Pandemi dönemi koşulları daha da kötüleşen milyonlarca kişi hayatları pahasına umut yolculuğunu sürdürüyor. Nijerya’da 65 bini aşkın kişi saldırılar nedeniyle göç etti. Akdeniz’de 172 göçmen can verdi.

Bitmeyen trajedi

Dış Haberler Servisi

Dünyanın dört bir yanında peş peşe göçmen trajedileri yaşanıyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Safa Msehli, Akdeniz’de, Afrika’dan Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenlerin bulunduğu üç lastik botun batması sonucu 172 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cenevre merkezli insani yardım örgütü SOS Mediterrannee de “Saatler süren aramanın sonunda korkumuz gerçek oldu. Ocean Viking mürettebatı, Trablus’un kuzeydoğusundaki bir lastik botun enkazına tanık olmak zorunda kaldı. Olay yerinde en az 10 ceset tespit edildi ve hayatta kalan kimseye rastlanmadı” bilgisini paylaştı. Söz konusu kurum, “Bu son trajediden dolayı üzüntü duyuyoruz ve devletlere Akdeniz’de arama kurtarma gemilerini yeniden konuşlandırma çağrımızı yineliyoruz” açıklaması yaptı. Öte yandan Libya açıklarında iki plastik bottan yardım çağrısı alındığı ancak botlara ilişkin yapılan arama tarama çalışmalarından sonuç alınamadığı kaydedildi.

AÇLIK UYARISI

Afrika’da ise silahlı saldırılardan kaynaklı bir göç hareketliliği söz konusu. BM’nin Dünya Gıda Programı (WFP), Mozambik’teki Palma kasabasına geçen ay düzenlenen IŞİD saldırısının ardından onbinlerce kişinin bölgeden kaçmaya devam ettiğini açıkladı. Göç edenlerin büyük çoğunluğunun uygun barınaktan yoksun olduğunu ve çocuklar arasında yetersiz beslenmenin artmakta olduğunu belirten WFP, bölgedeki çatışmadan etkilenen bir milyona yakın insanın şiddetli açlıkla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı. WFP sözcüsü Shelley Thakral, BBC World’e verdiği demeçte, “Bildiğimiz şey, insanların günlerdir, bazılarının beş, altı gündür yürüdükleri. Sadece sahip oldukları şeyle kaçıyorlar” diyerek durumu açıkladı.

bitmeyen-trajedi-868241-1.

65 BİN KİŞİ YOLDA

BM’ye bağlı Mülteci Ajansı (BMMYK) ise Damasak kasabasına düzenlenen bir dizi saldırının ardından 65 bini aşkın Nijeryalının göç yolunda olduğunu duyurdu. BMMYK sözcüsü Babar Baloch, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında “Kuzeydoğu Nijerya’nın huzursuz Borno eyaletindeki Damasak kasabasına silahlı grupların düzenlediği bir dizi saldırının ardından 65 bini aşkın Nijeryalı hareket halinde. İlk raporlar, sekiz kişinin göç yolculuğunda öldüğünü ve 12 kişinin de yaralandığını gösteriyor. Kasaba nüfusunun yüzde 80’inin kaçtığını tahmin ediyoruz” açıklaması yaptı. Durumu “son derece kritik” olarak değerlendiren Baloch, “Saldırılar devam ederse umutsuzca ihtiyacı olan insanlara yardım ulaştırmamız uzun süreler imkansız olacak. Kasabaya gönderilen yardım görevlileri de hedef alınıyor” ifadelerine yer verdi.

bitmeyen-trajedi-868240-1.

MİLYAR DOLARLK SINIR 5 DOLARLIK MERDİVENLE GEÇİLDİ

ABD-Meksika sınırına örülen duvar göçmenleri durduramadı. ABD’nin Teksas eyaleti merkezli Texas Monthly dergisinin haberine göre, eski Başkan Donald Trump yönetiminde Meksika sınırına inşa edilen 15 milyar dolar tutarındaki sınır duvarları göçmenler tarafından 5 dolara satın alınan merdivenlerle tırmanılarak geçiliyor. Dergi, ABD-Meksika sınırındaki duvarı izleyen ABD Sınır Devriyesi ajanlarına atıfta bulunarak sınırda kenara atılmış merdivenlerin görüntülerine yer verdi. Teksaslı göçmen aktivisti Scott Nicol, “Bu merdivenler mil başına 12 milyon dolara mal olan bir duvarı yeniyor. Duvarın aksine merdivenler daha işlevsel” diyerek durumu değerlendirdi. Merdivenlerin genellikle Teksas sınırının karşısında bulunan Granjeno ve Hidalgo bölgelerinde kullanıldığı aktarılan haberde, “Sınır Devriyesi görevlileri genellikle hurda keresteden yapılmış merdivenleri imha etmek için ayrıca çaba sarfediyor” ifadelerine yer verildi.

SIĞINMACILARIN OTURMA İZİNLERİNİN İPTALİ TEPKİ ÇEKTİ

Danimarka hükümetinin Suriye’nin Şam bölgesinin güvenli olduğuna kanaat getirerek geçici oturma izni olan Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye karar vermesi tepki nedeni. Suriye’yi terk ederek Danimarka’ya göç eden 189 sığınmacı, kendilerine gönderilen bir e-mail ile ülkedeki oturma izinlerinin yenilenmeyeceğini öğrendi. Ülkede muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri ise hükümetin sığınmacılara yönelik yaklaşımına tepkili. Suriye’nin önemli bir kısmının hala savaş atmosferinde olduğunu belirten göçmen örgütleri, Danimarka’nın Avrupa’da bu yönde bir karar uygulayan ilk ülke olmasını da eleştiriyor. Danimarka Sığınmacı Konseyi (DRC) Genel Sekreteri Charlotte Slente, “Suriye’deki savaş ne bitti ne de unutuldu. Buna rağmen Danimarkalı otoriteler Şam’daki durumun iyi olduğunu, Suriyeli sığınmacıların dönebileceklerini iddia ediyor” dedi.