Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin bugün yapılacak Genel Kurul’u için oy verme çağrısında bulunan başkan adayı Cahit Berkay, “Sorun yıllardır Genel Kurul’un iradesine saygı göstermeyenlerde” diyor

Biz haklılığımızın tescilini alacağız

IŞIL ÇALIŞKAN

Bir süredir tartışmaların odağında bulunan Müzik eserleri sahiplerinin telif haklarını korumak üzere kurulan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) geçen yılın mart ayından bu yana ertelenen Olağan Genel Kurul'u için bugün toplanıyor.

Kayyum atanan MESAM Yönetim Kurulu için Mart 2019’da yapılan seçimi Arif Sağ ve ekibi kazanmıştı. Ancak Orhan Gencebay’ın yeğeni ve manevi oğlu Recep Ergül tarafından Genel Kurul’da 109 sahte üyenin oy kullandığı gerekçesiyle açılan dava sonucunda da Sağ yönetimi yeniden görevden alınmıştı. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek seçimli Genel Kurul’da Cahit Berkay, Sümer Ezgü ve Recep Ergül öncülüğündeki gruplar yarışacak. “Mesam Demokrasi Grubu” olarak adlandırılan Cahit Berkay’ın grubunda Ali Haydar Timisi, Hayko Cepkin, Taner Öngür, Erdal Erzincan, Murat Ertel gibi isimler bulunuyor.

MESAM Genel Kurul’unun adaletli bir sonuca varacağını düşündüğünü belirten Berkay, MESAM’ın yaşadığı sorunun Genel Kurul’da değil sonuca saygı göstermeyenlerde olduğunu vurguluyor. Uzun yıllar MESAM Yönetim Kurulu’nda yer alan Cahit Berkay, hukuksal sürecin sonuçlanması için de 24 Eylül’ü işaret ediyor. Berkay, “O gün haklılığımızın mahkeme kararıyla tescilini bekliyoruz” şeklinde konuştu. Berkay ile MESAM’da yaşananları ve Genel Kurul’a ilişkin konuştuk.

MESAM’da sular neden durulmuyor?

MESAM Genel Kurulu’nun aldığı kararlara saygı göstermeyen, demokrasiyi sindirememiş bir kısım yüzünden. Genel kurullarda itibar görmeyen bazı MESAM üyelerinin mütemadiyen böyle girişimlerde bulunup, hukuksal süreçler tamamlandığında her seferinde kaybetmesine alıştık artık! Bu arkadaşların MESAM Yönetim Kurulu’na girmek için sadece eser sahiplerinin gücünü arkalarına almaları gerektiğini idrak etmeleri lazım.

Çoğunuz bizim şu anda MESAM’ın başında olduğumuzu sanıyorsunuz ama pandemiden hemen önce mahkeme bizi görevden alıp MESAM’ı Genel Kurul’a götürmek üzere dışarıdan iki kişiyi yönetici olarak atadı. Pandemi şartları müsaade etmediği için de o günden beri Genel Kurul yapılamıyor. Bu konuda hukuksal sürecin neredeyse sonuna geldik. Ama mahkeme süreci bir şekilde tamamlanamadı. Avukatlarımız bilirkişi raporlarının da lehimize olduğunu söyledi. Yanılmıyorsam mahkeme 24 Eylül’e ertelendi en son. O gün haklılığımızın mahkeme kararıyla tescilini bekliyoruz.

MESAM Genel Kurulu bu kez adaletli bir sonuca varacak mı sizce?

MESAM Genel Kurul’u elbette adaletli bir sonuca varacaktır. Her zaman varmıştır. Aslında MESAM’ın yaşadığı genel sorun Genel Kurul’da değil. Sorun yıllardır genel kurulun iradesine saygı göstermeyenlerde.

Seçimden beklentiniz nedir?

Kişisel hırslarını ya da çıkarlarını MESAM’ın dolayısıyla da üyelerinin haklarını önüne koymayacak, evrensel demokratik değerlere sahip, karşısındakine saygı gösteren, dinlemeyi de konuşmayı bilen bir yönetim kurulu oluşmasını umuyorum.

biz-hakliligimizin-tescilini-alacagiz-893416-1.

HAKSIZ İTHAMLARDAN TERTEMİZ ÇIKTIK

MESAM Demokrasi Grubu neye göre belirlendi?

Bizi 4 kere görevden alıp kayyum atadılar. Onlarca haksız itham ve soruşturmadan anamızın ak sütü gibi tertemiz çıktık. MESAM’ın başında biz varmışız gibi bir algı var ama bir buçuk yıl oldu önce bizi görevden aldılar. Bizim listemizin büyük bölümü bir önceki seçimde yönetim kuruluna seçilen ancak hakları gasp edilen arkadaşlardan oluşuyor. Mağdur olan bu arkadaşlara öncelik vermeye çalıştık. Çok çirkin ama biliyorsunuz mezhepçilikle suçlandık. İnanın bugüne kadar listelerimizi belirlerken kimsenin etnik kimliğine bakmadık. Ama şimdi yeni eklenen arkadaşlara bakıyoruz. “Mezhepçi” demesinler diye… Ne kadar korkunç!

Aday listenizdeki yeni isimlerin katkıları ve öncelikleri neler?

Aktif olarak müzik sektörünün içinde olan yeni arkadaşlar eklendi aramıza. Murat Ertel var mesela. Yurtdışında en çok konser veren müzisyenlerden biri Murat. Değerli katkıları olacaktır. Hayko Cepkin de eklendi listeye. Onun da kendine has bir bakış açısı var. Yeni bir soluk getirecektir.

Diğer gruplara yorumunuz nedir?

Bağımsız adayları henüz bilemiyoruz ama seçime üç ayrı liste gireceğini biliyoruz. Listelerdeki kadın aday sayılarının düşüklüğüyle ilgili eleştiriler var. Haklı buluyorum. Bizim listemiz için de geçerli. Ben şahsen uğraştım böyle olmasın diye ama muvaffak olamadım. Sevgili Sümer Ezgü’nün listesinde kendi gibi kıymetli isimler var. Üçüncü listedeki kıymetli insanlara da gerçekleri bildikleri halde yalanlara sarılanlara fazla güvenmemelerini tavsiye ederim.

TORBA LİSTE YAPMAK GİBİ BİR DERTLERİ VAR

MESAM Genel Kurulu’nda nasıl bir seçim sistemi yürütülecek?

Neler olacak? Bugüne kadar genel kurullarda her zaman çarşaf liste uygulaması yapıldı. Yani asıl üyeler bir listeye komple oy verebilecekleri gibi listelerden ya da bağımsız adaylardan istediklerini de seçebildiler. En çok oy alan 11 kişi de yönetim kurulunu oluşturdu. Bu seçimde Recep Ergül’ün öncülüğündeki grup bu geleneği sonlandırma arzusu içinde. Divan seçiminde çoğunluğu kazanıp torba liste yapmak gibi bir dertleri var. Bu bağımsız adayların yönetim kuruluna girme ihtimalini ortadan tamamen kaldıran son derece antidemokratik bir uygulama. Tüm asıl üyeleri erkenden Genel Kurul’a gelip buna karşı oy vermeye davet ediyorum.

Oy verecekler neleri esas almalı?

Yapılan her vaade hemen inanmasınlar. Yönetim kurullarının yetki ve sorumlulukları MESAM tüzüğünde belirlenmiştir. Tüzüğe aykırı vaatlere prim vermesinler. Tüzüğü değiştirmek yönetim kurulunun değil, Genel Kurul’un yetkisindedir. Oy verecek asıl üyelerden vicdanlarının ve akıllarının sesini dinlemelerini istiyorum.

Seçildiğiniz durumda önceliğiniz ne olacak?

