Ankaralı işçiler İDD’nin etkinliğinde buluştu. Panelde, emeğin birleşik mücadelesini örgütlemenin zorunluluk olduğu vurgulandı

‘Birleşik emek mücadelesini örgütlemek zorundayız'

Mahir Bağış

Ankaralı emekçiler, dün İşçi Dayanışma Derneği’nin (İDD) çağrısıyla düzenlenen 'İşçiler Buluşuyor' başlıklı panelde bir araya geldi. Tüm-Bel-Sen Genel Merkezi’nde yapılan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’in konuk olduğu panelde, “İşçi sınıfının güncel sorunları”, “Güvencesizliğin boyutları” ve “Yeni bir emek mücadelesinin arayışları” gibi konu başlıkları tartışıldı. “İnsanca yaşam, yaşanabilir ücret”, “Söz, yetki, karar çalışanlara" sloganlarıyla başlayan panelde öne çıkan saptamalar özetle şöyle:

SINIF HAREKETİNİN DURUMU

“İşçi sınıfına kölelik koşulları dayatılıyor. DİSK'in ‘Türkiye İşçi Sınıfının Görünümü’ araştırmasına göre işçilerin yüzde 36’sı kendisini bir sınıfa ait görmüyor. İşçilerin yaklaşık üçte ikisi kendisini sınıf dışı tanımlıyor. İşçilerin yüzde 66’sı asgari ücret düzeyinde ücretlerle çalışıyor. Araştırmaya katılan işçilerin yarısından fazlası ay sonunu zor getirdiğini ifade ediyor. Her dört işçiden biri yıllık izin hakkını bile kullanamıyor. İşçiler borçlu ve bağımlı, iş kazaları çok yaygın. Son dönemlerde işçiler arasında psikolojik sorunlar daha fazla görülüyor.ortak zeminler gerekli

“Emek hareketinin geleceği ve bugün sınıf hareketinin ihtiyacı doğrultusunda emeğin birleşik mücadelesini inşa etmek zorunludur. Bu görev, emeğin birleşik mücadele zeminlerinin olgunlaşmasıyla hayata geçirilebilir. Emekçilerin somut talepleri etrafında kampanyalar gerçekleştirmek, birbirini destekleyen şekilde merkezi-yerel ortak zeminler kurmak başlangıç noktaları olabilir. Geçmiş mücadele deneyimlerinden de referans alarak ortak taleplerle yürümeye çalışmak ve birleşik hareket kabiliyetini geliştirmek gereklidir.”

DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

“Başta direnişteki işçiler olmak üzere sınıf dayanışmasının slogan olmaktan çıktığı pratiklere ihtiyaç var. İşçi Dayanışma Derneği olarak kendimizi ‘Arayış Hareketi’ şeklinde tanımlıyoruz. Sınıf hareketinde yeni bir yol açma iddiası doğrultusunda bir yandan emek hareketine egemen olan anlayıştan kendimizi ayrıştıran bir yandan da birleşik emek mücadelesini yaratmak için taşın altına elini koyan sorumlulukta olacağız. Derdi sınıf olan tüm dostlarımıza çağırımız, omuz omuza sorumlu bir şekilde mücadeleye dâhil olmaktır.”