Bizim olanı bize geri verin

HABER MERKEZİ

Cevizli Tekel Dayanışması, İstanbul Kartal’da bulunan eski TEKEL arazisi ‘kamu alanı’ olması gerektiğine dikkat çekerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Şehir Üniversitesi kampüsü önünde gerçekleşen basın açıklamasını Cevizli Tekel Dayanışması adına Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen yaptı. Köymen, bedelsiz devrin mahkemece iptal edilmesinin nedeninin Cevizli Tekel Dayanışması’nın mücadelesi sonucu olduğunun altını çizdi. Köymen, şöyle konuştu: “Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesi, kurulduktan 2 ay sonra 2008’de Cevizli’deki Tekel’e ait 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istedi ki bu tarihte alan henüz Maliye Hazinesi’ne devredilmemişti. 21 Nisan 2009 tarihinde 2 milyon 970 bin TL tahmini bedelle açılan irtifak hakkı ihalesini adrese teslim şeklinde tek katılımcı olan Şehir Üniversitesi 2 milyon 972 bin TL’lik teklifiyle kazanmış ve alanın üniversite olarak planlama çalışmalarına başlamıştır.”

HUKUKSUZLUK AÇIĞA ÇIKTI

Köymen, “Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla dönemin Başbakanı Erdoğan’ın da imzasıyla Tekel’e ait arsalardan toplamda 70 bin metrekarelik parsel, Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilmek üzere Maliye Hazinesi’ne devredildi” dedi. Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılında ise dönemin başbakanı Davutoğlu başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu Tekel’e ait toplamda 408 bin 442 metrekarelik parseli Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz olarak devretti. Böylece arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı parsel hariç tüm alan Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz olarak verilmiş oldu. Bizler; TMMOB’ye bağlı meslek odaları, bölgede yaşayanlar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, mahalle örgütleri olarak Cevizli Tekel Dayanışması’nı kurduk ve 2009 yılından beri alanın halkın kullanımına açılması için mücadele ediyoruz. Alan bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere Kartal Belediye Başkanlığı tarafından defalarca talep edilmiş ve bu talep karşılık bulmamıştır. Ancak son süreçte siyasi yol ayrımına giren taraflar birbirlerini suçlarken süreçteki tüm hukuksuzluğu da gözler önüne sermiştir. Ayrıca devir iptalinin ardından muhalefet partisi tarafından Şehir Üniversitesi’ne yapılan ziyaretler ve ‘Yazıktır, günahtır’ açıklamaları da büyük talihsizliktir.”

İLÇE BELEDİYESİNE DEVREDİLMELİ

Esin Köymen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Haksızlıklara ve hukuksuzluklara taraf olanlar ‘TMMOB’nin açtığı kasıtlı dava’ tanımalarıyla kendilerini aklayamazlar. Taleplerimiz ve tarafımız o günden bugüne değişmedi. Cevizli Tekel kamusal alanı, doğal ve arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte halka açılmalıdır. Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmekledir. Cevizli Tekel alanı kamusal özelliği korunarak ve kamu yararına kullanılmak üzere ilçe belediyesine devredilmelidir. Bizim olanı, bizden çalınanı geri istiyoruz.”