Salgın günlerinde kalabalıktan uzaklaşmak isteyenler için bisiklet, öncelikli ulaşım aracı haline geldi. Tedbiri elden bırakmadan, hem zihnen hem de bedenen sağlıklı olmak için bisiklet sürmenin tam zamanı.

Bisiklet Günlükleri: Salgın günlerinde bisiklet

Ahmet Yeşil - ahmetyesil08@gmail.com

Sporun faydaları arasında mutluluk hormonu diye de bilinen iki hormon olan endorfin ve serotonin salgılanması gösterilebilir. Bu hormonlar kaslardaki yorgunluğu azaltmanın yanında insana mutluluk da verir. Salgın sürecinde spor salonları, gidilmesi riskli yerler arasında olurken, takım sporları yapmak da fiziksel mesafeyi yok ettiği için şimdilik pek tercih edilmiyor.

Bu durumda bisiklet, hem spor yapmak hem psikolojik rahatlama sağlamak, bunu da virüs riskinden uzak durarak yapmak için harika bir seçenek.

BİSİKLET, FİZİKSEL MESAFE DEMEK

Dünya henüz Covid-19 hakkında tamamen bilgi sahibi olmasa da şimdilik kanıtlanmış olan bir şey var ki fiziksel mesafe salgının yayılmaması için en önemli tedbirlerin başında geliyor. Toplu sürüşleri saymazsak bisiklet, fiziksel mesafeyi doğal olarak sağlayan bir ulaşım aracı. Bisiklet sürerken ne siz başkasına ne de başkası size çok yaklaşabilir. Kalabalık toplu taşıma araçları virüs yayılımı için ne kadar riskliyse bisikletle ulaşım da tam tersi güvenlidir. Tabi bir parantez açarak eklemeliyim ki, toplu sürüşlerde fiziksel mesafeyi korumak zor olabilir. Bu süreçte özellikle bisiklet toplulukları üyesi olan, arkadaşlarıyla keyifli sürüşler yapmak isteyen kişiler kalabalık şekilde sürüş yapmaktan kaçınmalı ama illa ki bunu yapacaklarsa da birbirlerinden en az beş metre uzak durarak sürüş yapmalı. Günlük hayatta fiziksel mesafe genelde bir buçuk ya da iki metre olarak belirlenmiş olsa da bisiklet süren kişilerin daha sık nefes alıp vermesi, birbirlerinin alanına arka arkaya hızla giriyor olmaları daha mesafeli olmayı gerekli kılmakta.

SALGIN SÜRECİNDE STRES ATMAK

Çoğu insan için salgın süreci sosyalleşememek, kapalı alanlardaki etkinliklerden uzak durmak, arkadaşlarla görüşememek, dolayısıyla yoğun bir iç sıkıntısı demek. Tecrübe ettiğim ve arkadaşlarımdan duyduğum bir şey var ki, günlük kısa da olsa bisiklet sürmek insanın sıkıntılı ruh halini gidermekte önemli bir rol oynuyor. Doğayla iç içe olmak, günün kötü haberlerinden bir nebze uzaklaşmak, virüs kapma riskinden uzak halde evin dışında olmak gerçekten de böyle zamanlarda ihtiyaç duyduğumuz bir rahatlamayı bize veriyor.

DAHA GÜÇLÜ BİR BEDEN

İyi beslenmenin vücut direncine olan katkısı bilinen bir gerçek. Yalnız, vücut direncini korumanın tek yolu iyi beslenmek değil. Güneşli havada spor yapmak da iyi beslenmek kadar vücut direncini geliştirir. Yaz günlerinin sonlarına yaklaşırken bisiklet sürmek zihnimizi virüsün gündeminden biraz uzaklaştırıp bedenen de bizi güçlendirir. Ayrıca çoğunlukla akciğerleri hedef alan Covid-19 virüsüne karşı akciğer kapasitemizi geliştirmek de önemli. Bu süreçte sigara ve kirli havadan uzak durmakla beraber belirli hızda yapılan sürüşler akciğer kapasitemizi kısa sürede artıracaktır.

Meselde olduğu gibi, bir adam Bağdat yolunda Veba ile karşılaşmış. Veba, adama Bağdat’a gidip bin kişiyi öldüreceğini söylemiş. Aylar sonra adam Bağdat’ta vebadan yirmi bin kişinin öldüğünü öğrenmiş. Aynı yolda Veba yine karşısına çıktığında ona çıkışmış. “Hani bin kişi demiştin, yirmi bin kişi ölmüş?” Veba sakin, “Ben zaten bin kişiyi öldürdüm, diğerleri korkudan öldü.” Gerçekten de bisiklet bedenimizi geliştiriyor, bizi mutlu kılıyor, salgın günlerinin karanlığından güneşin aydınlığına bizi davet ediyor.

Tedbiri elden bırakmadan, fazla korkuyla da kendimizi hasta etmeden hem zihnen hem de bedenen sağlıklı olmak için bisiklet sürmenin tam zamanı.