Bakanlığın bir yıl sonra tedavi rehberinden çıkarttığı hidroksiklorokin ilacını kullananlar tepkili. Yurttaşlar, “Bize neden bu ilaç verildi?” diye soruyor. Bir yurttaş, oğlunun ölümünden bu ilacı sorumlu tutuyor.

Bize niye bu ilacı kullandırdınız?

Berkay SAĞOL

Sağlık Bakanlığı’nın kalp rahatsızlığı bulunan Covid-19 hastalarında hayati tehlike yaratan ve birçok yan etkisi olan hidroksiklorokin ilacını 1 yıl sonra tedavi rehberinden çıkarması, ilacı kullanan yurttaşların tepkisini çekti. Öte yandan hidroksiklorokin içeren Plaquenil isimli ilacı kullananlarda ne gibi hastalıklar görüldüğü ve bu ilaç sebebiyle ölen kişilerin olup olmadığı bilinmiyor. İlacı kullanan bazı kişilerde hiçbir yan etki görülmezken, bazıları Covid-19’u atlattıktan sonra kalple ilgili yaşadıkları sağlık sorunlarını bu ilacı kullanmalarına bağlıyor. Selma Düzgün adlı bir yurttaş ise oğlunu bu ilaç yüzünden kaybettiğini ileri sürüyor.


BENİM OĞLUMU KİM GERİ GETİREBİLİR?

Kalp ve şeker hastalığı olan 28 yaşındaki Erol Düzgün, geçen ay yaşamını yitirdi. Düzgün’ün annesi Selma Düzgün, Covid-19’a yakalandıktan sonra oğluna Plaquenil isimli ilacın verildiğini ve oğlunun 1 hafta içinde hayatını kaybettiğini belirtiyor. Düzgün, “Oğlumun hiçbir belirtisi yoktu. Hatta testi pozitif çıkınca bile şaşırmıştık. İki kere hastaneye gittik, bizi iki kere eve yolladılar. Oğlumun kalbi ve şekerinin olduğunu ısrarla belirtmeme rağmen kimse dinlemedi. İlacı kapıya getirdiler; muayene etmeden, oğlumun yüzünü bile görmeden hemen ilaca başlattılar” diye konuşuyor.

“Benim oğlum öldü, bundan sonra ilacı kaldırsalar ne olacak” diyen Düzgün, şöyle devam ediyor: “Oğlum ilacı içtikten sonra fenalaşmaya başladı ve durumu daha da kötüleşince hastaneye kaldırıldı. Sonrasında yoğun bakıma alındı. Kalp krizi geçirdi ve 2 kere kalbi durdu. Bunun hesabını kim verecek? Soruyorum, oğlumu kim getirebilir? Olan gencecik oğluma ve onun durumundaki diğer insanlara oldu.”

VİRÜSTEN ÖNCE RAHATSIZLIĞIM YOKTU

İlacı kullanan kişilerden İlhan Aşkar da, iki abisiyle beraber Covid-19’u atlattıklarını ve Plaquenil ilacını kullandıklarını belirtiyor. Aşkar, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bir abim bu ilacı 3 gün evde kullandı, daha sonra hastaneye kaldırdık ve 3 günü yoğun bakım olmak üzere toplam 10 gün hastanede yattı. Daha sonra iyileşti. Diğer abime ise aynı anda hem Plaquenil hem de Favimol verdiler. O evde atlattı; ancak herhangi bir sağlık sorunu yaşamadı.”
Aşkar, bilim insanlarının “faydası yok hatta yan etkisi var” dediği bir ilacın neden kullandırıldığını anlamadığını söylüyor: “Eğer ilaç söylenildiği gibi etkili değilse hatta yan etkileri varsa demek ki ben Covid-19’u kendi kendime atlattım. Hatta bir de sağlık problemlerim ortaya çıktı. Hastalığı atlattıktan hemen sonra tolere edilebilir bir kalp ritmi bozukluğum vardı. Maalesef sonraki süreçte bu bozukluk daha ciddi bir düzeye geldi. İlaçların yan etkisi mi yoksa Covid-19’dan dolayı mı bilmiyorum; ama virüse yakalanmadan önce böyle bir sorunum yoktu.”

Ömer Faruk ise şunları söylüyor: “Covid-19’u çok ağır geçirdim. Bana Plaquenil verdiler ve o dönemde durumum kötü olduğu için kullandım. Şimdi ise kalbimde ritim bozukluğu var. Daha önceden böyle bir sağlık problemim yoktu.”

BU İLAÇ, KALPTE RİTİM BOZUKLUĞU YARATABİLİR

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, bu ilacın kalpte ritim bozukluğuna neden olabileceğini belirterek, “İlaç herkeste bu etkiyi göstermez ama böyle bir yan etkisi var. Bu etkiye bağlı ritim bozukluğunun ölümcül etkileri de olabiliyor. Ölüm çok nadir görülen bir durum. Ancak bu ilacı kontrolsüz bir şekilde ve insanların hikâyelerini öğrenmeden herkese verirseniz bir risk doğabilir” diyor.