BM Güvenlik Konseyi'nde verilen brifingte, IŞİD'in büyüdüğüne ilişkin uyarılarda bulunan BM Terörle Mücadele Birimi Direktörü Voronkov, söz konusu tehdidin görmezden gelinemeyeceğini ve acilen etkili bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler: IŞİD tehlikesi büyüyor

Birleşmiş Milletler (BM), IŞİD'in Suriye'de Haseke'deki hapishane saldırısının ardından örgütün büyüdüğü ve tehdidin görmezden gelinemeyeceği uyarısında bulundu.

BM Terörle Mücadele Birimi Direktörü Vladimir Voronkov, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingte, Haseke'de yaşanan son olayın Suriye'nin kuzeydoğusundaki hapishaneler ve kamplarda tutulan IŞİD mensupları sorununa uluslararası etkili bir çözüme acil ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Bu hapishanelerde uzun süredir göz altında tutulan IŞİD mensupları ve şüphelilerinin akıbetinin belli olmadığına dikkati çeken Voronkov, Suriye ve Irak'taki üçüncü ülke vatandaşlarının kendi ülkelerine iade edilerek yargılanması gerektiğini söyledi.

'TEHLİKE GÖRMEZDEN GELİNEMEZ'

IŞİD'in büyümeye devam ettiği ve tehlikenin görmezden gelinemeyeceği uyarısında bulunan Voronkov, Irak'taki istikrarsızlığın ve Suriye'de devam eden çatışmaların bu bölgeyi İŞİD ve diğer gruplar için tercih edilen bir arena haline getirdiğini belirtti.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Öncü Keçeli de BM Güvenlik Konseyi'nde bir konuşma yaptı.

Suriye ve Irak'ta yenilgiye uğrasa da IŞİD'in en korkunç koşullarda dahi saldırı düzenlediğine dikkati çeken Keçeli, örgütle etkili bir şekilde mücadelede için istihbarat paylaşımı, yabancı örgüt mensuplarının ülkelerine iadesi ve bu sorunun temel nedenlerine inilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki bir hapishaneye IŞİD militanlarınca düzenlenen saldırıda en az 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti.

AA