120 bin metal işçisini ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi için Türk Metal’in ardından Birleşik Metal-İş de teklifini açıkladı. 10 bin işçiyi temsil eden Birleşik Metal-İş, ilk altı ay için yüzde 34,2 oranında zam istiyor

Birleşik Metal-İş toplu sözleşme taleplerini açıkladı: İlk altı ay için yüzde 34 zam

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi için taleplerini dün yüzlerce metal işçisiyle birlikte açıkladı. Sendika, 40 fabrikadan yaklaşık 10 bin üyesi adına ilk altı ay yüzde 34,2 oranında zam istiyor.
Kocaeli Gebze’de basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, hazırladıkları toplu sözleşme taslağının toplam 80 ana madde ve çok sayıda geçici madde ile ek maddeden oluştuğunu söyledi. Serdaroğlu, 80 maddeden 36’sının önceki toplu sözleşmede bulunduğunu, 44 maddenin ise yeni olduğunu açıkladı.

SÖZLEŞME İKİ YILLIK OLACAK

Serdaroğlu, şunları kaydetti: “Öncelikle belirtmek isteriz ki, toplu sözleşme teklifimiz 2 yıllık olacaktır. Bu bizim üzerinde en fazla hassasiyet gösterdiğimiz konudur. İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin, asgari ücretin yüzde 15 oranında artırılarak uygulanmasını teklif ediyoruz. Halen çalışanlar için ise, ücretlere öncelikle yüzde 10 zam yapılması, ardından da saat ücretlerine 3,80 TL eklenmesini talep ediyoruz. Teklifimizin parasal karşılığı ortalamada ilk 6 aylık dönem için yüzde 34,2’dir. Bu oran ikramiye dahil net 1.152 TL’ye denk gelmektedir.”
Serdaroğlu, 2’nci altı aylık dönemde enflasyon+4 puan, 3’üncü altı aylık dönemde enflasyon+5 puan, 4’üncü altı aylık dönemde ise enflasyon+4 puan zam istediklerini kaydetti.

37,5 SAAT ÇALIŞMA SÜRESİ

Birleşik Metal-İş’in teklifinde ayrıca şu talepler yer alıyor:
>> Sosyal haklarda ortalama yüzde 55 oranında artış, ikinci yıl için ise enflasyon artı 5 puan artış.
>> Haftalık 45 saat olan çalışma süresinin ücretler düşürülmeden 37,5 saate düşürülmesi.
>> Geçici süreli işçi çalıştırılmasının engellenmesi.
>> Fazla çalışma ücretlerinin yüzde 150, bayram ve genel tatillerde ise yüzde 200 olması.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ KURULU

>> 8 Mart’ın kadınlar için ücretli tatil olması. Tüm işyerlerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu kurulması.
>> 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin günü olması.
>> Yüzde 15’i aşan gelir vergisi ödemelerinin işveren tarafından üstlenilmesi.
>> İşçilerin sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işyerlerinde sendikanın yetkili uzmanlarının da periyodik kontroller gerçekleştirebilmesi.
>> Tamamlayıcı sağlık sigortasından işçinin eşinin ve çocuğunun da yararlanması.
>> İşçilere işyerine düzenli şekilde gelmeleri halinde 15 saatlik ücret tutarında devam primi verilmesi.