Trabzon’da iki yıl önce başka bir okulla birleştirilen Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu öğrencileri, liselere yerel yerleştirmede ‘okulda bulunuşluk’ kriteri nedeniyle hiçbir liseye yerleşemedi

Birleşme açıkta bıraktı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Ortaöğretime geçiş sisteminin öğrencilere ve velilere yaşattığı mağduriyetlere bir yenisi daha eklendi. Trabzon’un Sürmene ilçesinde bulunan Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu öğrencileri, yerel yerleştirmelerde okulda öğrenim gördüğü süre öncelendiği için hiçbir liseye yerleşemedi.

Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu ile Ayşe Kırali Ortaokulu, 2016-2017 eğitim yılının başında birleştirildi. Birleşmeyle Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu öğrencileri Ayşe Kırali Ortaokulu’nda öğrenimlerine devam etti. Ancak birleşme, Hasan Tahsin Kırali Ortokulu öğrencilerini TEOG’un ardından getirilen yeni ortaöğretim sisteminde mağdur etti. Adrese dayalı yerel yerleştirmede, Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu’ndan mezun olan 30 öğrenci, yeni okullarında dört dönem okudukları gerekçesiyle hiçbir liseye yerleşemeyerek açıkta kaldı. Okuldan 13 öğrenci merkezi sınavla öğrenci alan liselere yerleşirken yalnızca bir öğrenci adrese dayalı sistemle yerleşebildi. MEB’in, “Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu”nda yerel yerleştirmelere ilişkin öncelediği, “Okulda bulunuşluk" kriteri nedeniyle açıkta kalan öğrenciler ve aileleri Bakanlığa tepki gösterdi.

Velilerin şikâyetlerini içeren dilekçeler önce Sürmene İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ardından ise Milli Eğitim Bakanlığı’na iletildi. Ancak tüm bunlara karşın açıkta kalan öğrencilerin mağduriyetleri giderilmedi. Ayşe Kırali Ortaokulu’ndaki bir öğrenci 80 puanla istediği okula yerleşirken 90 puan alan Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu öğrencileri açıkta kaldı. Hasan Tahsin Kırali Ortaokulu’nun 30 öğrencisi, 6 Ağustos’ta başlayan ve dün tamamlanan nakil yerleştirme sürecinin sonunda da hiçbir liseye yerleşemedi.

Öğrencilerin eşit koşullarda yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Sen Trabzon Şube Başkanı Engin Nur, konuya ilişkin BirGün’e açıklama yaptı.

‘İstediği okula yerleşebilmeli’
Nur şöyle konuştu: “Bakanlığın nakil yerleştirme süreciyle ilgili aldığı yeni kararla Sürmene’de bulunan iki Anadolu lisesine sadece sekizer kontenjan eklenerek adrese dayalı yerleştirmelerde okulda bulunuşluk şartı kaldırıldı. Ama bu durum bile hiçbir okula yerleşememiş Hasan Kırali Ortaokulu öğrencilerine bir şey kazandırmadı. Artırılan kontenjanlar sadece Hasan Kırali Ortaokulu son sınıf öğrencileri için değil tüm Sürmene’deki ortaokul son sınıf öğrencilerinin geneli için olduğu için öğrenciler yine açıkta kaldı.”