Bisikletçi Umut Gündüz’ün, içkili bir araç sürücüsünün çarpması sonucu hayatını kaybetmesine tepkiler büyüyor.Bisikletliler pazar günü Ankara’da bir araya gelerek ihmalleri ve kazaları protesto edecek

Bisikletlilerden ‘umut’ eylemi: Herkes güvenle bisiklete binebilmeli

Yaren ÇOLAK

Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) üyesi, sporcu Umut Gündüz’ün alkollü bir araç sürücüsünün çarpması sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından bisikletçiler pazar günü Ankara’da bir araya gelecek. Bisikletlilerin belirlenecek güzergahta tur atmasının ardından düzenlenecek basın açıklamasıyla da bisikletlilerin ölümüne yol açan ihmaller ve kazalar protesto edilecek.

“Bunlar birer kaza, kader değil tamamen cinayet” diyen ABİDOSD Başkanı Murat Yumrutaş, bugüne kadar yaşanan bisiklet kazalarında sürücülerin yüzde 70’inin alkollü, yüzde 30’unun ise dikkatsizliği sonucunda meydana geldiğini dile getirdi: “Bisikleti görmedim diye savunma yapıyorlar bu tip kazaların ardından, bu bir özür ve savunma ifadesi değil suçluluğun itirafıdır.”

Planlanan eyleme ilişkin de bazı detayları paylaşan Yumrutaş, “Pazar günü, önce Kurtuluş Parkı’nda toplanıp sonra da Meclis Parkı’na geçmeyi planlıyoruz. Ayrıca, motosikletli arkadaşlarla da buluşmayı planlıyoruz ve Ankara Valiliği ile görüşmelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bisiklet herkes için demokratik bir haktır diyen Yumrutaş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kimse kimseye bisiklete binemezsin diyemez veya bisikleti yasaklayamaz. Bisiklet en sağlıklı, en ucuz, en çevreci ulaşım aracıdır. Ancak motorlu araçlar bizlere karşı bir silaha dönüşebiliyor. Bu durumdan dolayı bisikletlilerin olduğu yollarda hızın 30 km düşürülmesini ve diğer yollarda da insanların güvenli bir şekilde bisiklete binebilmesini istiyoruz.”