Gaziantep’te bir araya gelen BİRTEK-SEN üyesi tekstil işçileri önümüzdeki günlerde netleşecek 2023 asgari ücreti öncesinde miktarın en az 15 bin TL olması gerektiğini söyledi. BİRTEK-SEN, son aylarda tekstil sektöründeki işten çıkarmalara dikkat çekerek, işçilerin kıdem tazminatlarını alamayacak şekilde işten çıkarıldığını belirtti.

BİRTEK-SEN: Asgari ücret en az 15 bin TL olmalı

HABER MERKEZİ

Gaziantep Balıklı Parkı’nda bir araya gelen Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) üyeleri 2023 yılı asgari ücreti ve diğer taleplerini açıkladı. Çalıştıkları sektörde toplu işten atmaların olduğunu ve kıdem tazminatlarının gasp edildiğini ifade eden BİRTEK-SEN, “Başta asgari ücret olmak üzere, toplu işten atmalar, kıdem tazminatlarının gasp edilmesi, işsizlik fonunun patronlara yağmalatılması ve banka promosyonları gibi işçilerin en önemli sorun ve talepleri için ‘Ekmeğin İçin Birleş’ başlığı altında bir kampanya yürütüyoruz” dedi.

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önümüzdeki Salı günü toplanacağını hatırlatarak, komisyonun yapısına dair eleştirilerde bulundu. Türkmen, masada işçi tarafını temsilen oturan Türk-İş’in, ‘kırmızı çizgi’ olarak açıkladığı 7 bin 785 TL’nin hükümetin ve işverenlerin açıkladığı rakamdan dahi düşük olduğunu söyledi.

Başta tekstil iş kolunda olmak üzere, on binlerce işçinin son aylarda işten çıkarıldığını ifade eden Türkmen, “Atılan işçilerin büyük çoğunluğu kıdem ve ihbar tazminatları gasp edilerek ve işsizlik fonundan yararlanamayacak şekilde atılıyor” dedi.

Tükmen, “Kasım ayında açlık sınırı 8.657 TL, yoksulluk sınırı 25.422 TL'ye yükseldi. 2023'ü işçiler, aldığı ücretlerin önemli kısmının vergilere gittiği, bir yıllık gerçek enflasyonun yüzde 200'e dayandığı, işsizlik fonunun patronlar tarafından yağmalanmaya devam ettiği, tazminatsız işten atmaların hızla arttığı koşullarda karşılıyor” diye konuştu.

“TEKSTİL PATRONLARI İŞÇİLERİN POSASINI ÇIKARDI”

Tekstil patronlarının pandemi dönemi hariç ihracat rekorları kırdığını belirten “Türkmen, Patronlar salgın koşullarını da fırsata çevirerek, pek çok hakkı gasp ederek, işçilerin adeta posasını çıkardılar. Pandemide işçileri ölümüne çalıştırarak büyüme ve ihracat rekorları kıran patronlar, bu büyümeden işçilere tek kuruş pay vermediler” ifadelerini kullandı.

Türkmen işten çıkarılan işçilerin durumuna ilişkin ise “Atılan işçilerin büyük çoğunluğu tazminatları ya hiç ödenmeyerek, ya eksik ödenerek ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayacak şekilde istifası imzalatılarak atılıyor. Zaten çalışırken bile aldığı ücretle geçinemeyen, yarı aç, yarı tok yaşayan işçilerin üç kuruş tazminatına da göz dikiliyor” dedi.

“İŞSİZLİK FONU’NUN YAĞMALATILMASINA SON VERİLMELİ”

İŞ-KUR’a kayıtlı 3,5 milyon kişinin yalnızca yüzde 12’lik kısmının işsizlik ödeneğinden yararlanabildiğine dikkat çeken Türkmen, “Toplam işsiz sayısının en az 8 milyon olduğunu düşünüdüğümüzde, işsizlerin ancak yüzde 5’i işsizlik ödeneği alabiliyor. Hazineden, ülkenin ve halkın kaynaklarından aktarılan kaynaklar yetmezmiş gibi, işsizlerin yüzde 95’ine ödenmeyen işsizlik fonu, işçilere ve işsizlere ait olan işsizlik fonu dahi patronlara aktarılmaktadır. İşsizlik Fonu’nun yağmalatılmasına son verilmeli, işsizlik fonu sadece işsizler için kullanılmalı ve bütün işsizlerin iş bulana kadar işsizlik ödeneği almaları sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Sendika olarak ‘Ekmeğin İçin Birleş’ kampanyası yürüttüklerini ve bir hafta içerisinde binlerce imza topladıklarını açıklayan Türkmen şöyle konuştu:

“BİRTEK-SEN olarak, başta asgari ücret olmak üzere, toplu işten atmalar, kıdem tazminatlarının gasp edilmesi, işsizlik fonunun patronlara yağmalatılması ve banka promosyonları gibi işçilerin en önemli sorun ve talepleri için ‘Ekmeğin İçin Birleş’ başlığı altında bir kampanya yürütüyoruz.

Ancak elbette biliyoruz ki, henüz yeni kurulmuş, üye sayısı henüz çok az olan bir sendikanın son derece sınırlı imkânlarıyla yürüttüğü bu mücadele, bu taleplerin elde edilmesi için yeterli değildir. Binlerce, on binlerce üyesi olan işçi sendikalarından başlayarak, bütün işçilerin bu talepler etrafında birleşmesi ve mücadele etmesi gerekiyor.”

“YOKSULLUK SINIRI ALTINDAKİ ÜCRETLERDEN VERGİ ALINMAMALIDIR!”

“Başta Türkiye’nin dört bir yanındaki tekstil işçileri olmak üzere, bütün işçileri, en yakıcı ve acil 4 talebimiz için, ekmeğimiz için birleşmeye çağırıyoruz” diyen Türkmen, iş kolundaki işçileri BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye davet ederek, kampanya çerçevesinde belirledikleri dört ana talebi şu şekilde sıraladı:

>> Açlık sınırının altında, yoksulluk sınırının en dibinde ücretlerle, sefalet içinde yaşamayı kabul etmiyoruz! asgari ücret en az 15.000 TL olmalıdır! Ailede başka çalışan yoksa, ayrıca geçim yardımı yapılmalı, ailenin toplam gelirinin yoksulluk sınırının altında kalmaması sağlanmalıdır.

>> Yoksulluk sınırı altındaki ücretlerden vergi alınmamalıdır!

>> İşten atılan işçilerin yüzde 80'i kıdem ve ihbar tazminatı gasp edilerek, şaibeli bir şekilde atılıyor. Kıdem tazminatı güvence altına alınmalıdır! Hangi gerekçeyle olursa olsun, işten atılan her işçiye aynı güniçinde kıdem tazminatı ödenmesi zorunlu hale gelmelidir.

>> Haksız yere işten atmalar gerçek anlamda yasaklanmalıdır!

>> İşçilerin yüzde 95’i işsizlik fonundan yararlanamıyor. İşçi ve işsizlere ait olan fon patronlara aktarılıyor. İşsizlik Fonu’nun patronlara aktarılmasına son verilmelidir! Bütün işsizlere iş bulana kadar işsizlik ödeneği verilmelidir!

>> İşyerinde işçilerin emeğini ve haklarını gasp eden patronlar, işçi maaşları üzerinden işçilerin hakkı olan banka promosyonlarını da gasp ediyor. Banka promosyonları işçilerin hakkıdır! İşçilere verilmelidir! Bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarına işçilerin seçtiği işçi temsilcileri de katılarak, söz ve yetki sahibi olmalıdır.