Dersimli Yazarlar Birliği, Yazar Murat Kahraman’ın "Bitmeyen Veda" ve "Çığlık" kitapları hakkında verilen toplatma kararlarına tepki gösterdi. Birlik tarafından yapılan açıklamada, kitap yasaklama ve toplatma kararının ilkellik olduğu kaydedildi.

'Bitmeyen Veda' ve 'Çığlık' hakkındaki toplatma kararına tepki: Bu yüzyılda kitap yasaklamak ilkelliktir

Yazar Murat Kahraman’ın "Bitmeyen Veda" ve "Çığlık" kitapları hakkında Tunceli Sulh Ceza Hakimliği tarafından toplatma kararı verilmesine tepkiler sürüyor.

Kitapları yayınlayan Sancı Yayınları karar itiraz edeceklerini açıklarken Dersimli Yazarlar Birliği bu yüzyılda kitap yasaklama ve toplatma kararının ilkellik olduğunu belirterek, mahkemenin kararını kınadı.

Dersimli Yazarlar Birliği tarafından yapılan açıklamada, “10 Ekim 1993'de Zeynep'in, Meral'in, Babaları Veli'nin çığlığını duymayan devlet, savcılık, 2004’te yayınlanan, bu acıyı dillendiren Murat Kahraman'ın romanları Çığlık ve 2019’da yayınlanan Bitmeyen Vedayı yasaklayıp toplatma kararı almış. Murat Kahraman'ın güçlü kalemi ve edebiyat dili susturulmak isteniyor. İsteniliyor ki Dersimliler sadece dar siyaset çemberinde kalmaları paylarına ya cezaevi ya da sürgün düşsün. Bir toplum kendisini ancak sanat, kültür ve edebiyat ile var eder. Böylesi yasaklar bir toplumun hafızasını yok etmeye yöneliktir” denildi.

"BU BİR SUSTURMA SALDIRISIDIR"

Sanat, kültür ve edebiyatın aynı zamanda bir toplumun hafızası ve barış çığlığı olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Murat Kahraman, coğrafyamızın yıllardır kanayan bir yaranın dili olan arkadaşlarımızdan biridir. Bundandır ki bugün ismi Murat olur, yarın bir başkamız olabilir. Dolayısıyla bu saldırıyı kendimize ve bizim şahsımızda toplumumuza yapılan bir “sus” saldırısıdır. Bu adaletsiz, hukuksuz, keyfi ve baskıcı tutumu kınıyoruz ve kabul etmiyoruz.
21. yüzyılda kitap yasaklama, toplatma, ilkelliği bir yana, Zeynep'in, Meral'in, Veli Baba'nın çığlığını yasaklayıp toplatma kararı insan haklarına, düşünce özgürlüğüne aykırı bir tutumdur."

NE OLMUŞTU?

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle Tunceli Sulh Ceza Hakimliği geçen hafta "Bitmeyen Veda" ve "Çığlık" kitapları hakkında toplatma kararı almıştı. Kararda, 'terör örgütü' propagandası niteliğinde söylem ve açıklamalara yer verildiği gerekçesiyle kitapların basım, dağıtım, satışının yasaklanmasına ve tüm nüshalarına el konulmasına karar verilmişti. Her iki kitapta da yazar Murat Kahraman 1993 Doğan Katliamı üzerinden Dersim’de yaşanan acı, haksızlık ve yaşanmışlıklara dikkat çekiyordu.