Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, kamu emekçileri için yüzde 30 seyyanen artışın yanı sıra 2022 ve 2023 yıllarında yüzde 30’şarlık artış yapılmasını talep etti.

Birleşik Kamu-İş, kamu emekçileri için zam talebini açıkladı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük, kamu emekçilerinin 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde zam taleplerini açıkladı. Kütük, yüzde 30 seyyanen artışın yanı sıra 2022 ve 2023 yıllarında yüzde 30’şarlık artış yapılmasını istedi.

Kamu emekçilerinin 2022 ve 2023 yıllında maaşlarına yapılacak zam oranlarının belli olacağı 6’ncı Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri ağustos ayında başlayacak. Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu da yeni döneme ilişkin zam taleplerini açıkladı.

Konfederasyon genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kütük, TÜİK’in son aylarda yüzde 17 -18 seviyesinde enflasyon hesapladığını ancak halkın gerçek enflasyonunun yüzde 30 seviyesinde olduğuna dikkat çekerek, yeni döneme ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

“Kamu çalışanlarının en azından 2002 yılında milli gelirden aldığı pay kadar bir pay alabilmesini sağlayacak bir ücret zammı yapılmasını talep ediyoruz.

► Önceki yıllarda yaşanan kayıpların karşılanabilmesi için kamu çalışanlarının ücretlerine öncelikle yüzde 30 oranında bir zam yapılmalıdır. Bu zamdan sonra 2022 yılının ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı içi yüzde 15, 2023 yılının ilk yarısı için yüzde 15 ve ikinci yarısı için de yüzde 15 oranında zam yapılmalıdır.

► Üniversite mezunu tüm memurların ek göstergeleri 3.600’e çıkarılmalı, 6’ncı dereceye inen tüm kamu çalışanlarına ek gösterge verilmelidir.

‘BİR MAAŞ TUTARINDA YILLIK İKRAMİYE ÖDENMELİDİR’

► Kamu çalışanlarına yılda bir defa yıllık izne ayrılırken bir maaş tutarında ikramiye ödenmelidir.

► Gelir vergisi tarifesinden kaynaklanan vergi yükü artışı önlenmelidir. Tüm ücretlerin asgari ücret kadar olan kısmı vergiden istisna edilmelidir.

► Aynı kadro ve unvanlarda çalışanlar arasındaki maaş farklılıkları giderilmeli ve eşit işi eşit ücret ödenmelidir.

► Yıllardır artırılmayan doğum yardımı ödenekleri günün koşullarına göre yeniden belirlenmelidir.

'GELİRİN ADİL DAĞILIMINI İSTİYORUZ'

Kamu emekçilerine dayatılan grev hakkı bulunmayan ve anlaşma sağlanamazsa Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun karar verdiği bu sözde toplu sözleşme düzeni Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşma ve sözleşmelerdeki taahhütlerine aykırı, çağdaş normlardan uzaktır. Çağdaş ülkelerdeki sendikaların ve çalışanların sahip olduğu hiçbir hak ve özgürlük Türkiye’deki kamu sendikalarına ve kamu emekçilerine tanınmamıştır.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu; emekçilerin sendika özgürlüğü, grev ve toplu sözleşme hakkı, mali ve sosyal hakları için verdiği meşru mücadelesini bu dönemde baskılara rağmen sürdürecektir. Enflasyon kadar zam değil bütün haklarımızı, insan onuruna yaraşır bir şekilde emeğimizin karşılığını, gelirin adil dağılımını istiyoruz.”