Birleşik Metal yüzde 31 zam istedi

Emek Servisi

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, eylül ayında Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülecek toplu sözleşme sürecinde yüzde 30,89 zam talep etti.

Metal işkolunda 130 bin emekçiyi ilgilendiren, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında yapılacak grup toplu sözleşme görüşmeleri eylül ayında başlayacak. Türk Metal’in ardından Birleşik Metal-İş Sendikası da sözleşme taleplerini açıkladı. İstanbul Kadıköy’de yapılan basın toplantısında konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal işçileri adına yüzde 30,89’luk zam talep etti. Serdaroğlu talepleri açıklamadan önce yaptığı konuşmada salgın sürecinde metal sanayicilerinin kârlarını katladığını, bu süreçte sendikalarına üye her 5 işçiden 1’inin Covid-19 atlattığını, bazı üyelerin ise yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Salgında çalışmaya devam eden metal işçilerinin üretimi ve alın teri sayesinde sanayicilerin zenginleştiğinin altını çizen Serdaroğlu, 2020 ve 2021 döneminde kârlılık oranlarının demir çelikte yüzde 1158,6, otomotivde yüzde 173,5 otomotiv yan sanayinde yüzde 173,8 arttığını vurguladı.

Serdaroğlu, giderek artan enflasyonun da atını çizerek talepleri şöyle açıkladı:

► "İlk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10 oranında artırılsın
► Saat ücreti 20 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL’yi geçmemek üzere 70 kuruş iyileştirme yapılsın.
► Bu iyileştirmeden sonra, ilk 6 aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4 lira 60 kuruş zam yapılsın.
► Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89’dur.
► Bu teklimiz ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dahil net 1.458 TL’ye denk gelmektedir.
► Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse, resmi enflasyonun gerçeği yansıtmaması nedeniyle, teklifimiz: • Altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi, • Altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi, • Altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi şeklindedir.”

Sosyal haklar için yüzde 45 artış teklif eden Serdaroğlu şunları söyledi:

“Metal işçilerine ödenen sosyal haklar oldukça düşük tutarlardadır. Yapılan ödeme ile yapılma amacı arasında bir bağ kalmamıştır. Örneğin; aylık ödenen çocuk parası net 13 TL ile 17 TL arasında değişmektedir. Bu rakamları söylemek bile acı vermektedir. Bayramlarda metal işçilerine net 552 TL ile 289 TL arasında değişen miktarlarda ödeme yapılmaktadır. Bu paranın bayram için yapılacak hiçbir masrafı karşılamayacağı açıktır. Bu nedenle, sosyal haklarda birinci yıl için ortalama yüzde 45 oranında artış teklif ediyoruz. Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz.”