Sendikalaştıkları için ücretsiz izne gönderilen Systemair HSK işçileri, firmanın İstanbul’daki merkezi önünde eylem yaptı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Serdaroğlu, “Uluslararası platformlarda görüşmeler yapıyoruz. Sizin nefesiniz yakında kesilecek” dedi.

Birleşik Metal-İş, Systemair HSK patronuna seslendi: Nefesiniz kesilecek

Rıfat KIRCI

Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren Systemair HSK Fabrikası’nda, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için ücretsiz izne çıkarılan ve 10 gündür direnişte olan işçiler, dün firmanın İstanbul Şişli’deki bölge müdürlüğü önünde eylemdeydi.

İşçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, firmada çalışan beyaz yakalıların direnişe destek vermelerini önlemek için dışarı çıkmalarının yasaklandığını söyledi. Serdaroğlu, “Mavi yakalı işçileri ücretsiz izne çıkardınız. Beyaz yakalı işçileri esir aldınız. Bu işçiler sizin köleniz değil” dedi.


HER YERDE EYLEM YAPARIZ

İsveç sermayeli Systemair HSK’ye sendika girene kadar mücadele edeceklerini belirten Serdaroğlu, “Dilovası’nda sesimizi duymazdan gelirseniz biz de İstanbul’un göbeğine gelir, sizi burada buluruz. Sadece burayla da sınırlı kalmayız. Siz sendikayı kabul edene kadar her yerde eylemler yaparız” diye konuştu.

Firmanın merkezinin bulunduğu İsveç’te hem beyaz yakalı hem de mavi yakalı işçilerin kitlesel bir sendikada örgütlü olduklarını aktaran Serdaroğlu, “Burası İsveç değil diye istediğiniz hukuksuzluğu yapabileceğinizi sanıyorsunuz. Bunların hepsi sizin hanenize yazılıyor ve biz bunları uluslararası platformlarda dile getiriyoruz. İsveç sendikası, buradaki tüm hukuksuzluklarla ilgili gereken işlemleri başlattı. Sizin burada nefesiniz kesilecek, bunu bilin” ifadelerini kullandı.

HAKKIMIZI SÖKE SÖKE ALACAĞIZ

Serdaroğlu, son olarak şunları söyledi: “Bizim çoğunluk belgemiz var. Biz toplu sözleşme masasına oturacağız ve yıllardır sömürdüğünüz işçinin hakkını sizden söke söke alacağız. Bu işçiler, dışarıda kaldıkları günlerin de ücretlerini alacaklar. Bu insanların hakkı neyse bunun 1 kuruşu bile kalmayacak sizde.”
Eylem, “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “HKS’ya sendika girecek başka yolu yok”, “Patronların kölesi olmayacağız”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganlarıyla son buldu.

***

BİZİ İNSAN YERİNE KOYMADINIZ

Direnişteki işçilere el salladığı için tazminatsız işten çıkarılan işçilerden Kadir Akbaş da eylemdeydi. Akbaş, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Biz arkadaşlarımıza destek vermeyeceğiz de kime destek vereceğiz” diyerek tepkisini dile getirdi. Fabrikanın verdiği sözleri tutmadığını, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlerin düzeltilmesi için sendikalaştıklarını belirten Akbaş, firma yönetimine şöyle seslendi:

“Bizi insan yerine koymadınız. Sendikalaşmamızın cezası olarak ücretsiz izne çıkardınız işçileri. Beni ve bir arkadaşımı dışardaki arkadaşlara destek verdik diye işten çıkardınız. Biz fazlasıyla çalıştık ama hakkımızı alamadık. Mücadelemize devam edeceğiz. Ben işten atılmış olabilirim ama arkadaşlarımızın rahat etmesi için biz oraya sendika getireceğiz. Ben de bütün yasal yolları kullanacağım.”