sağlandı. Afrin’e doğru ilerliyoruz. Afrin’e vardığımız zaman daha da dikkatli olmamız gerekiyor ki siviller etkilenmesin. Özel eğitimli güçlerimiz gerek jandarma gerek polis olsun Afrin’e gittiler. Dolayısıyla ne kadar erken biterse o kadar erken istikrara kavuşur. Sivil insanlar buraya dönebilir. Tıpkı Fırat Kalkanı’nda olduğu gibi."

‘Kuzey Irak da rahatsız’
Daha sonra sözü Irak’a ve PKK’nin buradaki varlığına getiren Mevlüt Çavuşoğlu, seçimlerden sonra Irak’a sınır ötesi operasyon yapılacağını ve bu konuda Bağdat ile görüş birliği sağlandığını açıkladı.

PKK’nin Irak’tan tamamen temizlenmesi gerektiğini savunan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı; "Bu dönemde özellikle PKK da Kandil’den ve o bölgedeki dağlardan Süleymaniye hatta Kerkük’e kadar inmeye başladı. Dolayısıyla buralarda terör örgütleri varken Irak da kendisini güvende hissetmez. Irak derken sadece Bağdat’ı kast etmiyorum. PKK’dan en çok rahatsız olan Irak’ta Iraklı Kürtlerdir. Yani Kuzey Irak yönetimidir. ‘PKK birinci derecede bizim düşmanımız’ diyorlar. PKK ve diğer terör örgütlerinin temizlenmesi bizim için de Irak ve Suriye için de önemli. Bu konuda da birlikte adımlar atacağız."


‘Fikir birliği var’
Geçen ekim ayında Ankara’yı ziyaret eden Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin gündeminde de Kandil’e yapılacak ortak operasyon bulunuyordu. Buna atıfta bulunan Çavuşoğlu, "Irak devleti ile beraber yapılması konusunda Başbakan İbadi ile fikir birliği içindeyiz. Irak yönetimi, ülkesini tüm terör örgütlerinden temizlemek istiyor" dedi.

***

Bu kez İsveç: Müslim’i istedik
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın ‘takipte olduğu’ eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim konusuna da değindi. Müslim’in İsveç’in başkenti Stockholm’de olduğunu belirten Çavuşoğlu, geçici tutuklama talebinde bulunulduğunu söyledi. Talebin İsveç’e nota ile iletildiği belirtildi.

Türkiye’de üç farklı saldırı nedeniyle aranan Müslim, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Müslim daha sonra Almanya’ya gitmişti. AKP her iki ülkeden de Müslim’in iadesi istenmiş ancak bu gerçekleşmemişti.