“Denize Çıkan” isimli yeni mini albümüyle dinleyici karşısına çıkan müzisyen Ezgi Aktan, müzik kariyerinde “yolda” olduğunu belirtiyor. Aktan, “Bitmemesini dilediğim bu yolda yürümek çok güzel” şeklinde konuşuyor.

Bitmesin dediğim yolda yürüyorum

IŞIL ÇALIŞKAN

Singer-songwriter akımının önemli temsilcilerinden Ezgi Aktan, şimdi “Denize Çıkan” isimli EP’siyle gündemde. Dört şarkıdan oluşan EP’de sözü-müziği kendisine ait olan üç şarkının yanında bir de Mavi Işıklar’ın 1968’de çıkardığı ve döneme damgasını vuran şarkısı “İyi Düşün Taşın”ın 9-8’lik düzenlenmiş, bir versiyonu var. Aktan, şarkının 9-8’lik versiyonla yayınlama nedenini şöyle açıklıyor: “Çünkü hastalıklar, ülkenin ekonomik ve politik hali gibi bir sürü sorun içinde fazla fazla yoğrulmakta olduğumuz bu dönemde bizi yukarı çekecek, mutlu edecek, 3 dakikalığına da olsa dertlerimizi geri plana itmemizi sağlayacak şarkılara ihtiyacımız var.” Ada Müzik etiketiyle yayımlanan EP’de Denize Çıkan isimli şarkının düzenlemesi Deniz Bayrak’a, İyi Düşün Taşın’ın düzenlemesi Efe Demiryoğuran’a ait. Hayal Değil ve Uyma Onlara’nın düzenlemesini ise Miraç Yavuz üstleniyor. Aktan ile müzik serüvenini konuştuk.

Denize Çıkan’ın hikâyesi nedir? Bu albümdeki şarkılar hangi duygularla yoğruldu?

Özümüzü korumanın, kendimiz gibi davranmanın zor olduğu bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. Sosyal medya dolayısıyla ister istemez kendimizi içinde bulduğumuz “gibi olma” hallerinin, popüler fikir ve anlayışların günlük hayatımızın yanı sıra birbirimizle ilişki kurma biçimlerimizi de etkilediği aşikâr. Ben bu hale alışamadım; çok alışmak da istemiyorum sanırım. “Henüz kazılmamış bir kaldırımda yetişen minik yonca”nın, sevdiğinin yakasındaki karanfilin, denize çıkan bir sokağın kokusunun bizi götürdüğü anıların güzelliği, sadeliği, içtenliği benim aradığım… Bu albümdeki şarkılar da diğer şarkılarım gibi bu hislerle yoğruldu diyebilirim.

DERDİM ANLAŞILMAK

Mavi Işıklar’ın 1968’de çıkardığı ve döneme damgasını vuran şarkısı “İyi Düşün Taşın”ın 9-8’lik versiyonu da var bu mini albümde. Bu şarkıyı tercih etmenizin ve 9-8’lik düzenleme getirmenizin sebebi nedir?

Bu şarkı zaten enerjisini ve verdiği mesajı çok sevdiğim bir şarkıydı. Tam da bu dönemde 9-8’lik bir versiyonla yayınlamak istedik; çünkü hastalıklar, ülkenin ekonomik ve politik hali gibi bir sürü sorun içinde fazla fazla yoğrulmakta olduğumuz bu dönemde bizi yukarı çekecek, mutlu edecek, 3 dakikalığına da olsa dertlerimizi geri plana itmemizi sağlayacak şarkılara ihtiyacımız var.

Kendi şarkılarınızın yazarı olmak nasıl bir duygu?

Harika bir duygu. Benim şarkı söylemek dışında bir tutkum daha var; o da anlaşılmak, kendimi doğru ifade edebilmek. Bu benim için en az şarkı söylemek kadar önemli. Müzik de kendini ifade etme araçlarından en güzeli bence. O nedenle bunu yapabildiğim için kendimi çok şanslı ve tamamlanmış hissediyorum.

Kendinizi müzik kariyerinizin neresinde görüyorsunuz?

Yolda görüyorum. 15 yıldır sahnelerdeyim, 6 yıldır kendi solo kariyerimi inşa ediyorum. Kendim için şuradayım demek için neyi referans alabileceğimi bilmiyorum. O nedenle yoldayım demek istiyorum. Bitmemesini dilediğim bu yolda yürümek çok güzel.

YARIM KALMIŞTIM

Uzunca bir süre pandemi nedeniyle sahnelerden uzak kaldınız. Bir müzisyenin sahnelerle buluşamaması ne demek?

Tam olarak yarım kalmak bence. Kendi şarkılarını yazan bir kişi olarak diyebilirim ki en büyük ilham kaynaklarımdan biri sahnede olmakmış. Dinleyici ile o iki saat içindeki duygu alışverişimiz aklımı ve kalbimi tazeliyor, yeni fikir ve hayallere kapılar açıyormuş. Pandemi bunu daha iyi anlamama neden oldu.

Önümüzdeki projeleriniz neler?

İyi Düşün Taşın’a çok kısa bir zaman sonra klip gelecek. Bunun müjdesini verebilirim buradan. 3. albümümün ilk parçası olan bu mini albümümden sonra aynı albüme dair diğer yeni şarkılarımı da peş peşe yayınlamak istiyorum. Ayrıca beni çok heyecanlandıran, albümden bağımsız, hazır iki şarkı daha var yayınlamamı bekleyen. Uygun bir zamanda onları da sizinle buluşturacağım. 2022’de ise düşündükçe mutlu olduğum bambaşka bir proje var sizinle buluşturacağım. Şimdilik detaylar bende kalsın…