YÖK'ün önerdiği, ikinci öğretim için yüzde 500'e varan zam oranını yaptıkları etkili eylemlerle yüzde 8’e çektirmeyi başaran...

YÖK'ün önerdiği, ikinci öğretim için yüzde 500'e varan zam oranını yaptıkları etkili eylemlerle yüzde 8’e çektirmeyi başaran öğrenciler, eylemlerine devam ediyor. Çeşitli illerdeki gösterilerde AKP hükümetinin ‘piyasacı’ politikaları protesto edildi
BAŞAK TURAN ANKARA

Üniversite öğrencileri, parasız eğitim taleplerini yinelemek için bir eylem düzenledi. Hükümetin her öğrenciye kredi sözü vermesini “Biz Hükümetten borç mu istedik?” diyerek eleştiren öğrenciler, harçlara işçi zamlarına yapılan zamlardan daha fazla zam yapılmasını ikiyüzlülük olarak değerlendirdi.
Ankara YKM önünde toplanan Üniversite Öğrencileri, sık sık “Eğitim haktır satılamaz”, “Susma haykır harç zammına hayır”, “Kredi değil parasız eğitim” sloganları attılar. Öğrenciler adına açıklama yapan Gaye Gülsima Güzel, “Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerin tepkileri sayesinde Bakanlar Kurulu yüzde 500’lük zamları geri aldı. Yeni zam oranları yüzde 8. Kimi çevrelerde ifade edildiği gibi harçlar değil, harçlara yapılan zam indirildi. Ölümü gösterenler şimdi sıtmaya razı olun diyor” dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından isteyen her öğrenciye kredi verileceği açıklamasını eleştiren Güzel, “Biz üniversiteden mezun olurken 10 bin TL borçlu olmak istediğimizi mi söyledik? Biz en temel hakkımız olan eğitim hakkına sahip çıkıyoruz. Ne borç ne de indirim istiyoruz” diye konuştu.
Spekülasyonlar sonucu harç zamlarının kanıksandığını ifade eden öğrenciler, harçların zorunluluk olmadığını, aksine eğitim hakkına vurulan bir darbe olduğunu dile getirdi.

Eyleme polis saldırısı
YÖK’ün harç zammı önerisinin Bakanlar Kurulu tarafından görüşüldüğü sıralarda GENÇ-SEN üyeleri de Başbakanlık önünde eylemdeydi. Gündüz bir eylem yapan GENÇ-SEN basın açıklamasının ardından dağılmış akşam saatlerinde ise tekrar bir araya gelerek Kızılay YKM önünde oturma eylemine başlamıştı. Aralarından seçtikleri temsilciler, Milli Eğitim Bakanlığı'na, harç zamları konusunda görüşmeye gitti. MEB önünde GENÇ-SEN temsilcileri gözaltına alınırken eşzamanlı olarak YKM önünde oturma eylemi yapan GENÇ-SEN üyeleri de polis saldırısıyla karşılaştı. Eylemde toplam 14 kişi gözaltına alındı. Eğitim Sen, polisin tutumunu kınadı.
İndirim değil parasız eğitim
İSTANBUL’da Öğrenci Kolektifleri ikinci öğretime yapılması planlanan harç zamlarının yüzde 8’e çekilmesinin ardından Taksim Meydanı’nda tek sıra halinde yürüyerek bir eylem gerçekleştirdi. Zammın düşürülmesinin verilen mücadelenin bir sonucu olduğunu vurgulayan öğrenciler, hükümetin ikiyüzlü politikalarına karşı mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
İZMİR Öğrenci Kolektifleri yüzde 500’lük harç zammının yüzde 8’e çekilmesinin Başbakan’ın lütfu olmadığını açıkladılar. Konak YKM önünde buluşan 50 Kolektif üyesi harç zammı ile ilgili besteledikleri şarkıları seslendirdi. Söylenilen parçalara halk da alkışlarla eşlik ederken; birçok kişi “Gençler, arkanızdayız” diyerek destek verdi.