Birleşik Metal-İş: Kadınlar öldürülmesin; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa uygulansın!

Birleşik Metal-İş, Emine Bulut'un boşandığı eşi tarafından katledilmesinin ardından "Kadınlar öldürülmesin; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa Uygulansın!" başlıklı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Siyasal iklim, iktidarın kadına yönelik ayrımcı, cinsiyetçi uygulamaları ve söylemleri kadına yönelik şiddeti ve #kadın cinayetlerini artırıyor" denildi.

'ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ'

"Birleşik Metal Sendikası olarak bulunduğumuz alandan tüm sendikaları bu davaya müdahil olmaya işçi ve memur konfederasyonlarını kadın cinayetlerine karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz" denilen açıklamanın tamamı şöyle:

"Erkek şiddeti hız kesmiyor. Kadın cinayetleri devam ediyor. Emine Bulut’un dört yıl önce boşandığı kocası tarafından katledilmesinin görüntüleri sosyal medyaya düşmesi tepki ve öfkeye yol açtı. Emine Bulut ta erkek şiddetinin hayattan kopardığı binlerce kadının arasında artık. Aynı gün Konya’da yine çocuklarının gözü önünde 20 yerinden bıçaklanarak öldürülen Tuba Erkol gibi Şule Çet, Özgecan Aslan ve daha pek çok kadın gibi.

Kadınlar çeşitli bahanelerle en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete maruz kalıyor. Kadına yönelik şiddetin hiçbir gerekçesi, bahanesi olmaz ve bu cinayetler asla kabul edilemez. Kadına yönelik şiddetin ardında siyasal, toplumsal, yasal nedenler ve alınmayan önlemler var. Bu kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti yaşamın her alanında ve düzeyde artırıyor. Bir kıyıma dönüştürüyor.

Kadını yok sayan, onun üzerinde hakimiyet kurma ya da himaye altına alma şeklinde işleyen ve kadını toplumsal cinsiyet rollerine hapsetmek isteyen erkek egemen sistem, eşitsizliğin ve ayrımcılığın, kadın düşmanlığının ve şiddetin de kaynağıdır. Bu nedenle kadın cinayetleri politiktir, diyoruz.

Siyasal iklim, iktidarın kadına yönelik ayrımcı, cinsiyetçi uygulamaları ve söylemleri kadına yönelik şiddeti ve #kadın cinayetlerini arttırıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği yok sayan, İstanbul Sözleşmesini, 6284 sayılı Yasa’yı uygulamayan, kadını korumayan, katillere iyi hal, haksız tahrik indirimi uygulayan, kadının nafaka hakkına göz diken, boşanmayı zorlaştıran siyasi iktidar, yandaşları ve kanun uygulayacıları kadın cinayetlerinin ortağıdır.

Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu olarak, #yaşam hakkının en temel hak insan hakkı olduğunu birkez daha hatırlatarak; kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ortadan kaldırılması için hükümetler başta olmak üzere tüm yasa yapıcı ve uygulayıcılarının, kadının insan haklarına saygılı kurumların, belediyelerin, siyasi parti ve sendikaların, kadınların taleplerine kulak vermeleri gerektiğini düşünüyoruz.

Bir kadın daha hayattan kopartılmadan, hızla önlem alınmalı, kadınları aile içinde ve toplumda güçlendiren, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’ya yönelik saldırılardan vazgeçilmeli. Ve bu yasaların daha etkin bir biçimde uygulanması için gerekli yapılar, denetim mekanizmaları derhal oluşturulmalıdır. Kadın katillerine yönelik işletilen iyi hal ve benzeri indirim uygulamalarından vazgeçilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği için yaşamın her alanında mücadele edilmelidir.

EmineBulut’un “ölmek istemiyorum” kızının “anne lütfen ölme” çığlığını yürekten hissediyoruz ve Birleşik Metal Sendikası olarak bulunduğumuz alandan tüm sendikaları bu davaya müdahil olmaya işçi ve memur konfederasyonlarını kadın cinayetlerine karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz."