Bitmeyen hikâye

Eren TUTEL

“Bu korkunç makinenin göbeğinde
kıstırılmıştık ve makine kan kaybından ölüyordu.”

Kanadalı post-rock grubu Godspeed You! Black Emperor’ın (GY!BE) ‘The Dead Flag Blues’ adlı şarkısının girişinde yer alan monologda dünyanın olası sonunuw bu sözlerle tasvir eder. Geride kalan 2020 boyunca aklımıza pek çok defa yukarıda bahsettiğimiz monoloğun anlattığı sona benzer senaryolar geldi.

Pandemi, küresel ısıtmanın iyiden iyiye hissedilmesi, kuraklık, orman yangınları… Bütün gelişmeler kendi sonumuzu bir hayli acıklı şekilde getirdiğimizin göstergesi gibiydi. Bazılarımız ise odadaki fili görmeyecek kadar körleşip yaşananlarla yüzleşmek yerine 2020’ye şahsiyet kazandırıp suçu ‘ona’ atmayı yeğledi.

Zamana kızmak ve onu uğursuz ilan etmek yaptıklarımızla yüzleşmekten daha kolaydı ne de olsa.

Geride kalan yıl genellikle bu olumsuz duygular eşliğinde geçerken sosyal hayatın bir parçası olan spor da olumsuzluktan fazlasıyla nasibini aldı. Ertelenen, iptal edilen organizasyonlar bize 2021’e girerken bitmeyen bir hikâye bıraktı. 2021’de umut ediyoruz ki bu hikâye tamamlanacak ve insanlık yılları lanetlemek yerine kendi hatalarıyla yüzleşebilecek.

İyi seneler…

***

bitmeyen-hikaye-823641-1.

KAZANDIKLARIMIZ

► Senelerdir ülke sporunun varlık gösteremediği cimnastik ve yüzmede kazanılan başarılar göz kamaştırıcıydı. Yüzmede kırılmadık rekor bırakmayan Emre Sakçı, kapıdaki olimpiyat için madalya ümitlerini tavan yaptırdı.

► Cimnastikte ise altın jenerasyon yakalanmış durumda. Artistik cimnastikte Avrupa Şampiyonası’ndan alınan madalyalar, İbrahim Çolak, Ferhat Arıcan, Ahmet Önder gibi yetenekler dikkat çekerken kadın ritmik cimnastik takımının kazandığı Avrupa şampiyonluğu bu zor branşta Türkiye’nin ne kadar gelişme kaydettiğinin bir başka kanıtı.

► Bundesliga, Şampiyonlar Ligi ve Almanya Kupası daha fazlası… Hans-Dieter Flick’in Bayern Münih’i 2020 boyunca kazanmadık kupa bırakmazken hem futbolseverlerin gözlerinin pasını sildi hem de oyuna birçok şey kazandırdı.

► NBA’i pandemi şartları bir hayli zorlarken yaratılan fanus ortamıyla sezon tamamlanabildi. Los Angeles Lakers, uzun süren sezonun ardından mutlu sona ulaştı. Bu şampiyonluğun elbette saha içinde birçok hikâyesi var ancak ligdeki hemen hemen bütün oyuncuların George Floyd’un öldürülmesi sonrası sergilediği duruş giderek apolitikleşen spor dünyasına kelimelerle anlatılamayacak kadar büyük katkıda bulundu. Sporcular tarafından ırkçılığa, sosyal adaletsizliğe karşı gösterilen tepki sporun sosyal hayatla arasındaki kopmaz bağı bir kez daha gösterdi.

► Yılın atleti de seçilen sırıkla atlamanın yeni starı Armand Duplantis, 2020 boyunca rekor üstüne rekor kırmaya ve kendiyle yarışmaya devam etti. Usain Bolt sonrası popülerliğinde azalma olan branş için çok büyük kazanç.

***

EKSİLER

► Pandemi nedeniyle sporun ana unsuru olan seyirci artık ekran başında. Tüm sporseverler için büyük kayıp.

► Ülke futbolu her geçen gün erimeye devam ediyor. Süper Lig’de geriye giden oyun kalitesi, artan borçlar Avrupa kupalarındaki başarısızlık ve daha fazlası…

Ülkenin en popüler sporu acı çekiyor.

***

YARIDA KALANLAR

► Pandemi birçok organizasyonu iptal ettirdi bazılarınıysa erteletti. Bu yüzden EURO 2020’yi ve Tokyo Olimpiyatı’nı 2021’in yaz aylarında izleyeceğiz. Başta da söylediğimiz gibi bu yılın bitmeyen bir hikâyesi var ve o hikâye 2021 boyunca anlatılmaya devam edecek.

***

bitmeyen-hikaye-823645-1.

ARAMIZDAN AYRILANLAR

► 2020’de spor tarihinin en önemli efsanelerinden bazıları aramızdan ayrıldı. Diego Maradona ve Kobe Bryant’ın ani ölümleri onların kahramanlıklarıyla büyüyenler için bir hayli sarsıcıydı. Aramızdan ayrılanlar:

► Basketbol efsanesi Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızı Gianna, California’daki helikopter kazasında hayatını kaybetti. 41 yaşında yaşamını yitiren Kobe, 20 yıllık NBA kariyerinde Los Angeles Lakers formasıyla 5 şampiyonluk yaşadı. Son maçında 60 sayı atarak herkesi şaşırtan Bryant, NBA tarihinin en skorer 3’üncü oyuncusu unvanını LeBron James’e kaptırdıktan saatler sonra hayatını kaybetti…

► İtalyan yüzücüler Fabio Lombini ve Gioele Rossetti, ülkelerinde geçirdikleri uçak kazasında yaşamını yitirdi.

► Sporun en büyük ikonlarından olan Diego Armando Maradona 60 yaşında kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. Arjantinli efsane için futbol dünyası günlerce yas tutarken sporseverlerin emin olduğu tek bir konu vardı: Onun gibisi bir daha asla gelmeyecek…
1982 Dünya Kupası denince akla gelen ilk isimlerden biri olan İtalyan efsane futbolcu Paolo Rossi, arkasında birçok kupa ve başarı bırakarak 64 yaşında yaşamını yitirdi.

► Ülke futbolunun gördüğü sayılı devrimcilerden olan ve kendine özgü karakteriyle bütün kulüplerin saygısını kazanan Özkan Sümer 2020’nin son günlerinde hayatını kaybetti.

► 2002 Dünya Kupası’nda unutulmaz izler bırakan Senegalli eski futbolcu Papa Bouba Diop henüz 42 yaşında ani bir ölümle aramızdan ayrıldı.

► Türkiye’de basketbolun gelişmesinde çok büyük katkıları olan ülke sporunun büyük efsanesi Yalçın Granit, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

***

bitmeyen-hikaye-823646-1.

REKORTMENLER

► Ugandalı Joshua Cheptegei erkekler 10 bin metrede, Etiyopyalı Letesenbet Gidey ise kadınlar 5 bin metrede yeni dünya rekorunun sahibi oldu. Cheptegei’in 15 senedir kırılamayan 10 bin metre rekorunu neredeyse yedi dakika geliştirdiğini hatırlatmakta fayda var.

► Formula 1’de Lewis Hamilton kırdığı rekorlarla kendi hikâyesini yazmaya devam ediyor. Büyük Britanyalı pilot sezona başladığında bir diğer büyük efsane olan Michael Schucmacher’e ait olan en fazla yarış kazanma rekorunu kırdı. Kariyeri boyunca 95 yarış kazanan Hamilton, şampiyonluk sayısında da Schumi’yi yakaladı.

► Kendisiyle yarışan ve kendi rekorlarını kırmaya devam eden bir isim daha var: Rafael Nadal. Fransa Açık’ı Djokovic’i mağlup ederek 13’üncü defa kazanan İspanyol raket kendisine ait olan bir grand slami en fazla kazanma rekorunu yine geliştirmiş oldu.