Bize ekmek yoksa zengine huzur yok
Vergi soygununa karşı ayaklanan ve 28 Nisan’dan bu yana sokaklardan ayrılmayan Kolombiya halkı, baskı ve şiddet altında. Kolluk kuvvetlerinin halka ateş açtığı görüntüler dün dünya kamuoyunda geniş yer buldu.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Orta Amerika ülkesi Kolombiya’da 28 Nisan’dan bu yana devam eden grev ve hükümet karşıtı protestolarda polis şiddeti tırmanıyor. Yeni vergi yasasına tepki olarak başlayan, hükümetin yasayı geri çekmesinin ardından da genel olarak yoksulluk, eşitsizlik ve polis karşıtı bir öfkeye dönüşerek devam eden eylemlerde önceki gün, “toplumsal olaylara müdahale birimi” ESMAD göstericilere ateşli silahlarla saldırdı. Cali kentinde 23 kişinin hayatını kaybettiği, bin 220 kişinin yaralandığı protestolarda ülke genelinde yaşanan can kayıpları uluslararası kamuoyunda tepki görüyor.
Öte yandan, 2019 Şili eylemlerinde ortaya çıkan “Fakire ekmek yoksa zengine de huzur yok!” sloganı, Kolombiyalı eylemciler tarafından da kullanılıyor.
GIDA YOK, ASKER VAR
Protestoların merkezlerinden biri olan güneybatıdaki Cali’den bir eylemci ise The Guardian’la söyleşisinde, kentin üzerinde daimi olarak helikopterlerin uçtuğunu anlattı. Kentte internetin de yavaşlatıldığı belirtilirken, eylemci “Gıda yok, yemek yok. Sadece sürekli helikopterler var. Bir militarizasyon süreci var, silah sesleri duyuluyor ve sokaklar göz yaşartıcı gazla dolu” dedi. Eylemcilerden María José López sokakta olmasını şu sözlerle açıklıyor: “Buradayım çünkü ülkem hasta, tamamen kötü durumda. Hükümet dinlemeyi bilmiyor, sadece asker gönderiyor.”
DAHA İYİ BİR GELECEK
Protestolara katılan üniversite öğrencisi Jeison Durango, ülkede son yıllarda ekonomik ve sosyal anlamda haksızlıkların çok arttığına dikkat çekerek, “Hafızası olmayan bir ülke, Kolombiyalılar artık çok yorgun. Çok şey oldu ama hiçbir şey değişmedi, bu yaşananlar halkın yıllardır biriken öfkesinin sonucudur” dedi. Eylemci Natalia Orozco Perez de Kolombiya’nın sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerin ellerinden alınmaya çalışıldığını belirterek, daha iyi bir gelecek için meydanlarda olduğunu ifade etti. Eylem hakkını sonuna kadar kullanacağını vurgulayan Perez, “Küçük bir kardeşim var, onun adil bir ülkede yaşamasını istiyorum. Kolombiyalılar, daha iyi bir gelecek için ülkelerine sahip çıkmalı” dedi. Protestocu Luisa Echeverry ise yetkililerin halkı korku ve yalanlarla aldatmak istediğini belirterek, “Hükümet Kolombiyalılara her şeyin yolunda olduğuna inandırmayı ve ülkeyi bitirmek isteyen yasaları kabul etmemizi istiyor” ifadesini kullandı. Echeverry, “Okullarda halk eğitimi kalitesiz, özel üniversiteler çok pahalı, grev ne kadar sürer bilmiyorum ama Kolombiya çoktan uyandı” değerlendirmesinde bulundu. Esnaf Jeferson Saldarriaga da ülkede bir değişim zamanının geldiğini, iktidarın değişmesi gerektiğini belirterek, “Başkanın görevden ayrılmasını istiyorum, gençler hükümetin adaletsiz politikalarından usandı artık” diye konuştu.
AĞIR SİLAHLARLA ATEŞ
Nüfusun yüzde 42.5’inin yoksulluk içinde yaşadığı Kolombiya’da sağcı hükümetin önerdiği vergi yasası geri çekilmeseydi en az 3 milyon asgari ücretli işçi, gelirleri nedeniyle şu anda muaf olduğu gelir beyannamesini sunmak zorunda kalacaktı. Asgari ücretin aylık 250 dolar olduğu ülkede, tasarının kabul edilmesiyle aylık ücret 200 doların altına düşecekti. 28 Nisan’dan itibaren devam eden vergi soygunu karşıtı gösterilerin ardından söz konusu tasarı geri çekilse de eylemciler sokaktan çekilmedi ve protestolar genel olarak yoksulluk ve eşitsizlik karşıtı bir harekete dönüştü. Yasa tasarısının geri çekilmesinin ardından Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla istifasını sundu. Devlet Başkanı Iván Duque ise büyük kentlere asker göndermesine rağmen eylemleri bastıramayınca, protestocuları “terörist” olarak göstermeye çalıştı. İnsan hakları kuruluşları ise Kolombiya polisinin kitlelere yarı otomatik silahlar da dahil ağır silahlarla ateş açtığını söylüyor. Af Örgütü’nün Amerikalar Direktörü Erika Guevara-Rosas, “Ağır silahlı kitle kontrolünü ülke çapında görmek endişe verici. Halkın ekonomik krize karşı memnuniyetsizliği ortada. Yaşananlar adil değil ve insan haklarını riske atıyor” diyor.
Sosyal medya platformu Twitter’dan açılan #SOSColombiaNosEstanMatando (Kolombiya İmdat, Bizi Öldürüyorlar) etiketi ise dünya gündeminde üst sıralara yerleşti, Türkiye’de ise Trend Topic (TT) listesinde ilk sıralarda yer aldı. 2 milyonu aşkın paylaşımın yapıldığı etikette kullanıcılar, ülkede polis şiddetini gözler önüne seren videolar paylaştı.