Birleşik Metal-İş Sendikası, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ertelemesine rağmen greve gideceğini açıkladı. Sendikadan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli'deki Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak" denildi. İşçiler saat 13.00'te fabrika önünde grev pankartını açtı.

Birleşik Metal İş’ten, Erdoğan’ın grev yasağına rest: Tercihini sermayeden yana kullandı
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli’nin İzmit ve Kartepe ilçelerinde DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve HAK-İŞ’e bağlı Özçelik-İş’in grevlerinin "milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdi. "Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı" diyen Birleşik Metal İş ise yasağı tanımadığını duyurarak, bugün saat 13.00’te grevi başlattı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilere yaptığı konuşmada, "Bu sendika, grevi en çok yasaklanan sendikadır. Bu sendika hukuksuz kararları iptal ettiren bir sendikadır. Bu sendika, Anayasa Mahkemesi kararıyla hükümete 50 bin lira tazminat ödettiren bir sendikadır. Bu sendika defalarca grev yasaklarının hukuksuz olduğunu ortaya koyan bir sendikadır. Sen kimsin ki işçileri zorla iş baş yaptırarak buradaki insanlara gözdağı vermeye çalışıyorsun" dedi.

Kocaeli’nde faaliyette bulunan ve lastik teli üreten, Belçika sermayeli Bekaert işyerinde, 1 Eylül 2022-31 Ağustos 2024 dönemini kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri 26 Temmuz 2022 tarihinde başlamıştı. Toplamda 1000 işçiyi ilgilendiren görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkmaması üzerine Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş grev kararı almıştı.

Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu işletmede işverenin yüzde 50 teklif ettiği, sendikanın ise yüzde 130 zam istediği görüşmelerin tıkanması üzerine 23 Kasım'da grev kararı asıldı.

Erdoğan’ın, greve bir gün kala imzaladığı yasağı tanımadığını duyuran Birleşik Metal-İş, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

"Cumhurbaşkanı yine tercihini sermayeden yana kullandı. Kocaeli'de ki Bekaert işçisinin grevini yasakladı. İşçiler bu hukuksuz grev yasağını tanımayacak Anayasanın ve uluslararası kabul edilen yasaların kendisine verdiği hakkı kullanarak saat 13.00 de yasal grevini başlatacaktır."

SOL PARTİLERDEN GREVE DESTEK

İşçilerin ve Birleşik Metal-İş’in grev yasağını tanımamasının ardından sol partilerden de yasağa tepki ve greve destek açıklamaları da geldi.

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Milli güvenliği bozucu nitelikte denilerek alınan bu yasak kararı hukuksuz ve hükümsüzdür. İktidar bir kez daha işçilerin değil patronların yanında olduğunu göstermiştir. Bunun karşısında işçilerin grev hakkını grevle savunmasından daha meşru başka bir şey yoktur! İşçiler bu yasağı tanımayacak, greve çıkacaktır” denildi.

TİP Emek Büro’dan yapılan açıklamada ise "Grev işçi sınıfının tarihsel kazanımı, temel bir haktır. Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Sermayenin ve sarayın bu hakkı fiilen elimizden almasına izin vermeyeceğiz. Grevci Bekaert işçisinin ve Birleşik Metal-İş sendikamızın yanındayız, dayanışmadayız" ifadelerine yer verildi.

Yasağı gayri meşru olarak niteleyen TKP de “AKP bir kez daha “Patronlar ne isterse onu yaparım” dedi ve Bakaert’te bugün başlayacak olan grevi sabaha karşı üçte yayımladığı kararnameyle yasakladı. Bu yasak hem hukuksuz hem gayrimeşrudur. Grevi yasaklanan Bakaert işçilerinin yanındayız” mesajı paylaşıldı.

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, grev kararı nedeniyle Erdoğan ve AKP’nin korku yaşadığını belirterek, Erdoğan’ın ve AKP’nin korkusu Bekaert işçilerinin mücadelesinin farklı fabrika ve sektörlerden işçilere de örnek olmasıdır. İşçilerin bu hak arama mücadelesinin, bu uğurda çıktıkları grevin gelişmesi ve yaygınlaşmasıdır. İktidarın sermaye lehine ekonomi politikalarına neden olduğu açlığa, yoksulluğa duyulan öfkenin açığa çıkması ve işçilerin hakları için birleşmesi ise Erdoğan’ın en büyük kabusudur. Bu yasakların gerçek nedeni budur. Biliyoruz ki grev yasaklarına karşı fiili, meşru mücadele haktır” dedi.

13.00'TE GREV PANKARTI AÇILDI

Grev saati geldiğinde iş bırakarak, fabrika dışına çıkan Birleşik Metal-İş üyesi 400 işçi greve başladı. Fabrika dışında işletmenin bölümlerini dolaşan işçiler, "İşçiler varken patronlara huzur yok" sloganları atıldı. "Bu iş yerinde grev var" pankartı açan işçilere Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da eşilk etti.

birlesik-metal-is-ten-erdogan-in-grev-yasagina-rest-tercihini-sermayeden-yana-kullandi-1099732-1.

"SİZ KİMSİNİZ DE BİZE GÖZDAĞI VERECEKSİNİZ?"

Fabrika önünde işçilere konuşma yapan Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş'in grevleri en çok yasaklanan sendika olduğunu ifade etti. Serdaroğlu, grev yasağına karşı Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

"Bugün verilen mücadelenin önemi çok daha farklıdır. Aylardır işverene karşı bir hak mücadelesi veriyorduk. Bugün prosedürümüzün son aşaması olarak grev başlangıç süresine girmişken karşımızda başka birileri daha belirdi. Dediler ki; 'Hayır greve çıkamazsınız' dediler. Yemediler içmediler, gece yatmadılar uyumadılar 3'te bize tebligat getirdiler. Dediler ki 'Milli güvenlik gereği sizin greviniz’ yasaklanmıştır.

"Orada dört yüz işçiyi zorla içeri sokarak çalıştırıyorlar. Bizden yarım saat önce iş başı yaptırıyorlar ki bize gözdağı vermeye çalışıyorlar. Siz kimsiniz de bize gözdağı vereceksiniz? Bizim hayatımız grev boylarında geçti. Bu sendika, grevi en çok yasaklanan sendikadır. Bu sendika hukuksuz kararları iptal ettiren bir sendikadır. Bu sendika, Anayasa Mahkemesi kararıyla hükümete 50 bin lira tazminat ödettiren bir sendikadır. Bu sendika defalarca grev yasaklarının hukuksuz olduğunu ortaya koyan bir sendikadır. Sen kimsin ki işçileri zorla iş baş yaptırarak buradaki insanlara gözdağı vermeye çalışıyorsun?"

birlesik-metal-is-ten-erdogan-in-grev-yasagina-rest-tercihini-sermayeden-yana-kullandi-1099790-1.

GREV YASAĞI DANIŞTAY'A TAŞINDI

Öte yandan yasağa karşı grev kararını devam ettiren Birleşik Metal-İş, Erdoğan'ın aldığı karara ilişkin Danıştay'a başvurdu. Söz konusu gelişme, "Bekaert'ta uygulanmasına başlanacak grevin ertelenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığının kararı Anayasa ve ülkemiz tarafından imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğundan, iptali ve.öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtık" şeklinde duyuruldu.