Pınar Pinzuti: Daha yaygın ve konforlu toplu taşıma istiyoruz. Bisiklet dostu kentler istiyoruz. Pasif ulaştırma değil, aktif ulaşım istiyoruz

Bisikletizm.com kurucusu Pınar Pinzuti: Şehirlerde aktif ulaşım istiyoruz

Yunis Alaçam

İlk defa bir seçim döneminde bisiklet gündemin odağında. Şehirlerin trafik sıkışıklığından içinden geçilmez olduğu bir dönemde bisiklet ve beraberidnde yaya ve toplu ulaşım yeni bir çözüm olabilir mi? Nasıl bir şehir, nasıl bir ulaşım? Merak ettiklerimizi bisikletizm.com kurucusu Pınar Pinzuti'ye sorduk.

»Bisikletin kent ulaşımında yaygınlaşması için çaba harcıyorsunuz. Ne istiyorsunuz?
Şehirlerimizde güvenlik, sağlık, sosyalleşme ve güzellik istiyoruz.

»Peki nasıl?
Bisikletle! Şehirlerimizin sokakları, insanların ortaklaşa kullanabileceği tek kamusal alandır. Ülkemizde insanlar her gün zamanlarının çok büyük bir kısmını trafikte hareketsiz bir şekilde bekleyerek geçiriyorlar. İstanbul’da her gün yaklaşık bir saatini bir araç içinde durarak geçiriyor. Hiçbir yere gidemeden sadece bekleyerek geçirilen bu bir saat stres, sosyal nefret, ölüm, çirkinlik, yalnızlık, zehir demek.

Bundan 5 bin yıl önce şehirler insanlar tarafından insanların yaşaması için kuruldu, ancak sadece 100 yıl önce hayatımıza giren otomobil, şehirlerimizi tamamıyla değiştirdi. Otomobile yer açılırken, çocukların oyun alanından, yetişkinlerin sosyalleşme alanından, yaşlıların hareket alanından çalındı. Bu korkunç gerçeklik değişmeli. Şehirlerimizde araçlara daha az ve insanlara daha fazla yer sağlamak aktif ulaşımın gelişmesi için bir fırsat.

»Nedir bu aktif ulaşım? Yaya, bisikletli ve toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanması ne demek?
Herkes için güvenlik, ama özellikle en zayıf, yaşlı ve çocuklar için; günlük hayatta sağlık ve esenlik; yaşadığımız yerler için daha fazla güzellik ve sevgi; insanlar arasındaki ilişkiler ve dostluk; erişilebilirlik ve herkes için bağımsız olarak hareket etme yeteneği.

***

Yaya ve bisiklet yoksa oy da yok!

bisikletizm-com-kurucusu-pinar-pinzuti-sehirlerde-aktif-ulasim-istiyoruz-473526-1.
Cumhurbaşkanı adaylarının kampanya gündeminde olmayan ancak size göre olması gerekenler neler?

1- Daha yaygın ve konforlu toplu taşıma istiyoruz.

2- Daha fazla tren, hafif raylı sistem ve metro istiyoruz.

3- İntermodal ulaşım istiyoruz. Otobüsten indiğimizde bisiklet paylaşım sistemini kullanmak, metro durağına güvenli kaldırımlardan yürüyerek gitmek istiyoruz.

4- Hareketlilik planları istiyoruz. Pasif ulaştırma değil, aktif ulaşım istiyoruz. Ulusal ulaşım planlarının ve stratejilerinin araçları değil insanları hareket ettirmek üzerine odaklanmasını istiyoruz.

5- Bisiklet dostu kentler istiyoruz. Güvenli bisiklet yolları ve bisikletli ulaşım altyapı ve hizmetlerinin sağlanmasını talep ediyoruz.

6- Okullarda aktif ve sürdürülebilir hareketlilik istiyoruz. Öğrencilerin okullarına güvenli bir şekilde yaya veya bisikletle erişebilmelerini istiyoruz.

7- İş yerinde aktif ve sürdürülebilir hareketlilik istiyoruz.

8- Kamusal alanın araçlar tarafından bedava işgal edilmesini kabul etmiyoruz.

9- Şehir merkezlerindeki hız limitinin saatte 30 km. olmasını istiyoruz. Kazaların azalması, gürültü ve kirlilik oranlarının düşürülmesi ve sokakları herkes için daha güvenli hale getirmek için bunun zorunlu olduğunu biliyoruz.

10- Yayanın ve bisikletlinin kanunlarla korunmasını, yaya ve bisikletli ulaşım altyapısının devamlılığının sağlanmasının yasallaşmasını istiyoruz.