MESAM bir buçuk yıldır kayyum tarafından yönetiliyor. İlk önce MESAM’ın bir resmini çekeceğiz. Sonra da kaldığımız yerden devam edeceğiz. Biz kendimizi övmeyi sevmeyen insanlarız. O yüzden de yönetimdeyken yaptıklarımızı çok anlatmadık. MESAM’ın bütçesi bizim zamanımızda ilk kez kâr gösterdi. Rekor seviyede lisanslama yaptık. Var olan anlaşmaları geliştirdik. Örneğin Youtube anlaşmasını 200 bin dolar seviyelerinden 600 bin dolar seviyelerine çıkardık. Her sene 1 milyon TL civarından kira ve bakım ücreti ödediğimiz yabancı bir şirkete ve kaprislerine yeter deyip tek sahibinin MESAM olduğu yerli bir yazılım geliştirdik. Hatta bu yazılımı bizden kiralamak isteyen başka ülkelerin meslek birlikleri de olmuştu. Avrupa bizi kıskandı yani (Gülüyor). Şimdi yeniden seçilirsek bıraktığımız yerden devam edeceğiz ve daha ileriye götürmek için çalışacağız. Özellikle dijital alanda yeni adımlar atmak gerekiyor. Bir de bazı MESAM üyelerinin sağlık sigortalarının iptal edildiğini duyuyorum. Yönetimde olmadığımız için sebebini bilemiyorum ama buna da bir çare bulmamız gerekecek. Üyelerimiz için en kıymetli ��ey bu sağlık sigortası çünkü. Daha fazla üyemizin bundan yararlanabilmesi için tüzük değişikliği dâhil her yolu denememiz lazım. Bir de geçmiş dönemlerde MESAM’ın haklarını korumak için çok kavga ettik. Bizi hep geçimsiz ve kavgacı olmakla suçladılar ama biz bunu sadece ve sadece üyelerimizin haklarını korumak için yaptık. Ancak öyle gözüküyor ki artık ülkemizde ve dünyada yeni bir dönem başlıyor. Kavga etmek yerine uzlaşmanın daha kıymetli olacağı bir dönem. Biz de üyelerimizin haklarının gasp edilmesine müsaade etmeden bu döneme ayak uydurmaya çalışacağız.

Dijital alandaki telif geliri konusunda nasıl çalışmalarınız olacak?

Müzikteki dijitalleşme sadece ülkemiz için değil dünya için de yeni bir gelişme sayılır. O yüzden de henüz dijital gelirlerin dağılımı idealize olmadı. Mevcut yasalardaki boşluklara sığınarak hareket eden art niyetliler var. En doğru, en hakkaniyetli paylaşım için gerekli yasal zemini oluşturmak gerekiyor. Onun için de Kültür Bakanlığı ve diğer meslek birlikleri ile birlikte yasal boşlukları ortadan kaldıracak hukuki düzenlemeleri yapmak gerekiyor. Yasalardaki boşlukları ortadan kaldırırsak, telif paralarına üşüşmeler de ortadan kalkacaktır.

Bakanlık ile nasıl bir çalışma takvimi ve planı düşünüyorsunuz?

MESAM son derece kuvvetli kurumsal hafızası olan bir meslek birliği. MESAM da diğer tüm Meslek birlikleri de Kültür Bakanlığı ile her zaman iletişim ve iş birliği halindedir. Biz de her zaman öyle olduk, olmaya da devam edeceğiz. Aksi zaten mümkün değil.

MESAM Demokrasi Grubu

Hatta Cahit Berkay'ın yönetim kurulu listesindeki isimler şöyle: Hayko Cepkin, Metin Karataş, Ali Rıza Binboğa, Ali Haydar Timisi, Bedirhan Bedirhanoğlu, Ali Rıza Erdoğan, Elif Nun Gökçe, Ahmet Can Akyol, Murat Ertel, Hüseyin Aslan, Ali Ekber Eren, Adem Aslandoğan, Baran Bozyel, Ali Çağan, Ahmet Özgül, Kadir Tapucu, Cevdet Bağca, Lütfü Gültekin, Taner Öngür, Mehmet Kundak.