TAKSAV’ın 8 yıldır düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 6 Aralık’ta başlıyor. 16 Aralık’a kadar devam edecek festivalde 37 etkinlik düzenlenecek

Birlikte üretiyoruz, birlikte başaracağız

ARDA ÖZARDA

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 8 yıldır düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 6 Aralık’ta başlıyor. 16 Aralık’a kadar devam edecek festivalde 37 etkinlik düzenlenecek.

Festival, 6 Aralık Cuma günü saat 17.30’da Kıbrıs Şehitleri caddesinde yapılacak Festival Yürüyüşü ile başlayacak. Ardından Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’nde tören düzenlenecek. Festivalin bu yılki teması “Birlikte Yapabiliriz” olarak belirlendi.

“Festival şehrin her yerinde” şiarı ile düzenlenen İzmir Tiyatro Festivali, sadece İzmir kent merkezinde değil, ilçeleri ile birlikte tüm İzmir’de gerçekleştirilecek. 10 gün süre ile katılımcı toplulukların oyunlarının yanı sıra, atölye çalışmalarının da yer alacağı 8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’ne yerli, yabancı profesyonel ve amatör olmak üzere 150’ye yakın oyun başvurusu yapıldı. Bu çalışmalar içinde 25’i yerli, 4’ü yabancı yetişkin oyunu ile 3 çocuk, 3 sokak oyunundan oluşan festival seçkisi; Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Sanat eleştirmeni Yaşam Kaya, Yönetmen ve Eğitmen Polat İnangül ile Oyuncu Tansel Öngel tarafından belirlendi. Festivalin bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen Kısa Oyun Yazma Yarışması bu yıl yitirdiğimiz geçen yılın Emek Ödülü sahibi Prof Dr. Özdemir Nutku’nun adını taşıyacak. Festivale Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Irak’tan ekipler de katılacak.

birlikte-uretiyoruz-birlikte-basaracagiz-657144-1.

ONUR ÖDÜLÜNÜN SAHİBİ MELTEM CUMBUL

Festival Onur Ödülü Meltem Cumbul’a, Festival Emek Ödülü Hidayet Sayın’a, Festival Dayanışma Ödülü ise Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve hocalarına ile oynadığı oyun yüzünden tutuklanan Nazlı Mashatçı’ya takdim edilecek.

Festivallerin her çağda toplumun farklı kesimlerini bir araya getiren kültürel paylaşım ve dayanışma alanları olduğunu ve uluslararası festivallerin ise bunu bir adım öteye taşıdığını söyleyen TAKSAV İzmir Temsilcisi Yasemin Sağlam, festival hakkında şu bilgileri verdi:

“Festivaller farklı ulusları sanatsal bir altyapıda bir araya getirerek var olan ilişkileri, kültürel ve sosyal ilişkilere dönüştürerek etkileşimi güçlendirir. İzmir’de 2012’de “Merhaba” ile yola çıktık. 2013’te “İtiraz”la gezindik sahnelerde. 2014’te, “Dayanışma”ydı temamız, 2015’te, “Özgürlük”, sonra “Roma mitolojisinde son tanrıça Spes’in adı olan ‘Umut’u belirledik tema olarak. 'Özgür, aydınlık ve daha güzel bir ülke için umudu diri tutanlar: Haydi, Tiyatroya, Festival’e!' dedik. Önceki yıl daha da “Cesaret”lendik, artık 6 yaşındaydık. Geçen yıl karanlığa karşı direnerek umutla ve coşkuyla “Yaşamak” dedik. Bu yıl ise yan yana durursak, birlikte olursak üstesinden gelebileceğimizi, yapabileceğimizi deneyimlemiş olarak “Birlikte Yapabiliriz” temasını belirledik. 8 senedir toplumun her kesiminden gönüllülerimizle faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. En büyük farkımız tamamıyla gönüllülük esasına dayanmamız. Festivalimiz 10 gün sürüyor fakat arkasında 8-9 aylık bir emek oluyor. İzmir’in tiyatroya dönük asırlara dayanan bir geçmişi var. Çok kültürlü bir yapısı bulunan İzmir’i tiyatro festivalleriyle daha da çeşitlendirebileceğimizi düşündük. Bir festival olarak İzmir’de çocukluk günlerimizi yaşıyoruz. Fakat 24 senedir Ankara’da yaptığımız festivaldeki deneyimlerimizi İzmir için de aktarmaya çalışıyoruz.”