Bizi açlıkla sınıyorlar

Mahir Bağış

Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Kampüsü’nde, Şilili kadınların kadına yönelik şiddeti protesto ettiği Las Tesis dansını sergileyen ve gözaltına alınan öğrencilere üniversite yönetimi tarafından da soruşturma açıldı.

Okul yönetiminin kimlik bilgilerini Kredi ve Yurtlar Kurumu ile paylaşması üzerine yurttan atılan ve bursları kesilen öğrenciler, şimdi de Ankara Üniversitesi tarafındandan cezalandırılmakla karşı karşıya kaldı.

ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM

AÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi N.H'nin gözaltına alındıktan sonra hem KYK bursu kesildi hem de yurttan atıldı. Yurtta olduğu bir akşamüzeri apar topar atıldığını söyleyen N.H., “Öğrenciler yurtsuz, aç ve yoksul bırakılarak cezalandırmaya çalışıyorlar. Ülkemizde her ne kadar parasız eğitim sistemi olsa da bir öğrenci kredi veya burs olmadan okuması neredeyse imkansız. Bunun suçlusu bizler değil, ülkemizi bu duruma sürükleyenler” dedi.

Bir diğer AÜ öğrencisi de Nazlı Öztay da soruşturmalarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Öztay, “KYK, burs ve yurt cezası ile ilgili hiçbir gerekçe dahi göstermedi” diye belirtti. Ülkedeki kadın cinayetlerinin sürekli arttığını ifade eden Öztay, “Her gün bir kadının öldürüldüğüne şahit oluyoruz, bunları protesto etmenin cezası burs kesmek midir? Yurttan atmak mıdır? Ekonomik kriz daha fazla büyüyor üniversitenin henüz birinci sınıfındayım okumak için çalışmak zorunda kalacağım” şeklinde konuştu.

AÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Ozan Ödemiş ise kadın öğrencilerin gözaltına alınmasını protesto ettiği için gözaltına alındı. Emniyetin, rektörlüğün ve fakültenin kendisi hakkında ayrı ayrı soruşturma açtığını belirten Ödemiş, “Aynı konuda ayrı ayrı soruşturmalar hukuka aykırı bir durum, zaten hukuktan da söz etmek pek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

KYK bursunun öğrenim kredisine dönüştürüldüğünü söyleyen Ödemiş, “Öğrencileri açlıkla barınma hakkının elinden alınmasıyla tehdit edenlerin vicdanları rahat mı merak ediyorum” dedi.