Mahallede başlayan bisiklet sürüşleri yerini zamanla uzak yerleri keşfetme heyecanına bırakır. Bisikletimiz bir şehirden başka bir şehre gitme fikriyle bizi çağırır. Bu nedenle hayalimiz her yeri bir de bisikletle görmek

Bisiklet Günlükleri: Tur bisikletiyle keşfe çıkıyoruz

Ahmet YEŞİL - ahmetyesil08@gmail.com

Bisiklet sürmede belli bir deneyime ulaşan herkesin hayalidir bisikletle uzaklara gitmek. Önce mahallede başlayan sürüşler yerini başka sokakları keşfetmeye bırakır, sonra heyecanla şehrin hiç gidilmeyen uzak köşeleri bisikletin yeni keşif alanları olur. Çoğunlukla ilk o zaman bisikletimizle gidilecek sınırların bununla kalmayacağını anlamaya başlarız. Bisikletimiz bir şehirden başka bir şehre gitme fikriyle bizi çağırır. Bu çağrıya kulak verip yollara düşenler dünyaya yeni gelmişçesine heyecanlanır her pedal çevirişte.

Bisiklet bir yerden bir yere gitmek için hızlı, bir yerlere giderken manzaranın tadına vardıracak kadar da yavaştır. Defalarca gidilmiş de olsa oraya yeni gözler, yeni bir solukla bakmaktır bisiklet. O yüzden hayalimizdir, her yeri, dünya gözüyle bir de bisikletle görmek.

Geziyi planlamak

İlk kez tur yapacak bisikletçiler için deneyim kazanmak, bunu yaparken de olası riskleri artırmamak adına kısa turların iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Günlük 50-60 kilometreyi ve birkaç günü geçmeyen turlar başlangıç için düşünülebilir. Gidilecek-görülecek yerler için rotayı araştırmak, yaklaşık trafik yoğunluğunu öğrenmek oldukça önemli. Bir diğer önemli olansa ikmal noktalarıdır. Çünkü bir turda beslenme ve özellikle sıvı ihtiyacı normalinde ihtiyaç duyduğumuzun çok üzerinde olacak. Özellikle sıcak havalarda yapılacak turlar için fazladan suyu sürekli yanımızda bulundurmak sağlığımız ve turun keyifli geçmesi için önemli. Yine bir geziyi planlarken mümkünse konaklama seçenekleri gözden geçirilmeli. Kampçılık deneyimi olmayan bisikletçiler eğer konaklamalarını otellerde yapmayacaksa mutlaka güvenli kampları tercih etmeli. Çadır kampları aynı zamanda birçok doğasever ile tanışmanın yanı sıra onların deneyimlerinden faydalanmak için de öğretici olacak.

Bisiklet Seçimi

Bazı arkadaşlarım tur yapmak için ‘tur bisikleti’ seçilmesinin gerekli olmadığını düşünmekte. Onlara göre her bisiklet her tür yolda gider. Bu bir yönüyle doğru olsa da riskleri en aza indirmek ve daha sağlıklı seyahat edebilmek açısından bisiklet turumuz için ‘tur bisikleti’ tercih etmek iyi olabilir. Daha önce bu köşede bisiklet türlerinden bahsetmiştik. Orada da belirttiğim gibi tur bisikleti, uzun yollar için konforlu bir sürüş imkânı tanıdığı gibi yük taşımak ve farklı tip yollarda güvenle gidebilmek amacıyla tasarlanmıştır. Vites sistemleri, her türlü eğimde gidebilmek için geliştirilmiştir. Lastikleri kolay patlama riskine karşılık korumalıdır. Belki biraz ağır bisikletlerdir ancak istediğimiz kadar yükle istediğimiz yolda bize ihtiyacımız olan güveni vereceklerdir. Yukarıda yazdığım gibi belki her bisiklet her tür yolda gider ancak kullanım amacına göre üretilmiş bir bisiklet o amacı en iyi şekilde gerçekleştirecek bisiklettir. Bir katlanır bisikletle de tur yapılır ancak çok zorlu yollarda, ağır yükle bizler için turu keyifsiz bir hale getirebilir. Yol bisikletiyle de turlar yapılır ancak o da yük taşıma konusunda ihtiyacımızı gideremeyebilir ya da yolda olabilecek bozukluklar konusunda ihtiyacımız olan sağlamlığı hissettirmeyebilir.

Hazırlık

Bisikletle uzun yolculuklara çıkmadan önce her türlü riski planlamak ve onları en aza indirmek gerekir. Şehirde karşılaşacağımız sorunlar için çoğunlukla yardım bulabilecekken uzaklara gittiğimizde çoğu zaman tek başımıza kalabileceğimizi bilmeliyiz. Bu sebeple bir tura çıkmadan önce bisikletimizin yolda kalmaması için asgari tamir ve bakım bilgilerini öğrenmemiz gerekir. Patlak tamirini, vites ve fren ayarı yapmayı mutlaka öğrenmeliyiz. Bunlar hakkında deneyimimiz yoksa turumuzun öncesinde mutlaka deneyim kazanmalıyız. Bakım malzemeleri, yağ, aydınlatma ve telefon için yedek piller, yedek iç lastik, yama takımı bir turun olmazsa olmazlarıdır. Ayrıca yol boyunca ikmal noktası bulamama ihtimaline karşılık enerji verici ve kolay bozulmayan gıdaları da mutlaka yanımızda bulundurmalıyız. Kuruyemişler, gevrekler tur beslenmesi için idealdir. Enerji alabilmek umuduyla çok şekerli, işlenmiş gıdalar tüketmek iyi olmayacak. Çünkü yoğun terlemeyle kaybedilen minerali suyla dengelemek zor olabilir. Bu durumda benim formülüm bir litre suya bir miktar tuz ve bir limon sıkıp içmek. Her zaman işe yarıyor.

Yola çıkmadan önce birçok bisikletçi kendi form düzeyinden de emin olmak ister. Bu da önemli ancak bisikletle uzak mesafeler yapmak için çok yüksek bir form düzeyine ihtiyaç yok. Günde 50-60 kilometre mesafeler aşılmayacaksa hemen her bisikletçi yukarıda açıkladığım gereklilikleri yerine getirerek keyifli bir tur yapabilir. Yeter ki sağlığımız yerinde olsun, güvenli ve dikkatli bisiklet sürelim ve doğayı sevelim.

Tedbirinizi aldıktan sonra hiçbir şey sizi korkutmasın, odaklanmanız gereken şey özgürlüğün kendisi.