Kocaeli Dilovası'nda bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasında DİSK'e başlı Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan işçiler fabrika önüne gelerek direnişe başladı.

Birleşik Metal-İş'e üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan işçiler direnişe geçti

Kocaeli Dilovası’nda bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasındaki işçiler Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için ücretsiz izne çıkarıldılar. Bunun üzerine, sabah saatlerinde fabrika önüne gelen işçiler direnişe başladı. Fabrika içindeki işçiler de dışarıda slogan atan işçilere alkış ve sloganlarla destek oldu. Systemair HSK’de toplam 46 işçinin ücretsiz izne çıkarıldığı biliniyor.

Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, burada yaptığı konuşmada “Eğer patron sendikal hakkımızı tanıyarak bizimle görüşmek isterse buna hazırız ancak burada yapılan haksızılık son bulmadığı sürece bu fabrikada üretim yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

Fabrikada çalışan işçilere de seslenen Çiftçi, “Anayasal haklarınızı kullanıyorsunuz, kendinizi yalnız hissetmeyin. Hiç kimse bu çıktığı yolda geri adım atmayacak” dedi.

ÜCRETSİZ İZİN DAYATMASI SENDİKALAŞMAYA KARŞI YAPILIYOR

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu, konuya ilişkin bir aşıklama yayımladı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren İsveç sermayeli Systemair Hsk Havalandırma Endüstri Sanayi işçileri sendikamızda örgütlendiler. Sendikamız işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağladı ve çoğunluk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle belgelendi.

İşyerinde kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen işveren bugün üyelerimize ücretsiz izin uygulamasını dayatmaktadır.

Ücretsiz izin, pandemiden olumsuz etkilenip üretimi önemli ölçüde azalmış, işini neredeyse kaybetmiş işyerlerinde işçi çıkışlarını önlemek için hükümet tarafından çıkarılmıştır.

İşler durma noktasına gelmemişse ücretsiz izin uygulanamaz.

Hatta Systemair'de olduğu gibi üretimin yoğun olarak sürdüğü, fazla mesai yapılan işyerlerinde ücretsiz izin uygulaması kesinlikle yapılamaz. Systemair'de ücretsiz izin dayatması sendikalaşmaya karşı yapılmak isteniyor. Sendikamız üyesi 45 işçi ücretsiz izin dayatması ile karşı karşıya...

İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece Anayasamızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır. Systemair HSK yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir.

Systemair Hsk işçileri anayasal haklarını kullanmışlar ve sendikamıza üye olmuşlardır. İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve ücretsiz izin baskısı derhal durdurulmalıdır.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak her zaman olduğu gibi işçilerin haklarını alması için tüm gücümüzle mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz.