Bize dayatılanı reddediyoruz!

YAĞMUR GÜNDOĞAN

Yıllardır iktidarda olan AKP, eğitim politikalarıyla gençliğin önünü kapatmaya, lise ve üniversitedeki yaşam koşullarını zorlaştırmaya çalışıyor. Gerici, ezberci, kendini yenileyemeyen ve tek taraflı öğrenmeye bağlı eğitim sistemi, çocukluk döneminde başlıyor aslında. AKP’nin iktidarda olduğu dönem içinde doğup büyüyen Z kuşağı, yani bizler, eğitim hayatımız boyunca iki yılda bir değişen sınav sistemine ve müfredata tanık olduk.

Sınav sistemi sınava aylar kala değiştirildi, lise müfredatı bilimsel eğitimden kendini ayırdı. Okullarda verilen eğitim, geleceğimizi elimizden aldı, eşit, özgür bir toplum inancını söndürmeye çalıştı. Ancak iktidarın yarattığı bu karanlık düzende elinde kalan sadece bizlerin öfkesi oldu. Okullarda önümüze gelen kitaplar, derslerde tanık olduğumuz söylemler, toplumda biz 'öğrencilere' biçilen rol, mücadele edilmesi gereken bir iktidarla karşı karşıya olduğumuzun göstergesi. Dindar ve kindar bir nesil yetiştirme projeleri olanlar, bilimden uzak, içi boş bir eğitimi öğrencilerin önüne koydu. Üniversite öğrencileri, maddi ve manevi sıkıntılarla geleceklerini kurmaya çalışırken lisede okuyan öğrenciler hayatlarını belirleyecek sınav sisteminin ve değişe kararların getirdiği psikolojik sorunlarla mücadele etti.


Hayatımız hiçe sayıldı

Sınav esnasında rahatsızlanan öğrenciler sınava tekrar alınmadı. Kendisinde ya da ailesinde kronolojik rahatsızlığı olan öğrenciler, sınava “ya hastalık bulaşırsa” korkusuyla girdi. Salgın sürecinde öğrenciler iktidarın yarattığı bu karanlık düzene karşı sözünü hiçbir yerde esirgemedi. Recep Tayyip Erdoğan’ın YouTube’da yaptığı yayın, ‘dislike’ rekoru kırdı, öğrenciler yazdıkları “OyMoyYok” yorumlarıyla gelecek seçimlerde AKP’nin karşısında olacaklarını gösterdiler. Sınavın içeriğinin sınava iki ay kala değişmesi, üniversitelerde online eğitimde yaşanan sorunlar AKP’nin süreci yönetemediğini ve öğrencilerin hayatlarının hiçe sayıldığını gösterdi. Sermayenin çıkarları göz önünde tutularak alınan her karar gençliğin öfkesini büyüttü. Bizler, dayatılanı gerici, piyasacı, bilimsellikten uzak eğitimi reddettik, reddetmeye devam edeceğiz. Özgür, bilimsel, parasız eğitimi okullara, kampüslere taşıyana kadar taleplerini haykıracak. Çünkü bizler biliyoruz ki, iktidarın yarattığı bu karanlık düzeni yıkmak, yan yana durabilmek ve isyanı örmekten geçiyor.