Mariupol’ü alan Rusya buradaki elit birliklerinin bir kısmını Karkiv’e kaydırmaya başlarken Karadeniz’de batan Moskova gemisinde kayıplar verildiği itiraf edildi. Doğu Avrupa ülkeleri ise mülteci yardımı istedi.

Birlikler Doğu’ya

Dış Haberler

Rusya’nın Azak Denizi’ndeki liman kenti Mariupol’deki elit askeri birimleri Ukrayna’nın doğusuna kaydırdığı bildirildi. Rus devlet televizyonu haftalardır devam eden bombardımanın ardından enkaza dönen Mariupol’de kentin en yüksek noktası olan televizyon kulesine Donetsk bayrağının çekildiğine ilişkin görüntü yayınlarken yeni hedefin Karkiv olduğu belirtildi.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, Rusya’nın 12-14 elit askeri biriminin Mariupol’dan ayrıldığını ve ülkenin doğusundaki çatışmalara katılmak üzere oraya doğru hareket etmeye başladığını belirtti. Ukrayna’nın doğusundaki sanayi havzası Donbass’ta çatışmalar ise sürüyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti Karkiv ve civardaki kentler Kremlin tarafından yeni muharebe alanı olarak tanımlamıştı. Maripuol’de sivillerin tahliyesi için çağrılar sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Ukraynalıları Rus işgaline karşı direnmeye çağırdı. Zelenski Rusya’nın başka ülkeleri de işgal edeceğini ileri sürdü.

GUTERRES DEVREDE

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna’yla görüşmelerin tıkandığını ve Moskova’nın Kiev’den en son ilettiği tekliflere ilişkin bir yanıt almadığını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Ukrayna’da barışı görüşmek üzere Moskova ve Kiev’e gideceği belirtildi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı geçen hafta Karadeniz’e batan Moskova kruvazöründe bir askerin öldüğü ve 27 askerden de haber alınamadığı belirtildi. 396 mürettebatın ise tahliye edildiği ifade edildi.

9 ÜLKEDEN YARDIM MEKTUBU

Ukrayna’da insani trajedi derinleşirken Rus işgalinin yol açtığı büyük mülteci dalgasından en fazla etkilenen doğu Avrupa ve Baltık ülkeleri Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Estonya, Litvanya ve Letonya’dan oluşan 9 ülke karşılaştıkları maddi zorlukların Brüksel tarafından karşılanmasını istedi.

9 ülke tarafından hazırlanan 14 maddeden oluşan ortak mektupta toplumsal dayanışmanın Avrupa Birliği'nin temel ilkelerinden biri olduğunu vurgulandı. Bu nedenle de Brüksel yetkililerinin hızla alacakları tedbirlerle mülteci akımından bire bir etkilenen doğu Avrupa ülkelerine yardım programlarını uygulamaya koyması gerektiğinin altını çizdi.

birlikler-dogu-ya-1007432-1.

Doğu Avrupa ülkeleri hükümetleri tarafından hazırlanan mektup mali yardımın yanı sıra, mülteci akımı nedeniyle söz konusu ülkelerde ekonomik dengelerin de değiştiğine işaret ederek, yapısal bazı tedbirler de öneriyor. Doğu Avrupa ülkeleri kaleme aldıkları mektupta Avrupa Birliği’ne bu yükün eşit bir şekilde dağıtılmasını talep ediyorlar.

SAYILARI 5 MİLYONU AŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre savaşın başladığı 24 Şubat’tan 19 Nisana kadar geçen sürede 5 milyonu aşkın Ukraynalı göçmen ülkesini terk etti. BM Uluslararası Göç Örgütü de (IOM) de Ukrayna içinde 7,1 milyon sivilin yerinden yurdundan edildiğini açıklamıştı. Ortak çıkışın gerisinde, Temmuz ayında AB dönem başkanlığının Prag'a devredilecek olmasının da payı olduğu biliniyor.