Bisiklete başlamak birçok kaygıyı beraberinde getirse de bu endişeler sosyal medyada tanışacağınız bisiklet topluluklarıyla kısa sürede aşılabilir. Unutmayın ki bir bisikletliden daha güzel olan şey, birkaç bisikletlidir.

Bisiklet sürmek toplulukla güzel

Ahmet YEŞİL - ahmetyesil08@gmail.com

Bisiklete başlama fikri birçoğumuzu cezbetse de benzer şekilde kaygıları da beraberinde getiriyor. Kullanım amacımıza göre bisikletimizi seçtik, gerekli aksesuarları edindik. Şimdi trafiğe çıkma zamanı. Peki ama nasıl? Eğer mahallenizde, kaldırımda ya da parkta bisiklet sürmüyorsanız bisiklet sürmek, onunla akan trafikte pedallamak çoğu başlangıç düzeyindeki kullanıcı için kaygı unsuru. Hatta birçok bisiklet sever için bisiklete başlama önündeki en büyük engel sayılabilir. Oysa ki günümüzde birçok bisiklet topluluğu, her türden kullanıcıya deneyimlerini aktararak, bisiklet kültürünü anlatmak ve toplu sürüşlere davet ederek trafikte sürüş konusunda tecrübe kazanmasına yardımcı oluyor. Bu gruplar her türden kullanıcıya özgü olarak çeşitlendiği için bisiklete dair deneyiminiz ne ölçüde olursa olsun, kendinize uygun bir topluluk bulmanız oldukça kolay.

PLATFORMLAR SOSYAL MEDYADA

Günümüzde her platformun sosyal medya hesapları mevcut. Haliyle arama motoruna yaşadığımız şehrin ismini ve ‘bisiklet’ sözcüğünü yazmak bile birçok seçeneğin önümüze gelmesini sağlıyor. Elbette bu toplulukların gezi-tur amaçlı mı, spor-performans amaçlı mı olduğunu öğrenmek çok önemli. Örnek olarak, başlangıç düzeyi bir kullanıcı olarak performans grubuyla sürüşe katılırsanız bu, motivasyonunuzun kırılmasına sebep olacağı gibi zaman zaman grubun trafikteki ilerlemesini de tehlikeye atar. Bisiklet, kültürüyle, çevreci olmasıyla, stresi yok eden yapısıyla bambaşka bir güzellik. Belki bu sebeplerden dolayı bisikletçilerin hemen hepsi sporun en güzel erdemlerini içinde taşıyor; adeta bu bisikletin yazılı olmayan kurallarından. Paylaşımcılık da bunlardan biri. Birçok bisikletçi ilk bisiklet seçimini, ilk tamirini, ilk performans geliştirme taktiklerini bu topluluklarda öğreniyor. İlk trafik tecrübesi de bu gruplardaki bisiklet dostlarının yardım ve yönlendirmesiyle yapar, trafik korkuları, öğrenilen güvenli sürüş teknikleriyle bu grupların içerisinde erir gider.

HER ZAMAN YARDIMSEVER OLUR

Bu kısacık yazıda onlarca bisiklet grubunun tamamından bahsetmem imkânsız. Ancak birkaçını belirtmeden yazıyı sonlandırmak istemem. Ülkemizin en güzel bisiklet dostu şehirlerinden İzmir, bisiklet topluluklarının çeşitliliğiyle de yeni kullanıcılarla tanışmayı bekliyor. Değerli dostum Fırat Delan'ın kurduğu ‘İzmir Özgür Pedallar’ ve katlanır bisiklet kullanıcıları için oluşturduğu ‘Katlanır Bisiklet İnsanları’ ilk aklıma gelenlerden. Bu topluluklar Facebook üzerinden örgütlenip çeşitli turlar ve etkinlikler düzenlemekte. Bu arada bir parantez açayım, Sevgili Fırat'ın Youtube üzerinde ‘Geziniyo’ isminde bir de bisiklet kanalı var ki, bisikletin vites ayarından, bisiklet lambası seçimine kadar onlarca öğretici video bu platformda mevcut. Hangi düzeyde bisiklet kullanıcısı olursanız olun kanalına mutlaka göz atın. Yine İzmir'de ‘İzmir Bisikletli Kadınlar’ grubu da kadınların bisiklet kullanımını artırmayı amaçlamakta. ‘Perşembe Akşamı Bisikletçileri’ de bisikletli yaşam kültürünü geliştirmeyi amaçlayan bir başka büyük topluluk. Ankara'da ‘Bisiklet Hareketi Derneği’, ‘ABİDOSD- Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği’, her salı ve perşembe turlar düzenleyen ‘Çayyolu Bisikletçileri’, İstanbul'da ‘Küçükçekmece Bisiklet Kulübü’, ‘Üsküdar Bisiklet Topluluğu’ aklıma gelen belli başlı topluluklardan.

Başta da dediğim gibi her seviye kullanıcıya hitap eden daha onlarca-yüzlerce topluluk mevcut, hepsinin bisiklet kültürü ve sporuna yaptığı katkı inanılmaz boyutlarda. Hangi seviyede kullanıcı olursak olalım hepsinin de bizim bisiklete bakışımızda dolaylı ya da dolaysız katkısı mevcut.
Bisiklet sürerken gördüğümüz bisikletçilere selam verelim, duyulmasa da içten bir teşekkür edelim, hepimiz bir topluluğun dolaylı parçasıyız ve hepimiz bu kültürü geliştiriyoruz. Chopin “Bir gitarın sesinden daha güzel olan şey, iki gitarın sesidir” demiş. Bisiklet için de bu doğru: Bir bisikletliden daha güzel olan şey, birkaç bisikletlidir.