Sanat Tarihi Profesörü Engin Akyürek ile Tarih Profesörü Koray Durak'ın hazırladığı Bizans Dönemi’nde Anadolu kitabı, raflardaki yerini aldı. Yapı Kredi Yayınları ve Tüpraş’ın ortaklığıyla yayımlanan kitap, alanında uzman kişiler tarafından kaleme alınan ve hem Bizans kültürü hem de “Bizans Anadolusu”na ışık tutan 32 makaleden oluşuyor.

“Bizans Dönemi’nde Anadolu” kitabı okuyucuyla buluştu

Yapı Kredi Yayınları (YKY) ve Tüpraş’ın ortaklığıyla İngilizce ve Türkçe olarak Prof. Dr. Engin Akyürek ile Prof. Dr. Koray Durak tarafından hazırlanan “Bizans Dönemi’nde Anadolu” kitabı, Bizans İmparatorluğu'nun Anadolu'da yarattığı yeni kültüre ve bıraktığı izlere yoğunlaşıyor.

2011 yılında başlatılan ve tamamlandığı zaman Anadolu kültür tarihi için araştırmacılara ve okurlara kapsamlı bir külliyat sunacak olan “Anadolu Uygarlıkları Serisi” toplam 12 kitaptan oluşuyor.

Proje Koordinatörlüğünü ve editörlüğünü Yapı Kredi Müzesi Müdürü Nihat Tekdemir'in yaptığı seri kapsamında yayımlanan 10. kitap olan Bizans Dönemi’nde Anadolu, konusunda uzman yerli ve yabancı Bizans araştırmacılarının kaleme aldığı 32 makale aracılığıyla hem Bizans kültürüne hem de “Bizans Anadolusu”na ışık tutuyor.

Siyasi, bürokratik, askeri, iktisadi ve dini hayat hakkındaki makaleler, devlet aygıtı ve toplumsal yapı üzerine eğilirken; edebiyat, sağlık, sanat ve maddi izler temalı makaleler, gündelik hayatla ilgili değerli bilgiler sunuyor. Kitabın son bölümünde okuyucu, Bizans Anadolusu’nun farklı bölgelerine odaklanan makaleler üzerinden tarihsel bir yolculuğa davet ediliyor.

ROMA’NIN İKİYE AYRILMASI

İmparator I. Theodosius’un 395 yılında ölümünden sonra, Manş Denizi kıyılarından İran sınırına kadar uzanan geniş Roma toprakları batı ve doğu olarak ikiye ayrılır. Her ne kadar imparatorluğun batı parçası 5. yüzyılın ikinci yarısında tarihe karışsa da Roma İmparatorluğu varlığını doğudaki topraklarında 1453 yılına kadar sürdürür.

Başkenti Roma’dan Byzantion kentine (yeni adıyla Konstantinopolis’e) taşınan, zaman içinde Hıristiyanlaşan bu imparatorluk için “Bizans” adı, ilk kez 16. yüzyılda Alman hümanist ve filolog Hieronymus Wolf tarafından kullanılmış, 19. yüzyıl ve sonrasında bu terim yaygınlaşmıştır.

bizans-donemi-nde-anadolu-kitabi-okuyucuyla-bulustu-967439-1.

Ancak, bu kitapta bahsedilen insanlar kendilerini hep “Romalı”, devletlerini de “Roma İmparatorluğu” olarak adlandırmış; komşuları da onları “Romalılar” olarak bilmiştir. Yaklaşık 11 yüzyıl boyunca varlığını sürdüren Bizans İmparatorluğu, Anadolu’da en uzun süre hüküm süren devletlerden biri olmuştur. Ağırlıklı olarak Yunanca konuşulan ve Hıristiyan olan Bizans dünyasının coğrafi, beşerî ve ekonomik beşiği Anadolu’dur. 14. yüzyıl itibarıyla Anadolu’nun kaybedilmesi, kısa sürede imparatorluğun sonunu getirmiştir.

13. yüzyılın ortasında İmparator II. Theodoros Laskaris’in, mektuplarından birinde Anadolu’ya “Kutsal diyar, anam, Anadolu!” diye seslenmesi, bu toprakların imparatorluk için ne denli yaşamsal olduğunu göstermektedir.

Serinin bugüne kadar yayınlanan kitaplar listesi:

1. Urartu - Doğu’da Değişim / Transformation in the East

2. Frigler: Midas'ın Ülkesinde, Anıtların Gölgesinde / Phrygians: In the Land of Midas, In the Shadow of Monuments

3. Hititler - Bir Anadolu İmparatorluğu / Hittites-An Anatolian Empire

4. Pergamon - Anadolu’da Hellenistik Bir Başkent / A Hellenistic Capital in Anatolia

5. Lukka’dan Likya’ya - Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi / From Lukka to Lycia The Land of Sarpedon and St. Nicholas

6. Persler - Anadolu’da Kudret ve Görkem / The Persians - Power and Glory in Anatolia

7. Assurlular Dicle’den Toroslar’a Tanrı Assur’un Krallığı / The Assyrians Kingdom of the God of Assur from Tigris to Taurus

8. Hellenistik ve Roma Dönemlerinde Anadolu - Krallar, İmparatorlar ve Kent Devletleri / Hellenistic and Roman Anatolia Kings, Emperors, City States

9. Karialılar: Denizcilerden Kent Kuruculara/ The Carians: From Seafarers to City Builders

10. Bizans Dönemi’nde Anadolu / Anatolia in The Byzantine Period

21 OCAK’TA KONFERANS YAPILACAK

Tüpraş ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle 2011 yılında başlatılan “Anadolu Uygarlıkları” kitap serisi kapsamında düzenlenen Anadolu Uygarlıkları Konferansları’nda bu ay konu Bizans.

21 Ocak Cuma günü saat: 18.00’da Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta yapılacak etkinlikte Bizans Döneminde Anadolu kitabını yayına hazırlayan sanat tarihi profesörü Engin Akyürek ile tarih profesörü Koray Durak, konferansa konuşmacı olarak katılıyor.

Konferansta Bizans için Anadolu'nun önemi nedir, kavram olarak Bizans nedir, yine bir kavram olarak Anadolu nedir, nerede başlar, nerede biter, içi nasıl doldurulur gibi sorular tartışılacak.

Ayrıca Türkiye'de Bizans sanat tarihi ve maddi kültürü çalışmalarının gelişimine, ülkemizde Bizantolojinin izlediği seyre ve önündeki engellere değinilecek. Etkinlik Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın YouTube kanalından canlı yayınlanacak.